A körmökön mutatkozó apró fehér foltok nem csupán zavaró esztétikai problémák. Bizonyos esetekben súlyosabb vitaminhiányra vagy akár betegségre is utalhatnak. Ezért nem árt alaposan körbejárni az okokat.

hirdetés

Csakúgy, mint a bőr, a köröm is visszajelzést ad arról, ha valamiből hiányt szenved a szervezet, ezért érdemes odafigyelni egyes elváltozásaira, tüneteire. A körömlemezek elvékonyodása, recéssé válása vagy elszíneződése más-más egészségügyi problémára hívja fel a figyelmet. A gyulladásos betegségekről szintén feltűnően árulkodnak a körmök, sok esetben például a körömgomba hátterében is a meggyengült immunrendszer áll. Szerencsére nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, az esetek többségében vitaminhiány miatt jelentkeznek a kellemetlen problémák.

Mitől alakulnak ki a fehér foltok?

A körmökön jelentkező apró fehér foltok sokak számára ismerősek lehetnek. Ezek a pöttyök végigfuthatnak az egész körömlemezen, elhelyezkedhetnek foltonként vagy kifehéredhet akár az egész köröm. Bár viszonylag általános problémának tűnik, mégsem túl esztétikus. Bizonyos esetekben átüthet a körömlakkon, ezzel pedig elronthatja az egész manikűrt.

Előfordul, hogy a fehér foltokat a körömágy sérülése okozza. Ez lehet egy hibás mozdulat körömápolás közben vagy valamilyen nagyobb ütés, de a megterhelő fizikai munka vagy a manikűr gyakori viselése éppúgy közrejátszhat a keletkezésükben. Ebben az esetben a foltok lenőnek a körömmel, és, mondhatni, maguktól eltűnnek, és nem jelentkezek újra. Ekkor nincs velük különösebb teendő, bár érdemes odafigyelni a megfelelő kézápolásra.

A körömrágás, a bőr túlságosan erős feltolása úgyszintén okozhat fehér foltokat. Mivel a köröm lassan nő, ezért a sérülés és a foltok megjelenése között gyakran több hét is eltelik, így nehéz minden esetben kideríteni az okokat.

Kalcium

A körmökön megjelenő fehér foltok hátterében sokszor valamilyen vitamin vagy ásványi anyag hiánya áll. Bár az összefüggés nem annyira egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. A körömlemez számára nélkülözhetetlen a kalcium, ha csökken a szintje a szervezetben, az arra utaló jelek azonnal jelentkeznek valamilyen formában. Eleinte a körmök elvékonyodása jelzi, ha a szervezet hiányt szenved belőle, a fogszuvasodás, csontritkulás már hosszabb távú hiányra utalnak.

Mivel a körmök vékonyak, gyengék, ezért jobban ki vannak téve a környezeti behatásoknak, így az apróbb ütések vagy a nem megfelelő manikűr jelei hamarabb megmutatkoznak rajtuk. A kalcium pótlásával a körmök megerősödnek, vastagabbá válnak, így elkerülhetők a fehér foltok.

Cink

A kalcium mellett a cinkhiány következtében is kialakulhatnak a foltok. A cinkre szintén szüksége van a szervezetnek, ezért érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani diót, spenótot, babféléket és teljes kiőrlésű gabonákat.

A-vitamin

Az A-vitamin-hiány következtében szintén jelentkezhetnek fehér foltok. Az A-vitamin hozzájárul a szem és a bőr egészségéhez. Erősítő hatása van, ezért a körmök számára is nélkülözhetetlen. A pótlása erősíti a lemezeket, így azok kevésbé lesznek gyengék, és az esetleges sérülések nem eredményeznek azonnal fehér foltokat vagy csíkokat.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés