Az érett bőr kontúrozása igényel némi gyakorlottságot, de ezek a profi sminkelési praktikák segítenek ráérezni az árnyalás és a kiemelés fortélyaira. Sminkmester mutatja meg a lépéseket.

hirdetés

Az érett bőr kontúrozása leginkább az alkalmi sminkek késztésekor kerül szóba, amikor komplex előkészítés és alapozás szükséges. Bár kell hozzá egy kis gyakorlottság, a művelet alapjait bárki elsajátíthatja, ehhez azonban érdemes profi sminkpraktikákat alapul venni.

A kontúrozásnak nem a ráncok elfedése az elsődleges célja, de a jól elhelyezett fény-árnyék technikákkal szépen finomítható a bőr felszínének textúrája. A megfelelően elhelyezett árnyalással és kiemeléssel az arc felülete egyenletesebbnek, feszesebbnek hat, a szigorúbb vonások pedig lágyabbnak tűnnek.

Ám az effajta sminkelési praktikákkal az is elérhető, hogy az alapozás ne tűnjön mesterkéltnek és maszkszerűnek. Az egytónusú alapozás ugyanis sokat elvesz a bőr plasztikusságából, úgy hat, mintha egy maszkot húztak volna az emberre. Szolid árnyalással sokkal természetesebb hatást kelt a smink, a világosabb korrektor és highlighter használata pedig az előnyös területek kiemelésére szolgál. A petyhüdtebb területek így kevésbé szembetűnőek, miközben a tekintetre nagyobb fókusz kerül.

Az érett bőr kontúrozása ilyen szolid is lehet: profi sminkes mutatja meg a praktikákat

Minden arc egyedi, ezért a világosabb és sötétebb tónusok elhelyezésekor az egyéni sajátosságokat kell figyelembe venni, avagy a kontúrozás technikája elsajátítható, de mindenkinél másképp kell alkalmazni a kiemeléseket és az árnyalásokat.

Az érett bőr kontúrozása egyébként is speciális, hiszen az itt-ott megereszkedett, egyenetlen felszínű és tónusú arc sminkelése egészen más fogásokat igényel, mint a simább, rugalmasabb bőr alapozása. A termékek megválasztásakor figyelembe kell venni, hogy a hámréteg esetenként már vízhiányosabb, rugalmatlanabb lehet, a bőr textúráját pedig nemcsak a finomabb és mélyebb barázdák, hanem a kitágult pórusok is felerősíthetik.

A bőrkép azonban egyénenként eltérő lehet, hiszen egyeseknél a ráncok, míg másoknál a petyhüdt területek látványosabbak, de persze az sem ritka, hogy kizárólag a szemkörnyéknél szükséges finomítani az árnyékosabb, finomabb ráncokkal barázdált, vagy kissé beesett területet.

A saját kozmetikai céggel rendelkező sminkmester, Samer Khouzami többféle típusú arcon mutatja meg a kontúrozás technikáját. Mindkét videóban az érett bőr alapozásához ad tippeket. A kontúrozás finomságát az adja, hogy nem egy erős fedésű alapozóra kerül fel az árnyalás, a világosítás és a pirosítás, ráadásul nagyon lágy, finom tónusokat használ, melyek a bőr alapárnyalatának a mélyebb és világosabb verziói. Az előnyös területek kiemelésével éri el, hogy a bőr lágyabbnak, egyenletesebbnek tűnik, a textúrája pedig kevésbé látható.

Mivel erős megvilágításban vannak a modellek, így a sminktermékek fényvisszaverő hatása is érzékelhető, ezért a mélyebb ráncok szinte eltűnni látszanak, ez azonban csak illúzió, pusztán sminkeléssel nem lehet teljesen eltüntetni a barázdákat, és nem is ez a cél. Az optikai kiemelés és árnyalás célja, hogy a vonások lágyabbnak hassanak, a bőrkép pedig üdébb és élettel telibb legyen.

Ehhez nem kell vastag, maszkszerű sminket készíteni, az érett bőr kontúrozása nem a látványosságról, hanem a finomságról szól. Szinte észrevétlenül simulnak egybe az eltérő mélységű tónusok, ehhez pedig érdemes elkerülni a vastag fedésű sminktermékeket.

A könnyedebb nappali sminkek esetében nem szükséges az arc kontúrozása, persze egy kis bronzosítóval és korrektorral fel lehet frissíteni az összképet. Az itt látható technikákkal azonban főként az alkalmi, elegáns, komplett sminkeket érdemes megtámogatni.

A szakember a saját termékeit alkalmazta a videók elkészítésekor, könnyed állagú, természetes tónusú festékeket használt. Az eredmény roppant szolid és elegáns hatást kelt.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés