Az ötvenes évek stílusvilágából manapság is rengetegen merítenek ihletet, hiszen sok olyan trend született az évtizedben, amely ma éppúgy megállja a helyét. Ez a frizuradivatra szintén igaz, hiszen a kor hölgyei a mozivászonról szerezték az inspirációt. Audrey Hepburn sikkes, rövid frizurája és Elizabeth Taylor érzéki hullámai a mai napig lázban tartják a nőket.

hirdetés

A háború viszontagságos évei után az ötvenes évek kétségtelenül a nőiességről szólt. A tervezők igyekeztek minél elegánsabb, látványosabb ruhakreációkat alkotni, amelyek kiemelték a derekat. Az amerikai filmcsillagok is eszerint öltözködtek, és minden alkotásban gyönyörű darabokban voltak láthatóak.

A frizuradivat igazodott ehhez az irányhoz, ezért az évtizedet főként a nőies, hosszabb verziók uralták. A hölgyek imádták a hatalmas loknikat, a szépen fésült, feltűzött fazonokat, amelyeket úgy készítettek el, hogy sokkal dúsabbnak hatottak. Ám a rövidebb vágások is ekkor jelentek meg, melyek csak apránként váltak népszerűvé.

Szupernőies frizurák, amelyek az ötvenes évek óta divatosak

Az évtizedben főként Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor és Debbie Reynolds frizurái számítottak a legdivatosabbnak. Ezek a nők romantikus, elegáns, és nőies szintre emelték a korábban mellőzött rövid hajfazonokat. A fodrászok akkoriban a tömör, de lágy hatásra törekedtek: gyakran készítettek rugalmas, finom esésű loknikat, illetve szívesen trükköztek a tupírozással.

Pixie

A rövid frizurák népszerűsége ebben az évtizedben lobbant fel, mivel Audrey Hepburn ekkor villantotta meg ikonikus hajfazonját a Római vakáció című filmben. A színésznő fodrásza egy apró frufruval egészítette ki a vágást, amitől csak még csinosabbá vált az összhatás. A pixie azóta rengeteg verzióban felbukkant, ám ezért a verzióért még manapság is rajonganak a nők.

Copf

A copf ma már a sietős reggelek megmentője, ám évtizedekkel ezelőtt az egyik legnőiesebb fazon volt, amelyet a félhosszú tincsekből meg lehetett komponálni. A trükkös verziót Debbie Reynolds hozta divatba. Ehhez nem volt szükséges az egész hajat felfogni, csupán egy részét tűzték fel. Természetesen a volumennövelő göndörítés nem maradhatott el.

Frufru

A rövidebb frufruk már a pixie frizurákat is kiegészítették, ám Natalie Wood hosszabb verziója volt az, ami igazán megfogta a hölgyeket. A színésznő haját körkefével szárították be, ettől igazán tömött, dús hatásúvá vált a végeredmény.

Rövid, göndör frizura

Elizabeth Taylor valóságos divathullámot indított el a rövid, hullámos tincseivel.  Ez a szexi hajviselet nagyszerűen passzolt az arcformájához. Ez egy igazi klasszikus, amely rendszeresen felbukkan a vörös szőnyegen. Az elkészítése is egyszerű, hiszen egy bobot könnyen be lehet sütni. A tupírozás csak tovább növelte a volument.

 

 

Kiemelt kép: Hulton Archive, Bettmann / Getty Images. 

Képek a cikkben: Hulton Archive, Bettmann, Silver Screen Collection / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés