A borogatásról elsősorban a gyógyítás jut eszünkbe, pedig a kozmetikában is előszeretettel használják különféle arckezelések előtt, a bőr előkészítő folyamataként.

A meleg borogatás megnyitja a bőr pórusait, így azok jobban kipucolhatók, ráadásul könnyebben felszívódnak az arcpakolások, krémek hatóanyagai. A meleg gyógyfőzetet és a hideg borogatást váltogatva a vérkeringés felfrissül, így az arcbőr üdébb, rugalmasabb és feszesebb lesz.

A felesleges zsír, illetve a bőrben felhalmozódott káros anyagok, szennyeződések eltávolítására is alkalmazhatod ezt a műveletet, ám, ha kipirosodásra, irritációra, kiszáradásra vagy fokozott értágulatra hajlamos a bőröd, inkább másfajta kezelést válassz.

A fakó, kimerült bőrrel csodát tesz a váltogatott borogatás. Még jobban fokozhatod a hatását, ha magas antioxidáns-tartalmú alapanyagokból készítesz borogatást, melyek hatóanyagai késleltetik a ráncosodást, valamint ellenállóbbá teszik a bőrt a méreganyagokkal szemben.

Váltogatott borogatás zöld teával és szőlőlével

A szőlőlében található A- és E-vitamin serkenti a sejtek megújulását, és lassítja a bőröregedést. A C-vitamin segíti a kollagén termelődését, és csökkenti a méreganyagok sejtkárosító hatását. Az F-vitaminjai megakadályozzák, hogy a bőrsejtekből könnyen kiürüljön a nedvesség, az erős antioxidánsként működő bioflavonoidok pedig az UV-sugarakkal szemben nyújtanak védelmet a bőr számára. A zöld tea szintén tele van antioxidáns anyagokkal, ugyanakkor koffeintartalmával frissíti, élénkíti az arcbőrt.

Így végezd el a borogatást!

Természetesen a kezelés előtt alaposan meg kell tisztítani a bőrt. Majd készítsd el a zöld teát egy filterből. Öntsd bele egy tálkába, a gyümölcspréssel frissen facsart szőlőlevet pedig egy másik tálkába. Az utóbbit picit hűtsd le a hűtőben, hogy kellemesen hűs legyen.

A teánál azonban ne várd meg, míg teljesen kihűl, csak addig pihentesd, amíg eléri azt a hőmérsékletet, amikor még forró, de nem égeti meg a bőrödet. Egy tiszta frottírtörölközőt márts bele a gőzölgő teába, kicsit csavard ki, majd terítsd az arcodra.

A legjobb, ha ilyenkor pihentető testhelyzetben, hanyatt fekszel. Ha egy száraz törölközővel lefeded a nedveset, még jobban kifejti hatását a borogatás. Nagyjából két percig maradjon fent az arcodon, amíg kihűl, utána márts egy tiszta törölközőt a hideg szőlőlébe, és azt terítsd rá az arcodra, körülbelül fél percig. Ötszöri váltogatás után a hideg borogatással fejezd be a műveletet. Várj egy picit, míg az arcod jól beszívja a szőlőlevet, azután hideg vízzel öblítsd le a bőröd, és masszírozz bele tápláló arckrémet.

  • Megosztás:
hirdetés