Tévhit, hogy ötven felett csak natúr, semleges színekkel lehet sminkelni. Igaz, hogy egyes harsány árnyalatok felhívhatják a figyelmet a ráncokra, és a bőr fakóságának is hangsúlyt adhatnak, de meg lehet találni azt az elegáns arany középutat, melynek határán mély, illetve vibráló tónusok keverednek. Ez a fiatalító alkalmi smink pont ilyen!

Nem mindegy, milyen színek kerülnek az érett bőrre, hiszen a cél az, hogy fiatalosan üde, friss hatást keltsen az arc, és ne kapjanak hangsúlyt a bőrfelszín egyenetlenségei.

Nappali smink esetén nem árt visszafogottságra törekedni, különösen télen, amikor a hideg fények még inkább felerősítik a kontrasztokat, melyek árnyékossá, fáradttá teszik az arcbőrt. Ezért a fiatalító smink mottója a világosítás. Az alkalmi smink kicsit több játékosságot elbír, ám a színek harmóniájára ugyanúgy ügyelni kell. A füstös szemsmink ötven felett sem tilos, ám érdemes elfeledni a szürkés-feketés, drasztikus árnyalásokat.

A bársonyosan mély, lilás tónusok akkor sem sápasztják a bőrt, ha ezüstös, őszes haj keretezi az arcot. A lila színátmenetek ráadásul a zöld, a barna, és a kék szemeket is csodásan kiemelik. Ilyenkor még körültekintőbben kell szájrúzst választani: a túlságosan vibráló árnyalatok ugyanis összeveszhetnek a szemhéjra került, nyugodt, selymes lilával, míg a sötét ajakfesték öregítheti viselőjét.

A kettő között kell megtalálni azt az átmenetet, amely jól passzol az arcbőr színéhez, és optikailag nem erősíti fel a fogak elszíneződéseit. Elegáns eseményre készülve egyébként sem árt házi praktikákkal vagy fogorvosi eljárásokkal kifehéríteni a fogakat.

Alkalmi smink 50 felett: bársonyos lilával

Alaposan megtisztított, hidratált bőrön ajánlott elkezdeni a sminkelést. Ha túl száraz az arc, egy tápanyagokban gazdag szérum vagy fátyolmaszk segíthet a problémán. A vízhiányos bőrön látványosabbak, mélyebbek a ráncok, ám hidratálás után a felpuhult epidermisz sokkal simábbnak, egyenletesebbnek tűnik, a szarkalábak pedig halványodnak.

Színes szemfesték alá mindenképp odakívánkozik a szemhéjalapozó primer, vagy szemhéjbázis, kinek hogy tetszik. Érdemes testszínű, gyorsan száradó fajtát alkalmazni erre a célra, ami nem fénylik, nem vibrál, száradás után pedig egyenletesebbé teszi a szemhéj felszínét. A videóban, nyomon követhető a felkenés technikája, amitől a lelógó szemhéjak is feljebb kerülnek picit optikailag. A füstös szemsminknél a színek keverése nagyon lényeges.

 

Hogy ne legyen maszatos a végeredmény, az is fontos, milyen ecsettel kerül fel a festékpúder. A színátmenetek összedolgozásához a világostól a sötét árnyalatokig kell haladni. A szemhéjpúder rétegezésekor arra kell ügyelni, hogy a külső szemzugtól ne lefelé, hanem átlósan felfelé, a szemöldök irányába fusson a szemfestés vonala, máskülönben szomorúnak és fáradtnak tűnne a tekintet. Kerry-Lou, a videó készítője meg is mutatja a helyes irányt egy ceruzával.

Mivel az alapozó még nem kerül fel ennél a pontnál, a későbbiekben könnyedén korrigálhatóak vele a félrecsúszott vonalak. Az első, halványlila tónus után egy vibrálóbb pink árnyalat következik, majd a szemhéj külső szélére jöhet egy mélyebb orgonalila, végül pedig a grafitszürke árnyalás, csillámló pigmentek nélkül.

Lelógó szemhéj esetében érdemes a mozgó részre is felvinni az árnyalást, amely optikailag kissé megnyitja a tekintetet. A szempillák tövébe egy intenzív füstös színtónus jön, amit a külső szemzug környékén ívelt V-vonalban kell felvinni úgy, hogy a mozgó részre is jusson belőle.

A szemöldök alá világos, finom selyemfény kerül, az alsó pillasort pedig mély, füstös tónussal hangsúlyozza a vlogger. Az alapozó alá CC-krémet tesz fel, az apró elszíneződéseket, bőrfoltokat korrektorral korrigálja. Miután kész az alapozás, a pirosítót az arccsont alá, felfelé egyengetve viszi fel. Mivel ebben a korban az orcák már nem teltek és feszesek, trükközni kell: a szemközéptől függőlegesen tartott mutatóujj jelzi a helyét, honnan kell indulnia az arcpírnak, hogy felfelé ívelve optikailag kisimítsa az arcot.

Mindenképp egy halvány színt kell választani erre a célra. Finom kontúr és szemöldökigazítás után jöhet a szempillaspirál és a rúzs. Nem árt, ha a rúzs árnyalata összhangban van a szemsminkkel, de kicsit vibrálóbb annál.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés