A fogak elsárgulása idővel mindenkinél bekövetkezik, hiszen a genetikai hajlamon kívül az öregedés is előidézi. A természetes folyamatokon kívül számos más, életmóddal és táplálkozással összefüggő ok is állhat a háttérben.

Mitől lesznek sárgák a fogak?

Mivel a fog felülete porózus, vagyis szemmel nem látható pórusok vannak a felszínén, nem mindegy, mivel érintkezik. A sötétebb anyagokat könnyen magába szívja, így a fekete tea, a kávé, a vörösbor és a dohányfüst idézi elő leggyakrabban a fogak elsárgulását. Emellett a fogakat borító zománc az, ami tulajdonképpen fehér, nem maga a fog. Az ugyanis alapvetően sárgás, így, ha a zománc megsérül vagy elvékonyodik, a dentin árnyalata lesz a domináns. A zománc sérülését a csikorgatás, a túl durva fogmosás, de a szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása is okozhatja.

Milyen megoldások vannak otthoni fogfehérítésre?

A fehérítő praktikákat sokan szkepticizmussal fogadják, de az igazság az, hogy nincsen 100%-ban permanens módszer. A fogak ápolása mindennapos és rendszeres kell, hogy legyen, ez elsősorban a fogmosást és a rajtunk múló okok kivédését jelenti. Mivel az öregedéssel a zománc elvékonyodik, a folyamat kivédhetetlen, de javítható.

Olajos öblögetés

Ez egy indiai ájurvédikus módszer, aminek lényege, hogy egy evőkanál napraforgó- vagy szezámolajat kell 15-20 percig a szájban öblögetni. Az olaj baktériumölő, így nem engedi, hogy azok a zománcon megtelepedjenek, előidézve a roncsolódást. Ezenkívül a fogíny egészségét is védi. Akár mindennap lehet alkalmazni, teljesen biztonságos.

Szódabikarbóna

Bár a módszerről vitát lehetne nyitni a kíméletességét illetően, az biztos, hogy természetes fehérítő tulajdonságokkal bír. És, bár szemcséi valóban okozhatnak sérülést, ha durva mozdulatokkal sikáljuk vele a fogat, pici vízzel vagy fogkrémmel hígítva ezt hamar meg lehet szüntetni. Mivel a szájban lúgos kémhatást kelt, segít kipucolni a baktériumokat. Lehet olyan fogkrémet kapni, ami szódabikarbónát tartalmaz, így, aki biztosra akar menni, választhatja azt is. Önmagában csupán heti egy-két alkalommal ajánlott a használata.

Almaecet

Fertőtlenít, és a benne lévő sav baktériumölő is. Vízzel hígítva szájöblögetésre használható, heti néhány alkalommal. Ne felejtsd el utána vízzel is kiöblíteni a szádat!

Gyümölcsök

Az ananász és az eper szintén alkalmasak fehérítésre. Az eperben lévő almasav hozzájárul a zománc egészségéhez azáltal, hogy eltávolítja róla a szennyeződéseket. A celebek körében például elterjedt az a módszer, hogy passzírozott epret kevernek össze szódabikarbónával, és azzal dörzsölik át a fogaikat. Az elkészítését itt olvashatod. Dörzsölésre a banán-, citrom- és narancshéj is alkalmas, de utóbbiak még tudományosan nincsenek igazolva. Ezenkívül a szén és az agyagpor is rendelkezik fehérítő tulajdonságokkal.

Van biztos módszer?

Mindenképpen érdemes fogorvossal konzultálni, aki különböző kezeléseket tud ajánlani. Ezek azonnali és tartósabb hatást kínálnak, de szükség van a rendszeres ápolásra és törődésre az eljárások mellett is. Sajnos érzékenység ez esetben is fennállhat, de egy próbát megér.

Mit együnk?

A fent említett italokon és a cigarettán kívül a cukros ételeket, italokat is kerülni kell, hiszen azok növelik a szájban lévő baktériumok számát, és roncsolják a fogzománcot. Ajánlott a csirke, hal és rizs fogyasztása, valamint a salátafélék, a brokkoli és a spenót fogyasztása is. Utóbbiak kiválóan védik a fogzománc egészségét. Ha pedig mégis olyan ételt, italt fogyasztasz, ami színező hatással bír, lehetőség szerint moss utána fogat!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés