Számos szépségápolási kencében, samponban, balzsamban fellelhető az összetevők között az agávé kivonata, ami természetesen nem véletlen. Ez a külsőleg Aloe verára hasonlító növény sok lehetőséget rejt magában, sokkal több annál, minthogy szimplán tequila-alapanyagként vagy édesítőszerként tekintsünk rá.

hirdetés

Ez a különleges, fantasztikus tulajdonságokkal rendelkező növény Mexikóban, valamint az Egyesült Államokban őshonos. Rendkívül magas cukortartalmának, ám alacsony glikémiás indexének köszönhetően remek természetes édesítőszer készíthető belőle, így a diétázók hatalmas kedvencévé vált az elmúlt évek során. Ráadásul édesítőértéke igencsak magas, így nem kell nyakon önteni vele a süteményeket, de a reggeli kávéba ugyancsak elegendő pár csepp.

Bár sokak számára első blikkre ismeretlenül hangzik az agávé neve, ez a remek növény nem csupán az alkoholosital-gyártásban vagy természetes édesítőszerként népszerű, a szépségápolásban is igencsak elterjedt. Azt talán többen tudják róla, hogy torzsájának cefréjéből készül a tequila, ám a bőrre és hajra gyakorolt remek hatásával már kevesebben vannak tisztában. Az agávé leveleiből nyert kivonat fantasztikus tulajdonságokkal rendelkezik, széleskörűen alkalmazható a kozmetikai iparban.

 

Az agávé fantasztikus hatással van a bőrre

Az agávé leggyakrabban különböző arckrémek, testápolók, napozás utáni kencék összetevőjeként található meg, ha bőrápolásról beszélünk. Nem véletlenül ennyire közkedvelt, számos pozitív hatással bír, amit a kozmetikai ipar rendszerint ki is használ. Főként száraz, érzékeny bőrre ajánlott termékek alapanyagaként alkalmazzák, hiszen rendkívüli mértékben nyugtatja az irritált bőrfelszínt.

Az agávéban található fruktán hozzájárul a kellő hidratációhoz, így száraz, fakó bőr esetén kifejezetten ajánlott a növénnyel dúsított termékek alkalmazása. A belőle készült kozmetikum nem csupán feltölti a szomjas bőrt, de puhává és élettel telivé is varázsolja azt. B-vitaminokat tartalmaz, melyek köztudottan rendkívül fontosak az egészséges, ragyogó bőrfelszínhez.

Remek tulajdonságai nem merülnek ki ennyiben, egy anti-aging rutin részeként éppúgy megállja a helyét a növény leveléből kinyert kivonatból készült kence. A tág pórusokkal ugyancsak felveszi a harcot, így aki ezzel a problémával küzd, garantáltan nem fog csalódni az agávéből készült termékekben.

 

A hajápolásban szintén gyakran használt alapanyag

A különböző hajápoló termékek összetevőlistáján éppúgy gyakran feltűnik az agávé. A szépségápolást illetően nem csak a bőrre van remek hatással ez a fantasztikus növény, a tincsek egészségéért úgyszintén sokat tesz. A kivonatával dúsított samponok, kondicionálók elképesztő mértékben erősítik a hajszálakat, miközben rugalmasabbá teszik a frizurát.

Zseniális tulajdonsága, hogy a párával, vízzel szemben ellenállóvá teszi a tincseket, így a szöszös, szálló hajat kezelhetőbbé, ragyogóbbá és egységesebbé teszi. A haj szerkezetét a felszínen igyekszik javítani, a benne található fruktán hatékonyan simítja el a szálak felületét, rugalmassá és csillogóvá varázsolja őket.

A fejbőr ugyancsak hálás lesz az agávé kivonatából készült termékekért. Ez a szuper növény hozzájárul a hajhagymák egészséges működéséhez, így a hajnövekedésre bár közvetetten, de szintén hatással van. Ahogy a bőrre, úgy a tincsekre is kifejti hidratáló tulajdonságát, feltölti a kitikkadt szálakat.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés