Kisimítja a ráncokat, a makacs narancsbőr ellen is felveszi a harcot, és puffadt szemkörnyékre éppúgy kiváló. A kávé remek hatása megkérdőjelezhetetlen, ám mindez csak akkor igaz, ha pakolás formájában kerül fel a bőrre. A túlzott kávéfogyasztás már sokkal inkább kellemetlen problémákat eredményez.

hirdetés

A házi készítésű pakolások sztárja garantáltan a kávés verzió, hiszen a legtöbb háztartásban megtalálható az összes hozzávaló. Ráadásul mégis mit kezdene az ember a kávézaccal? A legtöbb esetben a kukában landol, miközben fantasztikus, látványos hatással van az arcbőrre. A kávé túlzásba vitt fogyasztása már cseppet sem szolgál ilyen kecsegtető eredményekkel.

Tény, hogy pozitív hatása éppúgy van a kávézásnak, hiszen maga az ital antioxidánsokban gazdag, megküzd a szabad gyökökkel, a koffein serkenti a vérkeringést, ami a bőr regenerálódásának szempontjából is áldásos. Összességében tehát nem kell lemondani a kávéfogyasztásról ahhoz, hogy kicsattanóan egészséges és szép legyen az arcbőr. A mértékletesség az, ami igazán számít.

 

Mennyi kávé csúszik le egy nap? – A bőrödnek is árt, ha túlzásba esel vele

A túlzott kávéfogyasztás felgyorsíthatja a bőröregedést

Az idő előtti bőröregedéshez számos tényező hozzájárulhat, a legtöbben tisztában vannak vele, hogy a szmog, a dohányzás, valamint az UV-sugárzás korai ráncokat idézhet elő. A kávéfogyasztást illetően azonban csak kevesen gondolnak arra, hogy akár a bőr szárazságát, valamint a barázdák kialakulását egyaránt előidézheti.

Köztudott, hogy a kávé vízhajtó hatású, így, ha nincs meg a kellő vízfogyasztás, vagy többet mozog az ember, könnyen dehidratálttá válhat a bőr. A csökkent nedvességtartalmú, kiszáradt bőrön hamarabb jelennek meg a redők, a finom ráncok már idejekorán szemmel láthatóvá válnak. Majd a mimikai vonalak egyre inkább elmélyülnek, hiszen a hámréteg veszít rugalmasságából, és nehezebben regenerálódik.

A víz hiánya látványosan rontja az arcbőr állapotát, így a túlzott kávéfogyasztás egyértelműen hozzájárul a korai bőröregedéshez, még ha csak közvetett módon is. Ez persze látszólag még könnyedén orvosolható, hiszen minél több kávét iszik valaki, annál több vizet kell innia. Ám a képlet nem ilyen egyszerű, mert további negatív hatásokkal is számolni kell.

Egyes kutatások szerint a kollagéntermelést éppúgy befolyásolja a rendszeres kávéfogyasztás. Ha sérülnek a kollagénrostok, a bőr támasza meggyengül és fokozatosan csökken a feszesség.

Kávé a pattanások hátterében? – Van némi összefüggés a kettő között

Az, hogy a pattanások gyakori felbukkanása mennyire függ össze a kávéfogyasztás mértékével, jelenleg is vitatott téma, számos kutatás folyik a területen, hiszen sokak szerint nagyban befolyásolja az akné megjelenését a naponta felhörpintett kávék száma, míg mások igyekeznek erre rácáfolni. Annyi bizonyos, hogy a kávé egy kacifántos utat bejárva, érintve a stresszhormonokat, mint a kortizol és az adrenalin, befolyásolva az inzulinszintet, eljut egészen a faggyútermelés folyamatához. Ha ez felborul, az valóban pattanásokat idézhet elő, hiszen a pórusok eltömődnek, a bőrfelszín olajosabbá válhat.

Ez a probléma kicsit sem egyszerű, hiszen nagyban befolyásolhatja a bőr állapotát az is, hogy kerül-e tej és cukor a kávéba, avagy sem. Hiszen azt kutatások bizonyítják, hogy a tejfogyasztás és a pattanások megjelenése között valóban szoros kapcsolat áll fenn. Márpedig igencsak kevesen vannak azok, akik feketén kérik a kávét.

Összességében tehát a kávéfogyasztás mellett éppúgy szól pró és kontra érv is, a mérleg nyelvét pedig leginkább a mérték billenti az egyik vagy a másik irányba. A kávéról nem kell teljes mértékben lemondani. Mindazok számára azonban, akik eddig sikertelenül próbálkoztak helyreállítani bőrük állapotát, megéri tenni egy próbát a napi kávéadag csökkentésével. Ha valaki pedig csak és kizárólag a pörgető hatása miatt issza, nézzen utána a matcha tea jótékony hatásainak, garantáltan nem bánja meg!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés