Demi Moore a kilencvenes években valóságos divathullámot indított el rövid hajfazonjával. Így cseppet sem bánta, hogy megszabadult hosszú tincseitől, pláne, hogy csakhamar a rövid frizurák kezdték el uralni a trendeket. Nem ő volt az egyetlen, aki drasztikus hajvágásra szánta rá magát akkoriban, rajta kívül még sok színésznő és modell népszerűsítette a rövid bubi és a pixie hajviseleteket.

hirdetés

A kilencvenes évek divatja a stíluskeveredésekről szólt, az akkori trendekből pedig még ma is szívesen inspirálódnak a divatkedvelők. Ez a korszak megteremtette azokat a letisztult szetteket, amelyek nőiesek és sikkesek voltak, ugyanakkor hihetetlenül erős lazaságot is kölcsönöztek a nőknek. A frizuraviseletben ezt az érzést az egészen rövid fazonú hajfazonokkal teremtették meg.

A ’90-es évek legjobb hajviseletei között az extrémen rövid frizurák is megjelentek

Akkoriban, amikor Demi Moore rövidre vágatta a haját, még erősen éltek a sztereotípiák a nőiességet és a hajhosszt illetően. Sokan gondolták úgy, hogy azért egy „jó nő” legyen hosszú hajú, mintha legalábbis a tincseikben hordoznák nőiességüket a hölgyek. Az 1990-ben megjelent Ghost című filmben a színésznő meglepően fiús frizurával játszotta el Molly Jensen, a 26 éves New York-i keramikus-szobrász karakterét, akinek művészi lelkületét maszkulin jellegű, elvont és vagány öltözékekkel próbálta meg kibontakoztatni a stylist. Van, amikor férfiingben, máskor kopott kardigánban, kertésznadrágban, vagy mellényben jelenik meg a filmben, és ezekhez a vagány szettekhez tökéletesen passzolt a John Sahag által kitalált frufrus bubifrizura, ami egy rövid körfazont jelentett, a tarkónál és a füleknél kicsit alászedve.

Bár elég fiús volt a fazon, a film hatására rendkívül megnőtt az érdeklődés a frizura iránt. Csakhamar Ghost-frizuraként emlegették a fodrásznál, és sok nő választotta ugyanezt a vágást. Alig öt évvel a film megjelenése után, a rövid haj már menő stíluselemnek számított a nők körében.

A kilencvenes években rengeteg modell és színésznő választotta hosszú lobonc helyett az egészen rövid pixie fazonokat, melyek meghódították az akkori trendeket. Ezeket az ikonikus retró frizurákat gyűjtöttük egy csokorba, hiszen a mai hajdivat alapjául szolgálnak, mármint erősen uralják a mostani rövid fazonok vonalát.

 

Ezt a hajviseletet a félrefésült frufru tette nőiessé, mely finoman omlott rá a színésznő homlokára. A lépcsőzetes vágás hátul a tarkónál egészen minire sikerült, ami kiemelte Demi Moore szép fejformáját.

 

A rövidfrizura-őrületnek nagyon sok nő behódolt, köztük Winona Ryder is, aki észvesztően vagány volt divatos mini frizurájával. A pixie vágás ezzel az emlékezetes, csillogó elegáns ruhával, utánozhatatlan megjelenést alkotott.

 

Habár Gwyneth Paltrow-nál nem szaladt meg annyira az olló, azért ő sem sajnálta, hogy meg kell válnia gyönyörű mézszőke tincseitől. Ez a fazon még inkább felerősítette kislányos, szelíd vonásait.

 

Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith is bevállalta akkoriban az egészen minire vágott frizurafazont. Ez a haj mindenhez passzolt: az elegáns estélyitől kezdve a vagány bőrdzsekis szettekig, mindent stílusos szintre emelt, és egyedi megjelenést biztosított. Az amerikai színésznő egy csöppet sem veszített nőiességéből ezzel az ütős frizuraválasztásával.

Kiemelt kép: Steve Granitz/Getty Images.

Cikkfotók: Paramount Pictures, Paramount, Barry King/WireImage, Jeff Kravitz/FilmMagic, Inc, Barry King/WireImage, Ke.Mazur/WireImage, SGranitz/WireImage/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés