Visszatértek a hercegnős ruhák az esküvői divatba, így a fűzős fazonok is felbukkannak a szalonokban, melyek karcsúsítják ugyan a sziluettet, de kényelmetlenségek forrásai is lehetnek.

A fűzős menyasszonyi ruhák akár centiket faraghatnak le a derékméretből, amire titkon sok ara vágyik. Egyszerű és nagyszerű megoldásnak tűnhet, hogy valaki a ruha alatt viselt hasleszorító fehérneművel, vagy fűzővel korrigálja az alakját, ha nem sikerült leadnia azt a kis felesleget, amitől meg akart szabadulni az esküvőig.

Ám nem árt előre felkészülni rá, hogy a fűző viselésének hátrányai is lehetnek, és abba is érdemes belegondolni, hogy éppúgy, mint a magas sarkú cipő azoknál, akik nincsenek hozzászokva a mindennapokban, a haslapító és derékkarcsúsító eszközök is sok kényelmetlenséget okozhatnak.

Számos szalonban elmondják az eladók és a tanácsadók, hogy, ha nem szoktunk körömcipőt viselni, ne az esküvőnk napján kísérletezzünk azzal, hogy tudunk-e benne járni, mert sok kínos helyzetet szülhet, és bizony rányomhatja az egész napra a bélyegét. Az esküvő csak akkor lehet igazán örömteli élmény, mind az ifjú pár, mind a násznép számára, ha a menyasszony felszabadult, boldog, és jól érzi magát a bőrében, na és persze, a ruhájában. A fűzőről ugyan kevés szó esik, de ugyanúgy óvatosan kell megválasztani az igazit, mint a cipő, és persze a vőlegény esetében. Csak így lehet teljes a boldogság.

A fűzős esküvői ruhák kellemetlen hátrányai

Le kell szögeznünk, hogy nem minden fűzős ruha cimborál az ördöggel, vannak egészen kényelmes fajták, és természetesen az sem mindegy, hogyan kötik gúzsba az arát. A puha anyagú, hátul összefűzhető ruhák nem szorítják ki a szuszt az emberből akkor sem, ha leül. A merevített változatok azonban, melyek a melleket is felpolcolják, képesek meglepetésperceket okozni, ha túlságosan szorosra rögzítik őket.

Az esküvő izgalmakkal teli esemény, melynek készülődési folyamatai és teendői szinte magukkal sodorják a fiatal párt. Nem ritka, hogy ilyenkor a menyasszony össze-vissza eszik, futtában bekap egy-két falatot, és csak a lagzin kerül olyan helyzetbe, amikor nyugodtan elköltheti a vacsoráját. A túl szoros fűző ilyenkor könnyen rosszullét okozója lehet, hiszen a hasi nyomás hatására a gyomorsav visszakerülhet a nyelőcsőbe, ami émelygést és gyomorégést okozhat.

Ráadásul, egy befűzött ruha nem kedvez az étvágynak, vagyis érdemes azzal számolnia annak, aki ilyen fazont választ, hogy egész nap csak apró falatkákat ehet. Nemcsak azért, mert nyomás alatt van a gyomor, és nem fér több étel bele, hanem, mert a szoros ruházat jelentősen lelassítja az emésztés folyamatát.

Régen, a fűzők korában a nők repülősót hordtak maguknál arra az esetre, ha elájulnának, hiszen a túl szorosra összekapcsolt fűző csak a felületes légzést engedte meg számukra. Amint felfokozott érzelmi állapotba kerültek, és levegő után kapkodtak, gyakran odáig fajult a helyzet, hogy elájultak. Repülősó helyett inkább, érdemes olyan ruhát választani, ami akkor sem szab gátat a levegővételnek, ha táncra perdül a menyasszony.

Főleg nyáron, a szoros fűző erős izzadást is okozhat, de, mivel a merevített anyag alatt a bőr nem jól szellőzik, kiütésekkel járhat a verejtékezés. A fűző egyik legjobb tulajdonsága sajnos szintén rossz irányba fordulhat, hiszen az remek, hogy kiegyenesíti a testtartást, ám manapság olyan kevesen járnak egyenes háttal, hogy a szokatlan testhelyzet akár derékfájdalmat okozhat náluk.

A fejfájás, az általános rossz közérzet mind-mind a fűző viselésének mellékhatása lehet, ami igencsak elronthatja az esküvő boldog pillanatait. Ezért a ruhaválasztásnál nem árt számításba venni, hogy mennyire kényelmes az álomkreáció, hiszen több órán keresztül kell viselnie, illetve, sok esetben elviselnie a menyasszonynak. Amennyiben túl szoros, merev, vagy nehéz, és korlátozza a mozgásszabadságot, bármennyire szép az adott darab, jobb búcsút inteni neki.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés