Amikor megérkezik a meghívó, mindenki számára egyértelmű, hogy elegáns ruhában kell megjelenni az eseményen. Bár a hagyományok már felhígultak, még mindig akadnak olyan íratlan öltözködési szabályok, melyeket az esküvő etikettje úgymond megkövetel a vendégektől. Összeszedtük, milyen részletekre érdemes figyelni a színválasztástól kezdve egészen a ruha anyagáig.

hirdetés

Bár nincs olyan kódex, ami összefoglalná az esküvőn való megjelenés alapvető szabályait, és az aktuális trendeknek megfelelő, kötetlenebb hangulatú események már-már szabad kezet adnak az alkalmi öltözék megválasztásához, bizonyos stílusbakik még ma is illetlenségszámba mennek. Manapság egyre elterjedtebb, hogy az esküvő időpontján, helyszínén és az azt követő mulatság részletein túl a dresszkódot is megosztja a vendégsereggel az újdonsült pár.

Már ez is nagyon sokat segíthet a ruhaválasztásnál, hiszen legalább a kategóriát könnyebben be lehet lőni. Ám így is könnyen véthet az ember lánya néhány íratlan szabály ellen, hiszen hiába divatos, elegáns, és az ifjú pár által megjelölt színű a ruha, ha a fazonja túllő a célon, vagy a díszítése, anyaga nem megfelelő egy esküvőhöz.

Egy esküvő megszabja az öltözködés szabályait

A ruha színére vonatkozó íratlan szabályok

Azt az aranyszabályt talán mindenki ismeri, hogy nem illik fehér ruhában megjelenni az esküvőn. A törtfehér, ekrü árnyalatok éppúgy tiltólistásak. Az természetesen nem probléma, ha egy mintás ruhában felbukkan a menyaszonnyi ruha színe, ám a tiszta hófehér kreációk mindenképpen kerülendők, ha vendégként vesz részt valaki az eseményen.

A fekete igencsak megosztó árnyalat, bár sokan a legelegánsabb színként emlegetik, egyúttal a gyász és a szomorúság megtestesítője is ez a mély, erőteljes tónus. Bár az elegancia a legtöbb esküvő alkalmával egyértelmű elvárás, mégsem ajánlott tetőtől talpig feketébe burkolózni. Ha az élénkebb, világosabb színek nem rúghatnak labdába, akkor is érdemes inkább sötétzöldet, sötétkéket választani a fekete helyett.

A piros igencsak megosztó, egyesek szerint nem okoz problémát, ha vendégként erre a vadító árnyalatra esik a választás, míg mások rosszalló pillantásokkal illetik a ruha viselőjét. Éppen ezért talán nem éri meg kockáztatni a kellemetlen szituációt. Mivel a menyecskeruha hagyományosan piros színben pompázik, érthető lehet a feltételezés, miszerint nem illik ebben a dögös színben megjelenni a lagziban. A vörös a csábítás árnyalata is egyben, ezért úgy is értelmezhetik a választott ruha feltűnő színét, hogy mindenképp ki akarsz tűnni, és legszívesebben túlragyognád a menyasszonyt.

A ruha anyaga is rengeteget számít

Bár vannak olyan esküvők, amelyeknél nem csapnak nagy cécót, és az ifjú pár sem viszi túlzásba a cicomát, ettől függetlenül a legtöbb ilyen esemény megköveteli az alkalmi viseletet, és ha nincs is kitűzött dresszkód, törekedni kell az arany középút megtalálására. A ruha anyaga egy ominózus pontja az összképnek, így érdemes jelentős figyelmet szentelni a dolognak.

A bársony, a selyem és a csipke mind-mind elképesztően elegáns viseletek, de a tüll és az organza éppúgy idesorolható. A már kibolyhosodott pamutruhák egyértelműen felejtősek, de a flitteres, csillogó daraboknak is inkább a szekrényben van a helye. Egyrészt nem illik túlragyogni a menyasszonyt, márpedig egy ilyen ruha garantáltan feltűnést kelt. Másrészt ezek a ruhák inkább passzolnak egy karácsonyi vagy szilveszteri partihoz, semmint egy kifinomult, visszafogott esküvőhöz.

 

A fazon sokat nyom a latban

Az talán mindenki számára egyértelmű, hogy a túlzottan rövid vagy kivágott darabok minden esetben kerülendők a nagy napon. A mély dekoltázs vagy fenékvillantó szoknyarész könnyen közönséges hatást kelthet, így az elegancia szintén csorbul. Arról nem is beszélve, hogy roppant feszélyező és kényelmetlen érzés egy egész estét átmulatni egy falatnyi ruhában.

Az már kevesek számára ismert, hogy a templomi esküvőkre még mindig nem illik olyan ruhában érkezni, amely szabadon hagyja a vállakat. Abban az esetben, ha pánt nélküli vagy vállvillantó szabású a kiválasztott darab, érdemes egy finom kendőt dobni a ruha felé, amit a ceremónia után akár le is lehet venni.

A nadrággal semmi gond nincs, azonban arra mindenképp érdemes figyelni, hogy kellően elegáns hatást keltsen a választott darab. Egy egyszerű farmer például garantáltan nem bizonyul jó választásnak, alulöltözni legalább annyira ciki lehet, mint túlragyogni a menyasszonyt.

Sokszor a helyszín a mérvadó

Abban az esetben, ha nincs dresszkód, még mindig lehet támaszkodni a helyszínre. Senki nem szeretne különösebben kitűnni a tömegből, így érdemes kicsit érdeklődni a helyszín stílusáról, hangulatáról és a dekorációs körítésről. Egy nívós, elegáns helyen megrendezett esküvő nagy eséllyel kifinomultabb, elegánsabb megjelenést kíván, az öltözködés alappillére látványosabb alapokon nyugszik. Egy egyszerűbb hely sok esetben egy szimpla koktélruhát igényel, ilyenkor azt kell szem előtt tartani, hogy a választott darab ne legyen különlegesebb és szemrevalóbb a menyasszonyi ruhánál. A szabadtéri vagy pajtában megtartott rusztikus atmoszférájú esküvőkön az alkalmi, elegáns öltözékek egy lazább verziója érvényes, ám egy ilyen szertartásra sem illő farmerban vagy szimpla utcai öltözékben érkezni. A ceremónia után általában lehetőség van átöltözni a táncos mulatságra, ami akár a kényelemnek és praktikumnak is utat engedhet, de nem árt továbbra is szem előtt tartani az ünnepi hangulatot és a tiszteletet a pár felé.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés