A csodás vízi világ gyakran inspirálja a divattervezőket, ötleteikből pedig rendszerint gyönyörű ruhák születnek. Az utóbbi időkben a Versace és számos más márka is kifutóra vitte az óceán kincseit, a vízi motívumok pedig elképesztő ruhakölteményeken jelentek meg. Ilyen, amikor a hullámok alá merül a divat!

hirdetés

Éltető elemünk, a víz, kimeríthetetlen ihletforrása a művészeknek, ám a divatvilág színterén gyakran figyelemfelkeltő célzattal is megjelennek csodás motívumai. Számos ruházati márka küzd azért, hogy az óceánok, tengerek élővilága az utókornak is megmaradjon, sőt, egyes tervezők azt is kikísérletezték, hogyan lehet a nagy vizekből kihalászott műanyaghulladékból modern textileket, strapabíró szöveteket gyártani.

Csak kevés olyan ember akad a világon, akit ne nyűgözne le a hullámzó, végtelen kékség, melynek morajlása bizonyítottan nyugtató, stresszoldó hatással bír. Vannak, akik a hűs habok és hullámok szerelmesei, míg mások a víz alatti élővilág  titkait csodálják. Egy biztos, hogy mindenkire hatással vannak az élővizek, melyek az élet forrásai.

A divatban is visszatérő stílusesszenciáknak számítanak a vízi világ motívumai, melyek gyakran sejlenek fel hordható és művészi kollekciókban.  Négy divattervező munkáit gyűjtöttük össze, akiknek a ruhakölteményeit elnézve nem nehéz kitalálni, miből merítettek ihletet.

Atlantisz ruhaviselete valószínűleg így festene: vízi világ a divat színterén

A Versace mindig is lehengerlő kollekcióiról volt híres, melyek legtöbbször mellőzik a tucathatást. A divatház idén nyáron sem keltett csalódást, hiszen a tengerparti életérzést igazán egyedi módon közvetítette ruháival. A laza, nyári hangulatú nadrágok, ingek és ruhák a sejtelmes víz alatti világba kalauzolnak el minket, ám hordható, divatos módon jelenítik meg a hullámok alatt rejtőző titkokat. A darabok miden részletükben a csodás korallszigetek élővilágát mutatják be, így a kagylók és a tengeri csillagok sem hiányozhattak a képből.

Donatella Versace Atlantisz romjait képzelte el, és annak alapján építette fel a kifutót. Elmondása szerint, a teljes koncepció megalkotásában a Vénusz születése című festmény is közrejátszott.

A hangulatos dizájnt természetesen a bikinik és a fürdőruhák is megkapták. Bár itt a nyaralós szettek kaptak nagy hangsúlyt, a vízi világ nem csak nyári ruházatokon bukkanhat fel az anyagok textúrájában vagy mintázatában.

Emily Ratajkowszki is modellt állt a márka legcsinosabb dresszeiben, melyek mintáikban és színeikben egyaránt gyönyörű látványt nyújtanak. A modell a passzos ruhakölteményeket viselve, kétségkívül egy tengeri hableányra hasonlított leginkább.

Iris van Herpen zseniális divatterveztőként nem csak a különleges ruhákért rajongó személyek elismerését kapta meg, de a környezetvédők szívébe is belopta magát. Tavasszal bemutatott kollekciója ugyanis nem másból, mint óceáni szemétből készült. Tervei szerint innentől a ruháinak az alapanyaga főként újrahasznosított hulladék lesz, hogy ezzel is hozzájáruljon a vízen lebegő hulladékszigetek megszüntetéséhez.

A szemet gyönyörködtető kollekció már színeit tekintve is a nagy kék vizekre emlékezetet minket. Ám megálmodásukhoz a vizek élővilága szintén inspirációt nyújtott. A formákban a víz hullámait, vagy egy tintahal, esetleg rák motívumait egyaránt fel lehet fedezni.

Az egészen egyedi ízléssel rendelkező Grimes szintén rákapott a tengeri világot reprezentáló stílusra. Az énekesnő már korábban is viselte a híres divattervező műveit. A videóban látható ruhájának lenge rojtjai egy polipra emlékeztetik a külső szemlélőt.

Elie Saab divattervező Paradicsomi élet című összeállításával lepte meg a divatkedvelőket. A 2019-es Haute Couture kollekciójában a tengeri korallzátonyokra hajazó mintákon akad meg először a szem. Aztán flitterek és gyöngyök segítségével juttatja eszünkbe a tiszta vízfelszín fodrozódásának, valamint a halak pikkelyeinek csillogását, ami türkizes és mélykék színekkel párosul ruháin.

Bár a Marine Serre francia divatmárka futurewear, azaz a jövő öltözéke címkével hirdeti magát, mégsem rugaszkodik el jelenünk fő erőforrásától. Nemrégen megjelent kollekciójában ugyanis a víz és annak élővilága központi elemet foglalt el.

A hullámminták, a halpikkelyekre emlékeztető díszítések és mintázatok mind nagyon ízlésesen idézik fel a mély vizek nyugodt, de titokzatos jelenlétét.

Kiemelt kép: irisvanherpen, emrata/Instagram.

  • Megosztás:
hirdetés