A törpesarkú cipő mindenki számára ismerős lehet, mivel az elmúlt évtizedekben már számos alkalommal kapták fel a trendek. Legutóbb a kilencvenes években került elő a jól ismert fazon, amit akkoriban csak a tűsarkú topánok tudtak háttérbe szorítani. A tavaszi divat most ismét elővette Audrey Hepburn kedvencét, amihez adunk pár tippet, hogyan és mivel viseld modern kiadásban.

hirdetés

A törpesarkú cipő története több évszázadra nyúlik vissza. A kissé magas, eleinte tömzsi sarkakat XIV. Lajos hozta divatba Franciaországban. Az uralkodó magasabbnak festett a lábbeli hatására, ezért számos portrén örökítették meg benne. Később valóságos trendhullámot indított el vele, míg végül megtiltotta, hogy az udvarán kívül bárki is viselhesse.

Az alacsony sarkú topán az 1950-es évek elején bukkant fel ismét a divatban. Új nevet kapott, ami a kitten heels, vagyis cicasarok lett. A szóval arra utaltak, hogy jellemzően a fiatal nők viselték, akik nem szerettek volna túlságosan magas sarkakon egyensúlyozni. A fazon hamarosan meghódította a kifutókat, még maga Roger Vivier is ilyen lábbeliket tervezett. Korábban őt tartották a tűsarkak királyának.

A színésznőket úgyszintén meghódította a szóban forgó trend, Audrey Hepburn például nagy rajongójává vált a divatirányzatnak. Számos alkalommal viselte a törpesarkú cipőfazont, még az Álom luxuskivitelben című filmben is láthatjuk rajta.

A törpesarkú cipő a kilencvenes évek elején tért vissza a kifutóra, később pedig a hétköznapokba. A kor szupermodelljei imádták ezt a fazont, amit később csak az extra magas tűsarkú tudott kitúrni a helyéről.

Audrey Hepburn kedvenc cipőfazonja így kerülhet be a modern összeállításokba

A tavaszi divat ismét előveszi az aduász fazont, ami ősszel már számos divatbemutatón megjelent. Láthattuk többek között a Miu Miu, a Prada és a Dior kifutóján.

A finom lábbelik mellett a csizmákat is elérte a trend. Még az átmeneti időben előkerülhetnek az apró sarkakkal kiegészített bokacsizmák. Ezek elegáns darabok, mégis jól mutatnak az egyszerűbb nadrágokkal vagy kötött pulóverrel.

 

A törpesarkú cipő valódi klasszikus, így a répafazonú nadrággal igazán jó barátságot ápol. Egy ilyen összeállításban különösen jól mutat, pláne, ha a pantallót díszíti valamilyen motívum vagy minta. Nem kell túlbonyolítani a dolgokat, kombinálhatod egyszerű garbóval vagy inggel, így olyan kis franciás lesz az összhatás.

 

Az efféle cipőfazon kabáttal szintén jól mutat, egy hosszabb ballonkabáttal pedig kellően elegáns lesz az összkép. A naturális árnyalatok mellett előkerülhetnek az izgalmasabb tónusok. Egy kékkel, pirossal vagy rózsaszínnel megalapozott öltözékben garantáltan nem maradsz észrevétlen.

 

Az ötvenes években főként csak tűsarkú verziót készítettek, ám ebben a szezonban már a nagyon divatos kockasarkakat is megváltoztatták a tervezők. Ezek a lábbelik szintén elegáns hatást keltenek, ugyanakkor nosztalgikus hangulattal bírnak. Ez az apró változtatás már teljesen más hatást ad a törpesarkú topánoknak, amiket bőrhatású nadrággal és oversize blézerrel éppúgy összeboronálhatsz.

 

Audrey Hepburn kedvence alapvetően egy elegáns, letisztult fazon, ami akkoriban a nőies egészruhák, kosztümök kiegészítésére szolgált. A divat ezen is csavart egyet, mivel manapság már egy lezserebb szettbe is bekerülhet a múltidéző cipellő. A stílusmixeket nem felejtették el a tervezők, tavasszal talán még merészebb kombinációkkal találkozhatunk, mint eddig bármikor.

 

Természetesen a kosztümöket sem hagyhatjuk ki a sorból, bár itt nem a nyolcvanas években divatos kiskosztümre kell gondolni. Jöhetnek a miniszoknyák oversize zakóval, vagy a rövidnadrágok extra rövid blézerrel. Bármelyiket is választod, a törpesarkú cipő nagyszerű kiegészítése lesz a szerelésnek.

 

Ez a lábbeli mindenféle fazonban megjelenik, akadnak zárt, illetve nyitott verziók. A trendelőrejelzés szerint nyáron a szandálokat is meghódítják a miniatűr sarkak.

 

Ha egyszerű, de mégis mutatós szerelést szeretnél, akkor válassz egy farmert, valami fodros vagy csipkés felsőt, majd az egészet koronázd meg egy törpesarkú cipővel.

 

Kiemelt kép: Jeremy Moeller / Getty Images.

Képek a cikkben: Edward Berthelot, Streetstyleshooters, Christian Vierig / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés