A retró divathullámok visszasöpörték a köztudatba az alacsony sarkú cipőket, melyektől sokan ódzkodnak, mondván, hogy nem elég nőiesek. Mi hat érvet tudunk, amiért érdemes viselni őket.

Tavasszal nagyobb kedvvel nyúlunk a nőiesebb darabok után, és sokunk szekrényében landol ilyenkor egy-két pár hordhatatlan, tűsarkú cipellő. Bár igaz, hogy a tízcentis sarkak megnyújtják a lábakat, és még egy farmeres összeállítást is képesek a legdögösebb szetté varázsolni, egész nap magas sarkakon járni gyakran felér egy akrobatikus mutatvánnyal.

A törpesarkú körömcipőkben könnyebb megtartani az egyensúlyunkat, de tulajdonképpen fazon- és egyénfüggő, hogy ki melyiket érzi a legkényelmesebbnek. Nadrágos és szoknyás öltözékekkel egyaránt jól működnek, ám, hogy minden szempontból teljesnek érezzük nőies megjelenésünket, valamivel körültekintőbben kell megválogatnunk a ruhafazonokat.

Ha oversize zakót vagy kabátkát viselünk felül, a lábainkat pedig törpesarkú cipőbe bújtatjuk, érdemes miniszoknyával kombinálni a szettünket, hogy a bő szabás ne nyomja össze az alakunkat.

Az alacsony sarkú körömcipők, akár nyitottak hátul, akár nem, bokavillantó nadrágokkal mutatnak a legjobban. A nagyon lenge, bő nadrágszáraktól tartózkodjunk, inkább válasszunk egyenes szabású, magas derekú fazont.

A hosszúkás orrú törpesarkú cipők megnyújtják a lábfejet, ami tűsarkú topánban felfelé emelkedik, ezáltal kisebbnek tűnhet. Ha nőiesen kecses lábakat szeretnénk, ellensúlyozzuk a hatást olyan ruhakreációkkal, melyeknek vagy a válla, vagy az ujja kissé el van túlozva. Egy divatos, puffos ujjú kreáció azt az érzést kelti az emberben, hogy a hölgy, aki magán viseli, törékeny alkat.

Könnyű arra a következtetésre jutni, hogy nem jó törpesarkú cipővel vagy szandállal kombinálni a maxiruhát és a midi szoknyát, hiszen a lábbeli ebben az esetben nem nyújtja meg jelentősen a sziluettet.Ez tény, de a megfelelő fazonokat alkalmazva nincs szükség tízcentis sarkakra ahhoz, hogy bárki magasabbnak tűnjön. A megoldás egy V-alakban kivágott, derékban erősen karcsúsított, hosszában redőző ruha vagy egy A-vonalú, térdig érő szoknya, mely vékonyabbnak és hosszabbnak mutatja a lábakat.

A romantikus stílushoz egyébként sokkal jobban passzol egy csinos kis törpesarkú topán, mint egy égimeszelő, tűsarkú körömcipő.

A szűk farmernadrághoz nemcsak a vékony sarkú cipellők, hanem a kockasarkú megoldások is tökéletesen illenek.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés