A peplum felső pár évvel ezelőtt szinte uralkodó darabnak számított a nőies és romantikus stílusú trendekben. Pillanatok alatt vált a nők kedvencévé, sokan őrizgettek ilyen fazonokat a szekrényükben. Rengetegféle variációban került be a kínálatba, még a kötött kreációk sem voltak ritkák. A sikerirányzat idővel kikopott a palettáról, ám az idei tavaszi divatban modern és klasszikus formában úgyszintén visszaköszön.

hirdetés

A derékban szűkített, csípőhangsúlyos felsők divatja 2010 körül lángolt fel ismét, akkoriban sok tervező újragondolta az ötvenes évek egyik legnőiesebb fazonját. Rövid időn belül óriási trenddé nőtte ki magát a peplum szabás, hiszen általa izgalmasabbá, elegánsabbá váltak még a szimpla felsőrészek is.

Nem csak látványosabbá teszi a megjelenést, hanem szépen formálja az alakot, a csípőt takaró fodroknak köszönhetően ugyanis optikailag keskenyebbnek mutatja a derék vonalát, míg a csípő ívét gömbölydeddé, nőiessé varázsolja. A blézertípusú megoldások és a finomabb kialakítású blúzok elegánsabb alkalmakon szintúgy megfelelnek, míg a farmerrel sem vesznek össze.

Az ingek, felsők mellett korábban sorra jelentek meg az ilyen fazonú blézerek, ruhák, sőt még kabátokat is lehetett kapni fodorral kiegészítve. Ám a népszerű trend jó időre háttérbe vonult, mivel a nőies vonalvezetést hamarosan leváltották az oversize vagy a kivágott darabok.

A peplum felső mindenhol felbukkan a szezonban

A pár évvel ezelőtti irányzatok közül ez az egyik legnőiesebb darab. A kialakításának köszönhetően szépen kiemeli a derekat, miközben eltakarja az apróbb hasat. A fodrok a vékony, keskeny csípővel rendelkező hölgyek alakját éppúgy előnyösen formálják, hiszen a segítségükkel sokkal kerekebbnek tűnik a csípő optikailag.

A cirka tíz évvel ezelőtt divatosnak számító felsőrészek legtöbbször több, eltérő anyagból készültek, így a fodrok igazán látványosak voltak. Az újragondolt peplum ezzel szemben sokkal finomabb. A szabásvonal követi a test alakját, a darabok derékban karcsúsítottak, és csupán minimálisan szélesednek ki a csípőnél.

Az új köntösbe csomagolt peplum felső így már biztosan nem szélesíti a csípő vonalát, csupán nőiesebbé teszi azt. Mivel egy igazán sokoldalú darabról van szó, ezért bármivel házasítható. Jól mutat szoknyákkal, farmerral vagy elegáns pantallókkal.

A peplum felsők fokozatosan tértek vissza a köztudatba. Először a Chanel Métiers d’Art-kollekciójában bukkantak fel. Ősszel a Givenchy kifutóján már egymást váltották a fodros felsőrészek.

 

Az elegáns szabású nadrág és az egyszerű felsőrész nagyszerűen kiegészítik egymást. Az összhatás nagyon csinos, ami a lágy fodroknak köszönhető.

 

A hatás tovább fokozható, ha a felső puffos vagy húzott ujjú, esetleg különleges a kivágása. Ez a darab az ötvenes évek kedvelt kabátkáira hajaz.

 

A szoknyáktól sem üt el, csupán a megfelelő fazont kell megtalálni hozzá.

 

Ha nem szereted a túlságosan feltűnő darabokat, akkor válassz olyan kreációt, ami finoman emeli ki az alakot. Az efféle darabok nem hangsúlyozzák túlságosan a csípőt, de látványosan kiemelik a derékvonalat.

 

A derékkarcsúsító hatást tovább fokozhatod, ha övvel viseled a peplum felsőt. Így még karcsúbbnak tűnik majd a sziluett.

 

A peplum kreációk igazán elegáns darabok, ám a farmerral éppúgy jól mutatnak. Az egyszerű nadrágot finomsággal, nőiességgel ruházzák fel. Egy mutatós cipővel összeboronálva igazán csinos lesz az összkép.

 

A pánt nélküli felsőrész akár rétegezhető is, könnyen alávehető esetleg egy ing vagy szűkebb póló.

 

 

Kiemelt képek: Peter White / Getty Images. 

Képek a cikkben: Peter White, Jeff Spicer, Karwai Tang, Alexander Tamargo, Frazer Harrison, Matt Winkelmeyer, Edward Berthelot, Craig Barritt / Getty Images.  

  • Megosztás:
hirdetés