Az őszi divat azt a kijelölt irányvonalat követi, amit erre az évre már korábban meghatároztak a tervezők. Továbbra is a klasszikusok uralják a felhozatalt, ám nagyobb szerep jut a nőies részleteknek, színeknek és a különleges szabásvonalaknak.

hirdetés

Az őszi divat manapság már nem olyan egysíkú, kiszámítható, mint pár évvel ezelőtt volt. A tervezők szeretnek játszadozni a különféle fazonokkal, anyagokkal, mintákkal és színekkel. Az utóbbi szezonokban olyan tónusok is bekerültek a trendszínek közé, melyek korábban csak tavasszal és nyáron voltak jellemzőek.

Ez továbbra is megfigyelhető, a fazonok ugyan változnak, színek tekintetében azonban nem történik éles váltás. Van egy folytonosság, egy vezérfonal, amire a tervezők minden évben felépítik a kollekciókat. Ennek megfelelően sok olyan szabásvonal tetten érhető, ami már évek óta jelen van divatban.

Az őszi divat a nőies és maszkulin stílusjegyek olvasztótégelye

Az őszi-téli divatot a maszkulin és a nőies stílusok keveredése uralja. Továbbra is jelen vannak a zakók, nadrágkosztümök, öltönymellények, de egyre többször bukkannak fel a hosszú szoknyák, légies anyagok, masnik és egyéb díszítések. Jöjjenek a kifutón lefektetett irányvonalak!

Fűző

Az utcai divatba beszökött fűzők nem számítanak újdonságnak, a corsage-szerű felsőrészek egy ideje már a tavaszi-nyári szezon részei. Most már ősszel is előkerülhet a szokatlan ruhadarab, mely a hosszabb felsők kiegészítéseként szolgál. Ezzel együtt párhuzamosan fut a peplum, ami a tíz évvel ezelőtti divat egyik hagyatéka, idén előfordul, hogy a két megoldás egyesül.

Válltömés

A nyolcvanas évek kedvenc fazonmegoldásától sem kell még elbúcsúzni. Idén a válltömés már nemcsak az oversize blézereken bukkan fel, hanem a maszkulin szabású kabátokon, zakókon. Ezek legtöbbször egyszerű szabásúak, csupán a dupla gombolás dobja fel őket.

Hosszú szoknyák

A hosszú szoknyák már jó ideje keringenek a divatban, ám eddig jellemzően csak nyáron kerültek be a választékba. Tavasszal a farmerszoknya melegítette fel a kilencvenes és korai kétezres évek irányvonalát, erre a trendre még Jennifer Lopez is rákapott. Ősszel nagyobb hangsúly kerül a testre simuló, hosszabb fazonokra, miközben a mini is uralomra tör. Jöhetnek a vastagabb anyagok!

Halóing

A légies anyagok gyakran beférkőznek az átmeneti szezon réteges öltözékeibe, ahogyan a halóingszerű szabásvonalak is vissza-visszatérnek. Az őszi divat nem spórol a lenge elemekkel, mindenféle színben, fazonban megjelennek a csipkés és szatén ruhaneműk, a nagy kedvenc a fekete.

Masnik

A bájos masnik ebben az esetben nem kislányossá teszik az összképet, hanem inkább nőiessé. Mivel legtöbbször az androgün elemekkel keverednek, ezért ezek viszik bele a megjelenésbe a letisztult finomságot. Helyet kaphatnak szoknyán, nadrágon, egészruhán vagy akár kabáton, de még kiegészítő formájában is viselheted. Ezzel a díszítőelemmel a hatvanas évek divatjára reflektálnak az idei trendek.

 

Kiemelt kép: Victor Boyko, Estrop / Getty Images.

Képek a cikkben: Victor Boyko, Pietro D’Aprano, Peter White, Daniele Venturelli, Taylor Hill, Stephane Cardinale – Corbis / Getty Images.

  • Megosztás: