A nőies egyenes vonalú, midi fazonú szoknya máris bekerült a nyári divat legnépszerűbb elemei közé, és mivel felvágott, hasnál ráncolt és különböző hosszúságú verzióban létezik, nem csak magas termeten és vékony alkaton mutat jól.

hirdetés

A klasszikus szoknyaszabások nagy hangsúlyt kapnak idén, így a nőies egyenes vonalú szoknya virágkorát is feleleveníti a nyári divat. A decens kis midi fazon a harmincas-negyvenes években vált a kiskosztümök elmaradhatatlan részévé, amíg a Dior által lefektetett New Look meg nem alapozta a terebélyes körszoknyák korszakát.

Bár a tányérszoknyák éppúgy bekerültek a szezon kedvencei közé, mivel meglehetősen széles szabással és háromnegyedes hosszal rendelkeznek, sokak számára nem túlságosan előnyösek, hiszen optikailag rövidíthetik a lábakat és összetömöríthetik az alakot.

Az egyenes vonalú midiszoknya renoméja sem volt igazán fényes ebből a szempontból, ám ma már nem csak visszafogott csőszabású, úgynevezett „zárt és merev fazonú” verziói uralják a divatot, hanem az elöl vagy hátul, illetve oldalt felvágott darabok, valamint a lengébb anyagból készült fazonváltozatok éppúgy lehorgonyoztak a kínálatban.

Nőies és sokoldalú szoknya a szezon kedvence: eláruljuk, miért imádja a nyári divat

Az egyenes vonalú, hasítékkal ellátott szoknyák már tavaly is terítéken voltak, ám akkor leginkább a farmeranyagú megoldások élvezték a reflektorfényt. Idén nyáron azonban nagyobb hangsúlyt kapnak a lengébb változatok, melyek lágyabb eséssel bírnak, vagy épp ceruzavonalban követik az alakot.

A hasíték miatt nem csak magas nőknek áll jól

A zártabb, lábszárig érő szoknyák elvileg nyújtják a sziluettet egyenes vonalvezetésükkel, ám az átlagnál alacsonyabb termetű nők számára nem a legideálisabb fazonok, pláne, ha a vádlinál, a lábszár legszélesebb területén keresztezik a testvonalat. Ennek köszönhetően rövidülnek a lábak, a vállvonalnál szélesebb csípő esetén pedig a szoknya még inkább eltolhatja a testarányokat.

Ezen segíthet egy oldalra vagy középre lehelyezett hasíték, ami elöl megnyitja a fazont, egyenes vonalával pedig hosszítja a lábakat.

Különböző hosszúságú midi fazonok uralják a palettát

A midi azt jelenti, hogy háromnegyedes, ami viszont nem csak egyféle szoknyahosszt takar. Közvetlenül a térd alatt, esetleg a lábszárak közepén vagy alsó harmadában is végződhet a szoknya, így mindenki megtalálhatja a számára legelőnyösebb verziót.

Teltebb alak és átlagos vagy alacsony termet esetén a legjobb, ha a lábszár alsó negyedéig, a keskenyebb részig ér a szoknyafazon, és a lágy esésű anyag némi eltartást biztosít az egyenes vonalú fazonkialakításnak.

Trükkös részletek, melyek elterelik a figyelmet a kis pocakról

A karcsúbb és teltebb nők esetében egyaránt problémát jelenthet, ha a szűkebb szoknyafazonok hangsúlyt helyeznek a kissé kidomborodó hasra. Az egyenes vonalvezetés bővebb és szűkebb fazonokat egyaránt megenged, viszont a lengébb, vékonyabb anyagú darabok viselésekor sem kell attól tartani, hogy a kisebb pocak feltűnővé válna.

Kép: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Ez legalábbis elkerülhető néhány trükkös részletmegoldással, például az átlós színfelosztású, az átlapolt vagy a hasnál ráncolt fazonú szoknyákkal, de a bővebb egyenes szabások úgyszintén jó megoldást jelenthetnek.

Ilyenkor a derékpassznál ráncolt anyagtöbblettel érik el, hogy a szoknya egyenes vonalú esést kapjon. A felül tapadósabb ceruzaszoknyák, melyek kiadják a csípő vonalát, a hasi területre úgyszintén hangsúlyt helyeznek.

Bár többféle típusban megtalálható ez a nőies szoknya a nyári divat palettáján, sajnos nem áll jól mindenkinek kivétel nélkül, viszont sokféle testalkat számára előnyös lehet, ha a megfelelő fazonverziója kerül kiválasztásra.

Kiemelt kép: Christian Vierig/Getty Images.

Cikkfotó: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés