A félcipők idén ősszel sem maradhatnak ki a repertoárból, hiszen könnyedén variálhatóak, és a rohangálós napokon el sem tudnánk képzelni náluk kényelmesebb lábbelit. Ebben a szezonban a mokaszin a sláger, ami nemcsak praktikus, hanem még a snassz szetteket is izgalmassá, nőiessé varázsolja. Bár esős, latyakos időszakban nem a legjobb barát, enyhébb, szárazabb napokon zoknival, harisnyával kombinálva még ki lehet használni a belebújós cipőfazont.

hirdetés

Bár az elmúlt években beépült a nőies öltözködésbe, a mokaszint eredetileg a férfiak számára tervezték. Az 1840-as években jelent meg először, igazán népszerűvé pedig akkor vált, amikor Lewis Wildsmith loafert készített VI. György király számára. Azóta a bőrből készült elegáns lábbeli a Wildsmith nevet viseli. Az ötvenes évek derekán Aldo Gucci is csavart egyet az addig megszokott fazonon, és csatokkal látta el az általa tervezett fekete cipőt. Ezzel a mokaszin a formális öltözködés részévé vált, az olasz úriemberek legtöbbször öltönnyel, nyakkendővel viselték.

A mokaszin a sikkes őszi gardrób kötelező eleme

Pár évtizeddel később pedig már felújított verzióban jelentek meg a nőies öltözködésben a különféle loaferek. A hölgyek által viselt lábbelinek rövidebb az orra, és kevésbé számít hivatalos viseletnek, sokkal inkább a hanyag eleganciát testesíti meg. Így szó szerint bármivel viselhető: jól mutat szoknyával, nadrággal vagy ruhával összeboronálva. A színskála is kiszélesedett, a hagyományos fekete darabokon túl számos pasztellárnyalatú, illetve mintás mokaszinnel találkozhatsz az üzletek polcain.

Az elsőre férfiasnak tűnő fazon nagyszerűen mutat szoknyával vagy kardigánnal, ami az egyik legdivatosabb darab idén.

Az irodai megjelenésebe is jól illeszkedik a mokaszin, ezért ingekkel és blézerekkel egyaránt kombinálhatod.

A bézs az egyik legnőiesebb szín ősszel, így érdemes pár dolgot beszerezned ebben az árnyalatban: például egy sikkes lábbelit, amely az egész szerelésnek kifinomult, nőies hatást kölcsönöz.

A franciásan laza megjelenés érdekében kombináld blézerrel a kedvenc lábbelid.

A ballonkabáttal is jó barátságot ápol a loafer, így a hűvösebb őszi napokon, ezzel az elegáns átmeneti kabáttal is viselheted.

Ezt az egyszerű szettet a cipő és a kalap teszi igazán sikkessé.

Ha valami különlegeset szeretnél, akkor a mintás lábbelik közül válogass. Az egyszerű szetteket nagyon feldobják, a színeseket pedig még vibrálóbbá teszik.

 

Kiemelt kép: Edward Berthelot / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés