A télikabát vásárlása alapvetően nagy feladat minden egyes szezonkezdet előtt, hiszen az áruházak dugig vannak különböző fazonú, anyagú és mintájú darabokkal. Nem csak a ruhatárhoz tökéletesen passzoló stílus megtalálása okozhat fennakadást, a meleg öltözék színe, mintája és szabásának vonala is feladja a leckét a legtöbb nőnek. A karcsúsító télikabát elképesztően fel tudja dobni a megjelenést, így válaszd ki az alakodnak megfelelő fazont.

hirdetés

 

A téli ruhadarabok nehézségek elé állítják a legtöbb nőt, hiszen vastagságukból adódóan könnyedén mutathatnak előnytelenül a viselőjükön. A pufikabát különösen ebbe a kategóriába tartozik, nem mindegy a fazon, a hossz és a vastagság sem.

Fontos megtalálni az alakhoz tökéletesen passzoló darabot annak érdekében, hogy a fagyos napokon is magabiztosan indulhass el otthonról. Az ápol és eltakar elv már rég nem trendi, télikabáttal is kiemelheted az alakod előnyös területeit. Ehhez az első lépés az, hogy tisztában legyél azzal, milyen is pontosan a te testalkatod.

A nagykabátok általában nem olcsók, csak kivételes esetben, hatalmas szerencsével lehet kifogni egy-egy alacsony árú darabot a leárazások idején. Már csak emiatt is kifejezetten lényeges, hogy mindenki megtalálja az alakjához illő, megfelelő kabátfazont.

A karcsúsító télikabát kifejezés mindenkinek mást jelent

Homokóra-alkatú nőknek szigorúan tilos az egyenes szabású, oversize kabátok választása. Ezek olyan hatást keltenek, mintha egy zsákot húznának magukra, eltakarja a keskeny derekat. A legjobb, ha a csípő területén kissé eltávolodik a testtől, derékban pedig húzott, akár övvel kiemelt. A figyelem a derék tájékára kell, hogy összpontosuljon, és sem a felső, sem pedig az alsó rész ne legyen hangsúlyosabb a másiknál.

 

Az almaalkattal rendelkező nők számára tökéletes választás a V kivágású télikabát, pláne ha a sál színe elüt a kabát árnyalatától, és nagy kontrasztot hoz létre ezzel. Számukra az a fontos, hogy a felsőtestüket optikailag nyújtsák a ruházatukkal, így minden olyan megoldás jó lehet, ami ezt a látványt eredményezi. A derékban karcsúsított télikabát nekik nem feltétlenül áll jól, hiszen pont azt a területet emeli ki ez a fazon, amit ők szívesen takargatnának.

Az A vonalú kabátok kifejezetten előnyösek lehetnek számukra, ám az egyenes szabás sem okoz csalódást, ha nagyjából combtőig ér a hossza. Az almaalkat jellemzője, hogy a felsőtest erősebb, míg a lábak filigránabbak. Ezért az utóbbiakra érdemes hangsúlyt fektetni, így a lábszárig, bokáig érő kabátok nem kedvezőek, mert könnyedén összenyomják az alakot. A felsőtestet pedig a hosszanti szabásvonalak nyújtják, illetve a mell alatt szabott kreációk is ideálisak ebben az esetben.

 

A körtealkatú nőknek az okozza a problémát, hogy testük alsó tájéka sokkal hangsúlyosabb. Könnyedén lehet csalni egy olyan télikabáttal, ami a felső részeken tartalmaz tekintetet vonzó elemeket. A dupla gombsor, bármilyen gallér, esetleg válltömés is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljenek a testarányok. Számukra mindenképp a hosszabb fazonok ajánlottak, a rövid kabátok kifejezetten kiemelik a combok és a fenék területét.

 

Azok, akiknek hiányzik a derékíve, ezáltal a csípőjük és a derekuk nagyjából egy vonalba esik, téglalapalakkal rendelkeznek. Nekik mind a felső, mind pedig az alsó részeken optikai tuningra van szükségük. A karcsúsított télikabát, ami deréktól szélesedik, például tökéletes választás lehet számukra. Azonban csak abban az esetben lesz lélegzetelállítóan csinos és nőies az összkép, ha a felső részeken is látható valami plusz. Tehát a vállban tömött, nagyobb gallérral rendelkező kabátok mindenképpen előnyben vannak. A teljesen egyenes szabású télikabáttal sem lőhetnek mellé.

 

A rosszul megválasztott mintával könnyedén el lehet rontani az összképet

Érdemes figyelni a kabátok mintázatára is. A nagyobb minták optikailag összenyomják a testet, tömzsibbnek mutatják az alakot. A vízszintesen csíkos kabátok esetén sokat számít a csíkok színe és szélessége is, minél szélesebb, annál inkább vastagítja a formás vonalakat. Ha átlósan vagy függőlegesen fut ez a minta a kabáton, akkor viszont pont az ellenkezője érhető el vele, kifejezetten karcsú hatást kelt.

 

Idén óriási divat a kockás minta, ezek a sikkes darabok azonban okozhatnak némi esztétikai problémát. Minél nagyobb kockák vannak a kabáton, annál inkább szélesít a fazon. Emiatt karcsúsító télikabát ide vagy oda, a mintája elrontja az összképet. Érdemes apróbb, vagy sötét alapra helyezett mintázattal díszített darabot választani.

 

Az egyik legtrendibb darab az állatmintás télikabát, azonban karcsúsítás szempontjából hatalmas fejtörést okozhatnak a vásárlók számára. A kis léptékű párducmintával ékesített kabátokat a legtöbb testalkat lazán elbírja, kifejezetten csinos és nőies formát ad, ha a fazon is megfelelő. Azonban a szélesebb zebracsíkos, vagy akár a nagyobb zsiráffoltos kabátok már elronthatják a karcsúsító hatást.

 

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés