Nem sokban különbözött a fürdőruhadivat a nyolcvanas években, leszámítva a korra jellemző túlkapásokat, már ami a vibráló neonszíneket és merészebb fazonokat illeti. Most a szolidabb irányzatokat vesszük sorra, melyek a mai trendekben éppúgy jelen vannak.

hirdetés

Bár nagyon távolinak tűnik az a korszak, a mostanihoz képest hasonló volt a fürdőruhadivat a nyolcvanas években. A régi képeket elnézve számos fazon ismerősnek tűnhet, a nőies egyrészes fürdőruhák például erősen inspirálják a mai trendeket.

A strandolás élménye ugyanaz, de a fürdőruhatípusok kínálatában azért felfedezhető némi változás. A bikinialsók derékvonala sokkal magasabbra került, de a brazil stílusú szabásvonal és a háromszögfazonú bikinifelső ugyancsak jelen van a mai választékban.

Ilyen volt a fürdőruhadivat a nyolcvanas években: minden nő ilyen darabokra vágyott

A kaliforniai strandokon népszerűvé vált stílus erősen meghatározta a fürdőruhadivat alapjait a nyolcvanas és kilencvenes években. Ebben a korszakban volt felfutóban az aerobik, de a szörfös és görkoris lányok is nagy hatással voltak az egyrészes dresszek, valamint a bikinik dizájnos kialakítására.

 

Az akkoriban modernnek számító trendek a filmekkel és divatlapokkal jutottak el hazánkba, így a konfekcióruházat hagyományos fazonjai mellé a sportosabb és színesebb darabok is befutottak. A magyar nők sokáig csak a szolidabb bikinikhez jutottak hozzá, a hazai keresletben a nagyon felvágott bikinialsók még nem voltak népszerűek.

Ám a nyugati trendekben már megjelentek a feltűnően vibráló, neonszínű fürdőruhák, a comboknál magasan szabott fürdőruhaalsók, a merészebben kivágott egyrészesek, valamint a pánt nélküli fazonok. A dekoltázstól induló, nyakba köthető pántok szintén jellemzőek voltak erre a divatkorszakra.

A sportos egyrészesek az aerobikdresszekre hajaztak. Az élénk alapszínre feltűnő motívumokat nyomtak, sok egyrészes fürdőruhát nonfiguratív mintázatokkal, különféle feliratokkal láttak el.

A sportos úszódresszek mellett a nőiesebb fazonok is figyelmet kaptak, például a félvállas, a mélyen kivágott, a dekoltázsnál ráncolt vagy átlapolt kreációk. A nyakpántos és a pánt nélküli bikinifelsőkből lassan elmaradt a szivacsos bélelés, így ezek a fazonok nem igazán formázták a kebleket.

A csípőnél megkötős alsók már a brazil stílust idézték, aminek hatására a nyolcvanas évek végére elterjedtek a magasan felvágott darabok, melyek nagyobb hangsúlyt adtak a csípőnek és optikailag hosszították a lábak vonalát. A pántok és megkötők a luxusdivatban szintén nagy szerepet kaptak, az Yves Saint Laurent 1983-as fürdőruha-kollekciójában a zsinóros behúzással karcsúsítható, alakítható egyrészes és kétrészes változatok határozták meg az elegáns, nőies stílusvonalat.

A mai fürdőruhadivat sokban hasonlít a nyolcvanas években elterjedt kínálatra, persze az akkori bikinik és úszódresszek már csak inspirációként szolgálnak, egy-egy részletük azonban fel-felbukkan az aktuális trendekben.

Kiemelt képek: Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés