A zöldbab nem túlzottan népszerű alapanyag, pedig pozitív hatása megkérdőjelezhetetlen. Hatékonyan javítja a közérzetet, fogyasztása sok egészségügyi előnnyel jár, melyekből a bőr is profitál. Számos formában belekerülhet a mindennapi menübe, más zöldségekkel kombinálva a legízletesebb.

hirdetés

Vannak olyan zöldségek, amelyek nem csak a gyerekek számára okoznak problémát, felnőttként sem a legkívánatosabbak. A kelkáposzta és a zöldbab tipikusan ebbe a kategóriába sorolható alapanyag, sokaknak kizárólag a főzelék jut eszébe velük kapcsolatban. A zöldbab előnyös tulajdonságait úgy általában senki sem firtatja, hiszen nincs kikiáltva szuperélelmiszernek, illetve hangzatos, egzotikus elnevezéssel sem dicsekedhet, amivel felkeltené az érdeklődést.

Pedig a szervezet számára fontos mikrotápanyagokban bővelkedik, ennek köszönhetően nem csak az immunrendszer megerősítésében, valamint a kiegyensúlyozott anyagcsere-folyamatok fenntartásában segít,  hanem a bőr egészséges működésének támogatásában is jeleskedik. Éppen ezért tucatnyi érv szól a népszerűtlen alapanyag rendszeres fogyasztása mellett.

Csodát tesz az emésztéssel

A zöldbab magas rosttartalmából adódóan hatékonyan billenti helyre a felborult emésztést, serkenti az anyagcserét, akár székrekedés esetén is segítséget nyújthat. Bár ez kevésbé köztudott a zöldséggel kapcsolatban, a méregtelenítő folyamatokban szintén szerepet vállal, káliumtartalmának köszönhetően pedig elhajtja a megrekedt, felesleges vizet a szervezetből.

A szövetek között rekedt víz elhajtásával a pangó nyirokkeringés felélénkül, ami már önmagában jó hatással van a kötőszövetekre. Az emésztés megfelelő működése szintén hozzájárul a problémamentesebb bőrképhez, a lassú bélmozgás, a felborult bélflóra és a rossz emésztés egyaránt nyomot hagy a bőrön, a gyulladásos tünetek a belső egyensúly felborulását is jelezhetik.

A zöldbabban található vitaminok és ásványi anyagok, mint például az A-, B-, valamint C-vitamin, illetve kalcium, magnézium, foszfor és vas mind-mind hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. A veseműködést is pozitívan befolyásolja, de a csontok állapotára úgyszintén remek hatással van.

Szuperül passzol a diétás étrendbe, alacsony kalóriatartalmával és magas rosttartalmával egyszerűen beilleszthető a fitt menübe. Cukorbetegek számára szintén remek választás, mivel a zöldbab hozzájárul az inzulinszint szabályozásához.

 

A zöldbab pozitív hatása a bőrön is megmutatkozik

A zöldbab valóságos antioxidáns-bomba, vitaminjai és ásványi anyagai pedig nem csupán a szervezetre gyakorolnak rendkívül pozitív hatást, a bőr éppúgy hálás lesz a rendszeres fogyasztásáért. Noha nemigen fejtegetik, hogy ez a népszerűtlen zöldség milyen befolyással van a hámréteg állapotára, a tápanyagtartalmából ki lehet következtetni a hatásait.

A benne található C-vitamin jóformán nélkülözhetetlen eleme a tudatos bőrápolásnak. Lassítja a bőröregedés folyamatát, serkentőleg hat a kollagéntermelésre. Ennek köszönhetően hozzájárul a bőr rugalmasságának és feszességének fenntartásához.

A B-vitaminok szintén szuperül hatnak a bőr állapotára. Fontosak a egészséges szerkezetének, valamint kicsattanó üdeségének fenntartásához, hiányukat számos kellemetlen bőrprobléma jelzi. Felpezsdítik a bőr alatti mikrokeringést, ami nélkülözhetetlen a tápanyagok és az oxigén megfelelő áramlásához. Az anyagcsere-folyamatokra éppúgy hatással vannak, a méregtelenítés kiegyensúlyozott működéséhez szintén nélkülözhetetlenek.

Az A-vitamin ugyancsak roppant hasznos antioxidáns a bőr számára, a zöldbab pedig bővelkedik benne. Védelmet nyújt a káros hatásokkal szemben, megakadályozza a kollagénrostok bomlását, hatékonyan küzd az öregedés ellen.

Főzés során a zöldbab C-vitamin-tartalma jelentősen megcsappan, éppen ezért érdemes párolással puhítani. Párolt zöldségekkel összeforgatva köretként is tökéletes, ugyanígy változatosan elkészített saláták alapja lehet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés