A rebarbara számos olyan élettani előnnyel rendelkezik, amely segítséget jelenthet az emésztés serkentésében és a fogyás támogatásában.

hirdetés

A rebarbara magas rosttartalma révén serkenti az emésztést, kalóriatartalma alacsony, így fogyókúra idején is ideális választás lehet az étrend kialakításakor.

A rebarbara támogatja a fogyást és még szépít is

A rebarbara egy rendkívül egészséges zöldség. Fogyasztható nyersen, de gyakran főzve használják desszertekhez, kompótokhoz és szószokhoz. Fontos azonban megjegyezni, hogy a levelei mérgezők, ezért csak a szára fogyasztható. A rebarbara jól párosítható más gyümölcsökkel, például eperrel vagy almával.

Kép: Getty Images.

 

Gazdag élelmi rostokban, amelyek elősegítik a bélmozgást és segítenek a székrekedés megelőzésében. A rostok növelik a széklet térfogatát és megkönnyítik az emésztési folyamatokat, ezáltal, ha nem is közvetlenül, de támogatják a fogyás beindulását. Sőt, a rebarbarában található bizonyos vegyületek, mint például az antrakinonok, amelyek enyhe hashajtó hatással bírnak. Az emésztés serkentésével és a bélfalakon megtapadt lerakódások elűzésével csökkenthető a béltraktust érintő gyulladások, megbetegedések kockázata, ugyanakkor az anyagcsere működése is lendületesebb lehet.

Ezáltal nemcsak a pluszkilók ledolgozása könnyebb – természetesen egészséges étrend és megfelelő testmozgás mellett –, hanem a bőrproblémák úgyszintén csökkenhetnek. Az emésztés működésében fellépő zavarok ugyanis kedvezőtlenül hatnak a bőr anyagcseréjére, pattanások, gyulladásos kiütések alakulhatnak ki, sőt, a bőröregedés ugyancsak gyorsabb fokozatra kapcsolhat.

A rebarbara enyhe vízhajtó hatással rendelkezik, amely segíthet a felesleges víz és nátrium eltávolításában a szervezetből. Ez csökkentheti a puffadást és a vízvisszatartást, amely gyakran társulhat súlygyarapodással. A nyirokáram támogatásával a szervezet könnyebben megszabadul a méreganyagoktól, ami a bőrképre szintén kedvezően hat.

A kissé savanykás ízű, szezonális zöldség fogyasztása hozzájárulhat a napi kalóriabevitel csökkentéséhez, mivel alacsony kalóriatartalmú, de laktató élelmiszer, ráadásul kifejezetten gazdag antioxidánsokban. Jelentős mennyiségű C-vitamint, K-vitamint és kalciumot tartalmaz, amelyek fontosak az immunrendszer támogatásában és a csontok egészségének fenntartásában.

Szezonja idején a rebarbara sokféle formában fogyasztható, kapható, de otthon éppúgy elkészíthető a kissé fanyarkás ízű rebarbaralé, amit bodzával vagy kevés nádcukorral szoktak ízesíteni. Friss zöldséges és gyümölcsös turmixokhoz ugyancsak passzol, eperrel például kiválóan édesíthető, ráadásul így még több értékes vitaminforrás kerülhet az italodba. Ugyanígy gyümölcssalátákban is ott a helye, de a diétás desszertek alapjaként éppúgy népszerű.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés