Vivienne Westwood a divat egyik legmeghatározóbb alakja volt, a legújabb kollekcióról készült fotók abszolút hiányérzetet keltenek a rajongókban, hiszen a kampányokat mindig a divattervező vibráló kisugárzása tette igazán különlegessé.

hirdetés

Tavaly decemberben hatalmas veszteség érte a divatvilágot, amikor Vivienne Westwood 81 éves korában elhunyt. A tervezőnő egy egészen friss, merész és új oldalát mutatta meg az öltözködésnek, az általa megálmodott kreációk egytől egyig különlegesek és egyediek voltak. A legújabb kampányfotók fantasztikusan sikerültek, Vivienne vibráló kisugárzása azonban nagyon hiányzik a képekről.

Vivienne Westwood egyértelműen a legvagányabb angol nő volt, aki abszolút fittyet hányt a társadalmi elvárásokra. A legtöbb Vivienne Westwood-kreáció merész, különleges vonalvezetésével nyűgözi le a divat szerelmeseit, nem meglepő hát, hogy maga a tervezőnő is sokszor elrugaszkodott a valóságtól, amikor hétköznapi szettjeit összeállította.

Már egészen fiatalon látni lehetett, hogy elképesztően tehetséges. Különleges és utólag vicces tény, hogy egy művészeti iskolában is tanult, amit akkor még azért hagyott ott, mert nem gondolta, hogy valaha meg tudna élni a kreativitásából. Mára a világ egyik legelismertebb tervezőjeként gondolnak rá, aki távozásával hatalmas űrt hagyott maga után.

Végül tanárnak készült és ebben a szakmában helyezkedett el. A The Guardinnak tett is egy nagyon westwoodos nyilatkozatot, amikor 2007-ben azt mondta, hogy a lázadó gyerekeket kedvelte csak igazán, akik mindenkinek az agyára mentek. A hetvenes években a divatban és a zenei világban egyaránt hódított a punk és az alternatív stílus, az extravagáns, különc megjelenés pedig Vivienne Westwood védjegyévé vált.

Az akkoriban népszerű együttes, a Sex Pistols ruhatárát is ő állította össze, karrierje pedig ezek után csak felfelé ívelt. A nyolcvanas években már saját kollekcióival tette emlékezetessé a bemutatókat, egy egészen újszerű és merész szemléletet csempészett a kifutók világába. A különleges darabokról kapásból meg lehet mondani, hogy Vivienne Westwood tervezte őket, munkáját az extrém vonalvezetés, a merész anyaghasználat, a modern és a punkrészletek keveredése jellemezte.

A divat egyik legmeghatározóbb alakja volt

Számtalan felejthetetlen pillanat fűzhető a nevéhez, Naomi Campbell hatalmas esése például mind a mai napig a divatbemutatók egyik legemlékezetesebb bakija. A híres szupermodell kapcsolata a tervezőnővel hosszú múltra nyúlik vissza, több alkalommal lejtett végig a márka kifutóján, és számtalan kampányanyagban szerepelt. Még olyan is volt, hogy Vivienne Westwood és Naomi Campbell közösen álltak modellt Juergen Tellernek.

Vivienne többször ment férjhez, harmadik alkalommal azonban nemcsak társra, hanem kreatív partnerre talált Andreas Kronthaler személyében. A két tervező neve az idő múlásával gyakorlatilag összeforrt, s bár Andreas neve eleinte csak ritkán merült fel a kollekciók kapcsán, az elmúlt években egyre nagyobb befolyást gyakorolt a márka útjára.

Munkáját számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el, többek között háromszor kapta meg az év divattervezője címet Angliában. A Westwood márka azonban nem a kézzel fogható díjaknak köszönhetően vált elismertté, a különleges darabokat Vivienne személye és egyedi látásmódja tette igazán népszerűvé és utánozhatatlanná.

A Westwood bohém, rakoncátlan és merész megjelenése, valamint fontos társadalmi üzenetekkel tűzdelt mondanivalója aligha fog eltűnni a tervezőnő halálával, ugyanis Vivienne a férje, Andreas irányítására bízta a céget, aki éppen olyan szenvedéllyel és szabadsággal alkot, ahogy azt ő tette.

A legújabb Vivienne Westwood-kollekció különleges, de a fotók nem az igaziak nélküle

A márka divatanyagai minden alkalommal lenyűgözték a rajongókat. Nem csupán a ruhák azok, amik igazán különlegessé teszik a repertoárt, már-már szokássá vált, hogy Vivienne Westwood és Andreas Kronthaler is beálltak a modellek közé pózolni. A tervezőnő férje ezúttal egyedül vett részt a fotózáson. Noha rendkívül szomorú és valóban hiányérzetet kelt az emberben, hogy a sokoldalú Vivienne vibráló kisugárzása már nem köszön vissza a képekről, az mégis szívmelengető, hogy Andreas tartotta magát a közös szokásukhoz.

 

Ez a 2023-as kollekció hűen tükrözi az igazi Westwood-stílust. Merész szabások, élénk minták és vagány vonalvezetések jellemzik a repertoárt. A tavaszi felhozatal arca Irina Shayk, aki a kifutón és a Juergen Teller által készített fotókon egyaránt tündököl a márka lenyűgöző darabjaiban. A modell letisztult, természetes megjelenése remekül passzol a Vivienne Westwood ütős ruhadarabjaihoz.

Irina Shayk azt írta Instagram-posztjához, hogy nagyon hálás a lehetőségért, Vivienne örökké inspiráló marad számára, és egy igazi, valódi divatikonként tekint rá.

A kollekció darabjai energikusak és formabontók, miközben magukban hordozzák a nőiesség és elegancia jegyeit. Andreas Kronthaler zseniális érzékkel nyúlt a különleges anyagokhoz, a csodás kreációk egyszerre újszerűek és klasszikusak.

 

A kollekcióban megjelennek a Westwoodra jellemző platformtalpú cipők is, amelyek annak idején Naomi Campbell vesztét okozták a kifutón. A koncepció és maguk a fotók éppúgy tökéletesen passzolnak a márka arculatához, a színházi környezet és a bohém utcai terep abszolút fókuszba helyezi a kollekció darabjait, ám Vivienne Westwood nélkül a kampány már nem olyan, mint régen volt.

A divatvilág egy hatalmas tehetséget, különleges látásmódot veszített Vivienne halálával, emlékét és fantasztikus divatérzékét azonban az általa teremtett márka viszi tovább.

Kiemelt kép: Mike Marsland/WireImage/Getty Images.

Cikkfotók: Juergen Teller/Vivienne Westwood.

  • Megosztás:
hirdetés