A megfelelő vitaminpótlás nyáron legalább annyira fontos, mint a téli, náthás időszakban, bár ilyenkor változatosabban táplálkozunk és több vitaminforrás kerül bele az étrendünkbe, a fokozott izzadás, valamint a nagy melegben végzett testmozgás megterheli a szervezetünket. Nem csupán az egészségmegőrzés miatt fontos, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok megfelelő szintet üssenek meg a szervezetben, a szépségápolás szempontjából szintén nagy szükség van az egyensúlyra. A fokozott izzadás és a megnövekedett folyadékfogyasztás következtében bizonyos ásványi anygok és nyomelemek hamarabb távoznak, így, ha a sietős mindennapok során nem tudsz megfelelő étrendet kialakítani, akár étrend-kiegészítők formájában is beviheted az elveszített mikrotápanyagokat.

hirdetés

A vitaminpótlás nyáron is rendkívül fontos

A nyári szezonban a legtöbben sokkal aktívabbak, ráadásul nem csupán a bikinialak eléréséért űzött rendszeres sport izzasztja meg az embereket, a kánikula éppúgy tesz a fokozott verejtékezésért. Az izmok, az erek, és tulajdonképpen az egész test nagyobb igénybevételnek van kitéve a hőségben, pláne fizikai munka mellett, de akár egy szimpla séta is megterhelőbb lehett extrém melegben, melynek következtében a különböző vitaminokra és ásványi anyagokra kell támaszkodnia a szervezetnek ahhoz, hogy minden folyamat, valamint a regeneráció megfelelő ütemben, gördülékenyen történjen.

Az köztudott, hogy az izzadás miatt rendkívül fontos a folyadékpótlás, de az sem mindegy, mivel oltod a szomjadat. A magnéziumot is tartalmazó ásványvizek ilyenkor ideálisak lehetnek, de csak akkor, ha nem tartalmaznak túl sok sót. Izzadáskor gyorsabban ürül a szervezetből a magnézium, valamint a káliumszint is lecsökkenhet, persze egyik sem apad le vészesen, de a bőr regenerálódása és az egyensúly fenntartása miatt érdemes odafigyelni erre.

Bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben jelen van a kálium, ezért nem csak a víz lehet remek szomjoltó ital, ha tombol a hőség, hanem időnként gyümölcslevek, smoothie-k is fogyaszthatók, melyek vitaminokkal és ásványi anyagokkal töltik fel a szervezetet.  A nagy mértékű, durva verejtékezésre már oda kell figyelni, különösen, ha bágyadtság, fáradtság, kimerültség érzése kíséri a tüneteket.

Ez jelzés lehet a test részéről, hogy kitikkadt, ez gyakran akkor is előfordul, amennyiben elegendőnek vélt folyadékot fogyaszt az ember. Ám a folyadékpótlást nem csak literben kell mérni. Fontos, hogy összhangban legyen a napi fizikai tevékenységekkel, a só-, tea-, illetve kávéfogyasztással.

A testmozgás ideje alatt többet izzad az ember, ezt mindenképp bele kell kalkulálni, a sós ételek pedig megkötik a vizet, mégis szomjazik az ember, ugyanis a nedvesség többsége a szövetek között reked. A kávé, a tea és az alkohol vízhajtó hatással bír, tehát könnyen kiszáradás közeli állapot lehet a vége, ha kánikulában megszalad a fogyasztásuk. A gyakori vizeléssel pedig például a vízben oldódó vitaminok, köztük a C-vitamin is jobban ürül, míg az izzadás során az ásványi anyagok éppúgy gyorsan megszökhetnek, mielőtt hasznosulnának.

 

Érdemes változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendet összeállítani. A nagymértékű folyadékvesztés következtében megcsappant raktárakat igencsak nehéz újratölteni csak az étkezés segítségével. Ahogy télen, úgy nyáron is szükség lehet különböző étrend-kiegészítő vitaminok szedésére.

Az izzadás miatt elvesztett ásványi sók és vitaminok óriási hatással vannak az immunrendszer működésére. Bár sokan a téli szezonnal állítják párhuzamba a kórokozók megjelenését, a kánikulában roppant könnyen szaporodnak a bacik. A hőségben ugyanúgy el lehet kapni bármiféle betegséget, így a tomboló nyár közepette sem árt alaposan felkészülni és erősíteni a szervezetet.

Az elveszített tápanyagok nem csupán az egészségre hatnak, a szépség éppúgy kárát szenvedi. Nem csak a hideg, szeles időjárás ellen kell felkészíteni a bőrt és a frizurát, a fülledt, rekkenő hőség és az UV-sugárzás szintén befolyásolja az állapotukat. A koncentráció javulásának, az ingerlékenység elkerülésének érdekében ugyancsak szükség lehet bizonyos vitaminok és ásványi anyagok fokozott bevitelére.

 

Ezekre fokozottan figyelj!

Vitaminok, amelyeket pótolnod kell nyáron

A C-vitamint sokféleképpen hasznosítja a szervezet. Azon túl, hogy részt vállal az immunrendszer erősítésében, számos más pozitívummal rendelkezik. Hiánya nagyban befolyásolja a kiegyensúlyozott anyagcsere-folyamatokat, ami nemcsak a szervezet működésére van hatással, de a kollagéntermelést éppúgy befolyásolja. A nyári szezonban abban segít, hogy kimerültség nélkül tudjon az ember megküzdeni a hatalmas meleggel, ezért csakugyan rendkívül fontos a népszerű vitamin pótlása a forró hónapokban is.

Az A-vitamin pótlása leginkább a bőr szempontjából lényeges. A hámréteg ebben a szezonban rengeteg káros hatásnak van kitéve, így mindenképp érdemes figyelni a megfelelő ápolásra. Ehhez vitaminokra éppúgy szükség van, mint a különböző csodakencékre. A szem fényérzékenységét éppúgy befolyásolja a szervezetben található A-vitamin szintje, ami a folyamatos napsütésben különösen fontos lehet.

A D-vitamint szinte mindenki csak télen szedi, hiszen akkor kevés napsütéssel találkozunk, így a legtöbb nő automatikusan igyekszik pótolni azt. A nyári szezonban legalább annyira fontos, hogy szinten tartsd a D-vitamin-szintet. Noha a legtöbben néha kiruccannak a strandra hétvégén, mégsem töltenek annyi időt a napon, hogy az kellőképpen beindítsa a szervezet D-vitamin-termelését. Az egészségmegőrzés és a bőr szépsége, a ráncok elkerülése miatt szintén fontos a pótlása.

 

A BioTechUSA One-A-Day multivitaminja számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, 4990 forintért vásárolható meg a 100 tablettás kiszerelés. A Nutrilite Naponta multivitaminja szintén tartalmazza a legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat, a 120 tablettás kiszerelés 16 100 forintba kerül. A GymBeam komplex multivitaminja ugyancsak remek választás a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok pótlására, a 120 darabos kiszerelés 4190 forintért szerezhető be.

Ezek az ásványi anyagok, nyomelemek rendkívül fontosak

Nem csupán a vitaminpótlásra kell odafigyelni nyáron. A különböző ásványi anyagok és nyomelemek szintén hamarabb távoznak a fokozott izzadás következtében. A nátrium, illetve a kálium a szervezet folyadékegyensúlyáért felel, ami egész évben, de nyáron különösen fontossá válik. A vasat éppúgy pótolni kell, ha a szervezet számára nem kielégítő a tápanyagbevitel, hiszen a sejtek energiatermelő folyamataihoz, valamint a fokozott mozgás és izzadás következtében az izmok oxigénellátásához éppúgy nélkülözhetetlen.

A magnézium szintén gyorsan távozik a verejtékezés következtében, így ezt sem árt pótolni a nyári időszakban. Az anyagcsere-folyamatok kiegyensúlyozottságához, az izomépítéshez, de a megfelelő kollagéntermeléshez ugyancsak hozzájárul. A cink pótlására is oda kell figyelni. A hormonrendszer működéséhez, a bőr egészséges állapotának fenntartásához egyaránt nélkülözhetetlen. Az anyagcsere-folyamatok, valamint a vércukorszint szabályozásában is fontos szerepet vállal.

 

A Nutrilite kalciumot, magnéziumot, valamint D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítője remek választás a nyári hónapokra. A 180 tablettát tartalmazó kiszerelés 10 800 forintba kerül. A BioTechUSA ásványi anyag komplex étrend-kiegészítője tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat, amelyeket feltétlenül szükséges pótolni a forróságban. A 100 darabos kiszerelés 3490 forintért vásárolható meg. A Naturland Elektrolit egyensúlykapszulákban minden fontos ásványi anyag megtalálható. A 40 darabos kiszerelés 2660 forintba kerül.

A vitaminpótlás kicsit sem okoz majd problémát, ha nem egy kemény kapszulát kell lenyelni, hanem egy gumicukorra hajazó tablettával találod szembe magad. A Nutrilite gumivitaminja simán helyettesíti a nassolás élményét, miközben A-, C-, valamint E-vitamint is tartalmaz. Biotinnal dúsított, így a bőr és a haj is hálás lesz érte, miközben garantáltan elvarázsol egyedi, gránátalmás ízvilágával. 13 300 forintért vásárolható meg.

Fontos! Étrend-kiegészítőre kizárólag akkor van szükség, ha az étrend nem tartalmaz elegendő mennyiséget a szervezet belső egyensúlyához szükséges mikrotápanyagokból. Amennyiben a gyakori stresszhatás, fizikai igénybevétel és fokozott terhelés következtében megnő a tápanyagszükséglet, olykor-olykor nem árt bevetni a vitaminkészítményeket.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés