A vitaminok nem csak az immunrendszer erősítésére szolgálnak, hiszen sokféle módon támogatják testünk működését, ezáltal az anyagcsere-folyamatokra is kihat, ha a tápanyagszegény étkezés nem fedezi kellően a szükségleteinket. A vitaminszedés kézenfekvő megoldás lehet, de sok a bizonytalanság és tévhit azzal kapcsolatban, hogy mit, mikor, kiknek és miért érdemes szedni? Tényleg mindenkinek szüksége van vitaminpótlásra? Németh Sándor, a BioTechUSA táplálékkiegészítő-specialistája és oktatási referense válaszolta meg a vitaminszedéssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

hirdetés

Számos dolog hozzájárulhat ahhoz, hogy télen könnyebben csusszannak fel a pluszkilók, illetve nehezebb megszabadulni a feleslegtől. Ha nem áll betegség a háttérben, leggyakrabban a mozgásszegény életmód, valamint a mikrotápanyagokban és rostokban szegény, kalóriadús étkezés szerepel az elsődleges okok között.

A hiányos vitaminbevitel okai télen

Télen a táplálkozási szokásaink jelentősen megváltoznak. Gyakrabban fogyasztunk feldolgozott élelmiszereket, és ilyenkor sokaknál csak alkalomszerűen kerülnek zöldségek és gyümölcsök az asztalra, pláne nyersen, feldolgozatlan formában.

 

Főzés vagy sütés után a zöldségek többsége veszít tápanyagtartalmából, ahogy a befőtt sem a legjobb módja a gyümölcsfogyasztásnak. Sok boltban kapható gyümölcs nem szezonális, többségük kényszerérett, így a vitamintartalmuk között óriási eltérések lehetnek.

A hivatalos dietetikai ajánlás szerint naponta 0,5 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt kellene megennünk ahhoz, hogy természetes módon elegendő vitamint juttassunk be a szervezetünkbe, ennek azonban többféle egyszerű akadálya van.

Egyfelől a magyarok zöldség- és gyümölcsfogyasztása messze elmarad az európai átlagtól, hiszen nem naponta, csupán alkalomszerűen fogyasztjuk ezeket. Másrészt a rostszegény, jó minőségű zsírokat mellőző táplálkozás is problémát jelent, amit az ipari termelésben túlhasznált földterületeken termelt élelmiszerek alacsonyabb vitamin- és nyomelemtartalma sem segít.

Mindenkinek szüksége van vitaminkiegészítésre?

Több kutatási eredmény taglalja, hogy a nagyvárosban élő embereknek magasabb a vitaminszükséglete, amit a hivatalos ajánlásoknál nagyobb mennyiségű gyümölcs és zöldség lenne képes fedezni. Ez akár napi 4-5 kilogrammnyi mennyiséget is jelenthetne. 21. századi életünk körülményeiből adódóan tehát mindenkinek szüksége van vitaminszedésre.

 

A téli időszakban figyelembe kell venni azt is, hogy a szezonális betegségek miatt jobban le van terhelve az immunrendszerünk. A hideg miatt kevesebb időt töltünk a szabadban, ezáltal a D-vitamin szintje csökken a szervezetünkben.

Mivel a testünk védelmi rendszere naponta több dolog ellen is védekezik a fertőzéseken kívül – például a szmogártalom kivédésén –, a hideg hónapokban, amikor gyakrabban kap el minket a nátha, jóval több antioxidánsra és vitaminra van szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy az immunrendszer erősítésén kívül a zsírbontó, valamint az anyagcsere-folyamatokhoz is jusson elegendő a raktárból. Nem a vitaminkészítmények megemelt mennyiségén, hanem az észszerű, többlépcsős étrend-kiegészítésen van a hangsúly.

– A multivitamin a modern életmód praktikus kiegészítője. Fontos a szóhasználat: kiegészítés, és nem pótlás, hiszen nem helyettesíti, hanem támogatja a kiegyensúlyozott, egészséges étrendet – kezd bele a téma felgöngyölítésébe Németh Sándor, a BioTechUSA táplálékkiegészítő-specialistája és oktatási referense, majd folytatja:

– Multivitamint szedni kényelmes megoldás, mert egy tablettában megtalálhatóak a szervezet számára legszükségesebb vitaminok alapdózisban, ugyanakkor életkortól, életstílustól és a sporttevékenység intenzitásától függően szükség lehet emellett nagyobb dózisú támogatásra is.

 

A rendszeres vitaminszedés mellett szól az is, hogy a feltüntetett hatóanyag-tartalmak miatt pontosan számon tudjuk tartani, hogy miből mennyit fogyasztunk, ugyanez gyümölcs- és zöldségfogyasztás alkalmával szinte kizárt. Ráadásul a mezőgazdasági termelés és az éghajlat változása miatt gyanítható, hogy a mostani zöldségeknek jóval kevesebb a vitamintartalma, mint húsz-harminc éve.

Melyek a vitaminhiány leggyakoribb jelei?

A vitaminhiány ugyan számos tünettel jár, de ezek bármilyen más betegségre vagy romló egészségügyi állapotra is utalhatnak. A hirtelen vagy nagyobb mennyiségű hajhullás, a karikás szemek, a töredezett körmök és a fáradtságérzet mind árulkodó jelek. Ha ezeket tapasztaljuk magunkon, első lépésként érdemes egy-két-három hónapos vitaminkúrát tartani. Ha a tünetek és panaszok néhány hónap eltelte után sem enyhülnek, orvosi konzultáció és vérvétel is szükséges lehet.

Bár a hízás nem egyértelmű jele a vitaminhiánynak, és nem feltétlenül okozati tényező, az anyagcsere-folyamatok lassulása és a hiányos vitaminbevitel között akad némi összefüggés.

Mit érdemes még szedni a multivitamin mellett?

C-vitamin

A vízben oldódó C-vitaminról az immunrendszer normál működését támogató hatása miatt sokat hallunk mostanában, elegendő mennyiséggel megfelelően működik a szervezetünk. Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett ember számára az ajánlott napi mennyiség 1000-2000 mg.

 

Ha nem áll kellő mennyiségű C-vitamin a szervezet rendelkezésére, a zsíranyagcsere belassul, és az energiatermelés is akadozik. Az ajánlott C-vitamin-szint fenntartásával jóval fokozottabb a zsírégetés a testmozgás során, mint hiányos vitaminbevitel esetén.

D-vitamin

A zsírban oldódó D-vitamin a másik leggyakrabban emlegetett vitamin, ami szintén segíti az immunrendszerünk normál működését. A téli hónapokban és kora tavasszal gyakrabban lép fel hiány belőle. A D-vitaminhoz a szervezetünk is képes hozzájutni, például belsőségekből készült ételekből – zúza, máj, szív –, de a tojásfogyasztás is jó forrása. 10-15 perc napon töltött idővel is feltölthetők a szervezet D-vitamin-raktárai.

Pont ezért a téli időszakban ez nyilván nehezebben megoldható, nyáron pedig a káros UV-sugárzás veszélyeit is szem előtt kell tartani. A sportolóknak nemcsak a kalóriaszükségletük, de a D-vitamin-igényük is magasabb, hiszen ez nagy szerepet játszik az egészséges izomműködésben. Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett ember számára az ajánlott napi mennyiség 1500-2000 NE – nemzetközi egység –, sportolók esetén 3200-4000 NE is lehet a napi ajánlás.

Ugyanakkor a D-vitamin bizonyítottan támogatja a fogyást, megfelelő vitaminbevitel esetén, egészséges étrend kialakítása és rendszeres testmozgás mellett csökkenti a hasi hízás mértékét, mivel felgyorsítja a zsírégetést.

Magnézium

A magnézium pótlása nem csak sportolók számára hasznos. Hiánya kellemetlen izomgörcsöket is eredményezhet. Az ideális mennyiség szempontjából táplálékkal való bevitele nehézkes, bár sokan szeretik például az olajos magvakat és az étcsokoládét, de pont emiatt számos mennyiségi korlát áll fenn ebben az esetben, például a csokinál többek között a cukortartalom miatt.

 

Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett ember számára az ajánlott napi mennyiség 250-300 mg. A magnézium akkor is fontos, ha fogyni szeretnél, hiszen hiányos bevitel esetén kimerültnek, fáradékonynak érezheted magad, ami nem nyújt jó alapot ahhoz, hogy naponta rávedd magad a testmozgásra. Az anyagcsere serkentését is segíti, továbbá szüksége van rá a szervezetnek, amikor a bizonyos enzimek hozzájárulásával a zsírt energiává alakítja.

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 típusú zsírsavak úgynevezett esszenciális zsírok, vagyis a szervezetünk nem képes ezeket előállítani, így külső forrásból kell biztosítanunk a megfelelő mennyiség bevitelét. Tengeri halfajták, mint tőkehal, tonhal, lazac, makréla, hering és egyes növényi eredetű élelmiszerek, például a lenmagolaj és repceolaj egyaránt tartalmazza ezeket.

Leginkább a szív, az agy és a látás szempontjából van jelentőségük, és vitaminokhoz hasonló a fontosságuk. Csökkentik az elhízás kockázatát, valamint a magas vérzsírszintet. Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett ember számára az ajánlott napi mennyiség 500-2000 mg étrendtől függően.

Milyen formulát válassz?

Nem elég azzal tisztában lenni, hogy pontosan milyen vitaminok pótlását kívánja meg egészségügyi állapotunk és az életformánk, de arról is fontos tájékozódni, hogy milyen formában a leghatékonyabb a felszívódásuk. Németh Sándor a vitaminvizeket és pezsgőtablettákat főleg azoknak ajánlja, akik kevésbé kedvelik a tablettákat és kapszulákat.

Aktív felnőttek tabletta, kapszula és porállagú készítmények közül egyaránt választhatnak. A porállagú ízesített italporoknak magasabb a hatóanyagtartalma és gyorsabb a felszívódása, de a tabletta és a kapszula mégis jobban hasznosul. Az italporokat étkezés közben, a tablettákat és kapszulákat étkezés előtt ajánlja bevenni a tapasztalt szakember.

Mi alapján válassz vitaminokat?

A vitaminok piacán zavarba ejtően nagy a választék, nehéz kiigazodni, hogy mely termékek a legideálisabbak számunkra. Németh Sándor több olyan részletre is felhívja a figyelmünket, amire először talán nem is gondolnánk.

 

Sándor szerint jót jelent, ha a kiválasztott márka többéves múltra visszatekintő, Magyarországon hivatalosan forgalomba hozott termékei a megfelelő minősítésekkel éppúgy rendelkeznek. A megbízhatóságról és profizmusról árulkodik, ha az adott cég vagy márka termékeit többféle formulával – tabletta, kapszula, pezsgőtabletta, por – teszi elérhetővé vásárlói számára, mert ez a bizonyítéka annak, hogy tisztában vannak azzal, hogy a különböző igények és élethelyzetek más-más termékvariációt kívánnak.

A megbízható termékek forgalmazói általában biztosítanak kérdezési és konzultációs lehetőséget is felületeiken. Németh Sándor szerint amennyiben erre mód van, mindenképpen érdemes szakértő segítségét kérni a vitaminokkal kapcsolatban.

Képek: Getty Images.

Forrás: BioTechUSA.

  • Megosztás:
hirdetés