Marie Antoinette a franciák egyik leghíresebb királynéjaként vonult be a történelembe. Mindig rengeteg pletyka keringett róla, állítólag rendkívül pazarló életet élt, imádta a pompát, a fényűző estélyeket és a csodaszép ruhákat. Nagy gondot fordított a külsejére, számára a szépségápolás egyfajta rituálé volt. Frizurájával, megjelenésével és bőrápolási szokásaival csakhamar divatot teremtett.

hirdetés

XVI. Lajos francia király feleségéről, Marie Antoinetteről rengeteg legenda kering. Bár a történetek nagy része csupán pletyka, a divat és a szépség iránt valóban rajongott. A királyné imádta a gyönyörű ruhákat, a különleges cipőket, méregdrága ékszereket. A rokokó világában ez nem számított kirívónak, hiszen a hölgyek mindig túlzó összeállításokban jelentek meg.

Marie Antoinette már sokakat megihletett, 2006-ban Sofia Coppola készített egy lenyűgöző filmet az életétől. Az alkotás jól szemlélteti az elképesztő frizurákat, ruhákat és kiegészítőket, melyek akkoriban hódítottak. A mű valódi csemege a divatrajongóknak. Ám sokszor a tervezőket is megihlette, a kor stíluselemei már számtalan alkalommal felbukkantak a kifutókon.

Marie Antoinette a szépségápolás megszállottja volt

Mária Terézia lánya a divat mellett a szépségápolásnak is nagy jelentőséget tulajdonított. Rengeteg bevett szokása volt, melyet mindig alkalmazott. A frizurájára és az arcápolásra egyaránt nagy gondot fordított.

Arctisztítás

A francia királyné számára fontos volt az arctisztítás, ezért sosem mellőzte a hosszadalmas rutinjából. A holland nők egyik házi receptjét használta, melyhez vízililiomot, citromot, uborkát, dinnyét és még pörkölt galambot is hozzáadtak. Ezután arcmaszkot tett fel, amit szőlőből, konyakból, citromléből és tojásfehérjéből készítettek.

Fürdőzés

Marie Antoinette imádott fürdőzni, pedig ez akkoriban még nem volt bevett szokás. Szeretett a habokban lazítani, és a fürdővíz összetételére is mindig nagyon figyelt. Szolgálói fenyőmaggal, lenmaggal és mandulával tették még táplálóbbá a tisztálkodáshoz készített vizet.

Ezután mindig puha törölközőkkel itatta fel a nedvességet, így sikerült megőriznie bőrének hidratáltságát. A tisztálkodáson túl a fürdőzések fő célja a selymesen puha hámréteg elérése volt.

Hajápolás

A királyné szinte mindig hatalmas parókákat viselt, ám az eredeti haját is rendszeresen ápolta. Eperszőke volt a hajszíne, amit természetes kencékkel tett még ragyogóbbá. Sokszor használt kurkumát, szantálfát és rebarbarát, amit pasztaként vittek fel a tincseire.

Ez volt a királyné szépségdobozkája, minden utazására magával vitte.

Parfümök

Bár a 18. században még nem volt elterjedt a fürdés, a királyné roppant érzékeny volt a szagokra, ezért mindig odafigyelt arra, hogy a rezidenciája kellemes illatú legyen. Legtöbbször virágokkal és más illóolajokkal tette kellemessé a helységeket. A parfümöket úgyszintén kedvelte, a bőrét rózsa és liliom illóolajokkal kenegette. Volt parfümőre, aki különleges elixíreket kevert neki, állítólag ezeket még a börtönben is magánál tartotta.

Szépségpöttyök

Az arcon elhelyezkedő apró pöttyök ekkoriban különösen népszerűnek számítottak. Aki nem rendelkezett anyajeggyel, az bársonyból készített szépségpöttyel díszítette a fizimiskáját. A klasszikus kör mellett megjelentek a különféle alakzatok, Marie Antoinette például az ajkához közel viselt pöttyöt, ami akkoriban egyfajta jelzés volt a nők részéről, hogy nincs ellenükre a csók.

 

Kiemelt kép: Heritage Images, UniversalImagesGroup / Getty Images. 

Képek a cikkben: Photo Josse/Leemage, Heritage Images, Imagno / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés