Sissi királyné káprázatos ruháiból már számtalan kiállítás nyílt, pár ruhakreációt hazánkban is megtekinthetnek az érdeklődők. A tárlatoknak köszönhetően sokan megismerhették a magyar királyné kifogástalan ízlését. Imádta a divatot, a pompát, nagy gondott fordított a külsejére, ezért különleges módokon szépítkezett.

hirdetés

Erzsébet magyar királyné, vagy ahogyan csak a legtöbben nevezik, Sissi, talán az egyik leghíresebb alakja a magyar történelemnek. Életéről rengeteg film készült, az egyik legismertebb az a háromrészes filmsorozat, amelyben Romy Schneider alakítja Ferenc József feleségét. A Sissi-filmek a lenyűgöző helyszínekkel, ruhákkal, frizurákkal sok nőt ámulatba ejtettek, hiszen már-már mesebeli világot ábrázoltak.

Sissi királyné élete a valóságban nem volt álomszerű, ám a divatos ruhákat, csillogó ékszereket valóban imádta. Elképesztően karcsú volt, nagyon figyelt az alakjára és a megjelenésére. Különleges ruhakölteményekből valóságos gyűjteménye volt, a fontosabb alkalmak előtt órákon át készülődött.

Hajápolás

Sissi nagyon kényes volt a hajára, ami nagyon hosszú volt. Ha széken ült, akkor leért a földig. Nagyjából három órán keresztül fésülték a loboncát, hogy selymes és fényes legyen. Saját fodrásza volt, aki a bonyolultabb frizurákat elkészítette.

A mindennapi fésülgetés mellett két-három hetente tojássárgájával és konyakkal ápolták a tincseit. Állítólag annyira időigényes volt ez a procedúra, hogy egy teljes napot igénybe vett.

Bőrápolás

A bőrápolásra szintén nagy gondot fordított, saját fürdőszobája volt, ami akkoriban igazán ritkának számított. Gyakorta fürdőzött szamártejben, amelyet olívaolajjal tettek még táplálóbbá. Ettől vált a bőre bársonyosan puha tapintásúvá. Az arcbőrére is nagyon vigyázott, élete során rengeteg krémet, pakolást kipróbált. A kencék nagy részét az udvarban állították elő, ám az éppúgy előfordult, hogy patikus keverte ki számára a tápláló összetevőjű hidratálókat.

Szerette a természetes dolgokat, az egyik kedvenc arcmaszkja eperből és rózsából készült. Fürdőzés közben legtöbbször ezzel relaxált. Ám a drasztikusabb dolgokra sem mondott nemet, este gyakorta fedte be nyers borjúhússal az orcáját, illetve a disznózsír és a mályvacukorgyökér szintúgy a rutinja részét képezte.

Télen a táplálóbb, sűrűbb kencéket szerette, ezért glicerin és mandulaolaj keverékével hidratálta arcbőrét. A másik kedvenc kencéje méhviaszból, mandulaolajból, kakaóvajból és rózsavízből készült.

Smink

Sissi királynénak határozott véleménye volt a sminkről, úgy gondolta, hogy a festék csupán akadályozza a bőr természetes működését, ezért sosem kent magára festéket. Inkább a krémek erejére esküdött, melyekkel igyekezett megőrizni bőre rugalmasságát, szépségét.

Sissi nagyon kényes volt a külsejére, ezt bizonyítja az aprólékos szépségrutin és a szigorú diéta. Korabeli feljegyzések szerint mindig elképesztően karcsú volt, ám a túlzott diétázás visszaütött, hatására idővel legyengült, és már a harmincas éveiben öregedni kezdett a bőre.

Hiába ápolta kitartóan, mivel alultáplált volt, a ráncosodás és bőrszárazság korán jelentkezett nála. Egy idő után már nem szerette, ha fénykép, festmény készül róla. Legtöbbször eltakarta az arcát egy legyezővel vagy napernyővel. Minél igényesebb volt a küllemére, annál jobban aggódott amiatt, hogy mások valami kivetnivalót találnak benne.

 

Kiemelt kép: adoc-photos, Leemage / Getty Images. 

Képek a cikkben: Universal History Archive, Imagno, Library of Congress / Getty Images.  

  • Megosztás:
hirdetés