Sissi jóságáról, szépségéről számos történet kering, életét pedig már több formában feldolgozták. A filmrendezők, forgatókönyvírok számára kiapadhatatlan forrásnak számít az egykori magyar királyné, nem véletlenül. Mozgalmas, izgalmas élete volt, a személyét pedig mindig körüllengte egyfajta titokzatosság és elérhetetlenség.

hirdetés

Erzsébet királyné életéről rengeteg könyv, film, sorozat készült. Sissi a magyar és az osztrák történelem egyik emblematikus alakja, személyes tárgyait, ruháit számos múzeumban megtekinthetjük. A kedvenc helyein pedig különleges tárlatokat rendeztek be. A róla készült sorozatokért, filmekért sokan rajonganak, különösen nagy sikert aratott a Romy Schneider főszereplésével készült Sissi-filmsorozat.

A Sissi körüli mítosz talán nem csak a varázslatos kastélyoknak, ruháknak köszönhető. A királynét sokan kora legszebb nőjének tartották, így rengeteg festmény készült róla, szépségápolási rutinját, diétáját pedig részletesen feljegyezték. Mindig nagyon ügyelt arra, hogy a kinézete kifogástalan legyen, ezért képes volt szigorú diétákba kezdeni, és órákon keresztül fésülködni.

Sissi királyné híres kontya három órán keresztül készült

Erzsébet királynéról szinte mindenki tudja, hogy roppant hosszú frizurával rendelkezett. A haját sosem vágatta le, mindig rendezett kontyban viselte. Csupán egyetlen festmény maradt róla fenn, melyen kiengedett hajjal látható, ez eredetileg a császár hálószobájának a falán lógott.

 

Hosszú, gesztenyeszínű haja volt, mely a bokájáig leért. Az életrajzi írók szerint mindig nagyon büszke volt a frizurájára, mely számára voltaképp koronaként funkcionált. Gondos ápolást igényelt, ezért mindennap reggeli és edzés után következett az aprólékos hajrituálé, melyben a személyi fodrásza volt a legnagyobb segítségére.

A fésülés, hajformázás nagyjából három órán keresztül tartott. A folyamat végén egy fonással megbolondított kontyot készített neki a fodrásza, melyet később egyre többen próbáltak meg leutánozni. Sissi ezzel a hajviselettel valóságos divathullámot indított el, ami nem csoda, hiszen saját korában példaként szolgált a hölgyek számára.

 

Ám a bonyolult frizurára nem csak az elegancia és az aktuális irányzatok miatt volt szükség. Sissi dús haja kifejezetten nehéz volt, amikor kiengedve viselte, az nagy súlyt rótt a nyakizmaira, ezért sokkal kényelmesebb volt számára a feltűzött hajviselet. A kihullott hajszálakra szintén nagyon odafigyelt, a fodrászának mindig meg kellett mutatnia a fésűt a procedúra után.

A Romy Schneider által megformált Sissi esetében a film készítői igyekeztek a fennmaradt festmények alapján hitelesen lemásolni Erzsébet magyar királyné különféle fonásokkal, bodorításokkal, díszítésekkel készült tekintélyes frizuráit.

Kép: Sunset Boulevard/Corbis/Getty Images.

 

A loknikat már a hosszadalmas száradási procedúra alatt megalapozták, majd éjszakára selyemszalagokkal kötötték fel a tincseket, hogy ne kuszálódjanak és szépen bodorodjanak. Általában rengeteg fonásból, kisebb-nagyobb copfokból alakították ki a frizuráit.

Képek: Sunset Boulevard/Corbis/ Getty Images.

 

A fonatokat folyton vizezni, kenegetni kellett, hogy ne álljanak ki apró szálak belőlük, vagyis elkerüljék a szöszös hatást. Minden hajkölteménye órákig készült a hajbrossok, virágdíszek elhelyezésével. A filmben a koronaszerű, fejtetőre emelt körfonat is megjelenik, ezt több ponton rögzíteni kellett. Sem az elkészítési rituálé, sem a hatalmas kontyok viselése nem lehetett túl kényelmes.

A hajmosás sem volt rövidebb, az egy napig tartott

A hajmosás és a szárítás pedig még a napi rutinnál is több macerával járt. Átlagosan háromhetente mosták meg a haját, majd tojással és konyakkal ápolták. Hosszadalmas művelet volt, melyet egy napig tartó hajszárítás követett. Sissi selyemköntöst vett fel, a tincseit kiengedték, és folyamatosan sétált a szobájában, míg a frizurája meg nem száradt.

 

Nála fokozottan igaz a régi mondás, hogy a szépségért szenvedni kell, mivel a haja miatt sokszor fájt a feje és a nyaka. Szárítás közben ez többször előjött, ezért előfordult, hogy selyemszalagokkal rögzítették a tincseket, hogy enyhítsék a császárné fájdalmait.

Sissi nagyon kényes volt a frizurájára, ezt talán az bizonyítja a legjobban, hogy csakis Fanni, a személyi fodrásza érhetett hozzá a tincseihez. Ha a szakember valami miatt épp nem ért rá, akkor még az aktuális eseményt is kihagyta, amire hivatalos volt.

Kinézetével divatot teremtett, hiszen az előkelő hölgyek számtalan alkalommal megpróbálták lemásolni a gondosan elkészített frizuráját. Annak ellenére, hogy nem volt egyszerű feladat.

 

Kiemelt kép: adoc-photos, Leemage / Getty Images. 

Képek a cikkben: Imagno, Universal History Archive, Library of Congress / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés