A vízvisszatartás sok mindenkit érint, nyáron pedig még gyakrabban kerül elő a téma. A szervezet vízháztartását rengeteg dolog befolyásolhatja, ilyenkor jönnek a természetes vízhajtók, melyek nem terhelik meg a szervezetet, hosszabb távon mégis segítenek megszabadulni a sejtek között megrekedt extra folyadéktól.

hirdetés

A vizesedés, vízvisszatartás egy viszonylag általános probléma, mely sokakat érint. Mivel előfordul, hogy bizonyos esetekben konkrét betegség okozza az ödémásodást, érdemes odafigyelni a vizesedés mellett jelentkező tünetekre, és orvoshoz fordulni, amennyiben gyakran visszatér vagy állandósul a probléma. Ha csak az egyik láb dagad be, nem lehet kihagyni a számításból az érelzáródás esélyét sem, ezért jobb minél előbb szakemberhez fordulni vele. Az esetek nagy részében azonban nem áll konkrét betegség a szervezetben felhalmozódott folyadék hátterében. Genetikai hajlam is okozhatja a vízvisszatartást, ahogyan a női ciklus változásai is hatással vannak a test méregtelenítő funkcióira.

A lassú nyirokáramlás, a gyenge érfalak, visszeresség, a sok ülőmunka, kevés mozgás, sóban, koffeinben gazdag ételek és italok fogyasztása, illetve túlságosan szoros ruhadarabok viselése mind-mind olyan tényező, ami vizesedést okozhat a szervezetben. A kevés vízfogyasztás úgyszintén eredményezhet extra folyadékmennyiséget a szövetek között, ezért különösen fontos, hogy a nyári melegben mindig egyenletes legyen a folyadékpótlás. Ellenkező esetben a testünk vizet tarthat vissza.

Bizonyos szív- és érrendszeri, valamint vesebetegségek esetében kísérő tünetként jelentkezhet a vízvisszatartás, ám ilyenkor egyéb panaszok is vannak, melyekkel ajánlott azonnal orvoshoz fordulni.

Természetes vízhajtók nyárra: segítik a méregtelenítést

A szövetek között felhalmozódott extra folyadék elhajtása nem csupán esztétikai szempontok miatt fontos. Sok esetben a pluszfolyadék megnehezíti a méregtelenítést, ezzel pedig megakasztja a fogyást.

Lelassul az egész anyagcsere, illetve nagyobb eséllyel alakul ki narancsbőr. Bár a természetes vízhajtók halmozása önmagában nem olvasztja le a pluszkilókat, a fogyókúrát, edzést mindenképpen hatékonyabbá teszi. A szervezet ebben az esetben hamarabb megszabadul a méreganyagoktól, a vitaminok, mikrotápanyagok pedig hatékonyabban felszívódnak.

Egres

A bogyós gyümölcs nagy része vízből áll, ezért kevés a kalóriatartalma. Sok benne a kálium, így megfelelően támogatja a vízháztartás egyensúlyát. Bővelkedik pektinekben, ettől csak még hatékonyabbá válik a természetes vízhajtó. C-vitamin-tartalmának köszönhetően támogatja az anyagcsere működését, mivel az aszkorbinsav serkenti a zsíroxidációt, ezzel pedig elősegíti a fogyást.

Uborka

Az uborkának magas a víztartalma, emellett bővelkedik káliumban, így két legyet lehet vele ütni egy csapásra. Feltölti a szervezetet káliummal, miközben segít megszabadulni a szövetek között rekedt felesleges folyadéktól. Található benne B1-, B2-vitamin, valamint biotin és folsav. Rostokban gazdag, miközben roppant alacsony a kalóriatartalma, így a fogyókúrázók étrendjébe úgyszintén bekerülhet.

Petrezselyem

A petrezselyemben nagy mennyiségben található A-vitamin, C-vitamin, kálium és folsav. Ennek köszönhetően remek antioxidáns-forrás, és a természetes vízhajtók közé tartozik. A hatóanyagai támogatják a vese és a máj működését, elősegítik a méregtelenítési folyamatokat, ennek köszönhetően az extra folyadék sokkal hamarabb távozik a szervezetből. Bátran adagolható ételekhez, vagy készíthető belőle tea, ehhez itt találsz receptet.

Bár a természetes vízhajtók roppant hasznosak a szervezet számára, nem szabad velük túlzásba esni. A magas káliumtartalmú élelmiszerek felboríthatják a szervezet víz- és elektrolit-háztartását. A vízhajtó ételek mellett kiemelten fontos a folyadékbevitel, mivel csakis így teremthető meg az egyensúly.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés