Rengeteg házi, bevált szépségpraktika van, melyekhez nincs szükség semmi különösre. Az egyik legelterjedtebb az uborka a szemre, bőrre. Ezt a trükköt a nők már évtizedek óta alkalmazzák a duzzadt területek megnyugtatására. Ám kérdés, hogy valóban hatásos-e? Körbejártuk a témát, és kiderítettük az igazságot.

hirdetés

Ha egy wellnessnapra gondolunk, akkor mindenkinek a fehér törülközőt viselő nők ugranak be, akik uborkákat tettek a szemükre. Ez egy viszonylag elterjedt kép, hiszen még a filmekben is ezzel szokták kihangsúlyozni a lazítást. Évtizedes szépségpraktika, amit a legtöbb nő már kipróbált életében legalább egyszer, de felvetődik a kérdés, hogy tényleg használ, vagy csupán mutatós illúzió az egész.

Tele van vitaminnal és hidratálja a bőrt

Az uborka nagy része víz, ezért mindig jól jön a szervezet számára. Sokan ajánlják a diéta alatt, ízletes smoothie készíthető belőle, és a nap szinte bármely szakában bekerülhet az étrendbe. Finom az íze és alacsony a kalóriatartalma, így nem véletlen, hogy sokan rajonganak érte. Víztartalmának köszönhetően a hidratáló termékek egyik fő összetevője.

Hidratáló, nyugtató hatással rendelkezik, ezért kifejezetten hasznos a bőr számára. Nem irritál, ezért a szemkörnyéki duzzanatra szintén ráhelyezhető. Itt sokkal érzékenyebb a bőr, ezért jobb óvatosan bánni a csodaszerekkel és a jéggel.

Az uborka kb. 95%-a víz, emellett nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, flavonoidokat, melyek mind hasznosak a duzzadt bőr számára. A bőrszárazságot úgyszintén képes enyhíteni. Egyszerű a használata, mivel azonnal a bőrre helyezhető, hiszen nem vált ki irritációt, nincsenek kockázatok.

Ezért kerüljön uborka a szemre

A szemkörnyéken érzékeny a bőr, emellett könnyedén kiszáradhat. A száraz bőr pedig fokozottabban öregszik, nagyobb eséllyel van kitéve a környezeti ártalmaknak, stresszfaktoroknak. A szemre helyezett uborka hidratál, mérsékli a szemkörnyéki puffadást, és ragyogóvá, puhává teszi a szemkörnyéki bőrt.

Sok kálium, magnézium, biotin és C-vitamin található benne, ezeknek a mikrotápanyagoknak köszönhetően az uborka segíti a gyors regenerálódást, lehúzza a duzzanatot, mérsékli a sötét karikákat. A hiedelmekkel ellentétben a szem alatti sötét foltokat csupán csökkenti, nem tünteti el teljesen. Cserébe viszont táplálja a bőrt, ezzel pedig megelőzhető a ráncok elmélyülése, megjelenése.

Roppant egyszerű házi praktikáról van szó, ami nem igényel különösebb előkészületeket. Az alaposan megmosott uborkából egyszerűen vágj karikákat, majd a megtisztított arcbőrre helyezd rá. Az uborka már önmagában mérsékli a duzzanatot, ám hatékonyabb lesz a dolog, ha hideg zöldséget használsz. Nem kell lefagyasztani, elég pár percre hűtőbe tenni.

Nem kell sokáig fennhagyni a szemeken, egész éjszakára pedig pláne nem. Elegendő, ha reggel gyorsan pár percre felhelyezed a karikákat, és pihensz egy keveset. Már ettől a kis időtől is látványos lesz a végeredmény.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés