Szinte észre sem vesszük, retiküljeink mégis minden hónapban öregednek, kopnak, megrogynak és ráncosodnak kicsit, majd már csak akkor tűnik fel, hogy jobban kellett volna rájuk vigyázni, amikor már túl késő. Egy bőr- vagy műbőr táska ápolása pedig közel sem igényel sok időt vagy energiát, így érdemes észben tartani néhány praktikát, amik segítségével újszerűek maradhatnak.

hirdetés

Akárcsak a sikkes cipők, a táskák is igénylik a törődést. Így, ha időről időre kihagyjuk a tanácsolt ápolási folyamatokat, vagy megfeledkezünk róluk a félretett lomos dobozokban, annak hamarabb meg lesz a böjtje, mint gondolnánk.

Így óvható meg a táska: ápolása csupán egy kis plusz odafigyelést igényel

Mivel a táska tároló funkciója mellett mint gyönyörű kiegészítő is nagy szerepet tud betölteni a megjelenésünkben, ezért fontos, hogy az is kellően ápolt és rendezett legyen. Emiatt nemcsak tisztítására vagy fertőtlenítésére, de tárolására is oda kell figyelni.

Hazaérkezés után a táskát sokan felakasztják egy fogasra, lelógatják a széktámlájáról, vagy átmenetileg a kilincsre teszik. Ez azonban egyáltalán nem tesz jót a holminak. Az anyag ugyanis folyamatosan nyúlik, ami miatt a ráncok és az apró repedések is hamarabb kialakulnak rajta. Helyette tedd le a táskát kialakításának megfelelően annak hasára vagy hátára.

 

Anyaguk mellett színük is veszíthet szépségéből. Az erős napsütés például csúnya foltokat képezhet rajtuk, a kifakult anyagot pedig már nem sok minden mentheti meg. Éppen ezért közvetlen napfénytől védve, lehetőleg nem túl párás helyen próbáld meg tárolni.

Védd a napfénytől, és mindig adj neki tartást

Ha hosszabb időre szeretnél félretenni egy szezonális darabot, akkor egy textilanyagú zsák lesz a legalkalmasabb a tárolására, ami szellőzni is hagyja a táskát. A nejlonzacskókat mindenképp kerüld el, ugyanis a műanyag könnyen hozzátapad a fényes felületekhez és a bőrhöz is. Ezáltal hosszabb távon akár roncsolni is tudja az anyagot, és könnyebben bepenészedhet.

Tárolásnál arra is érdemes odafigyelni, hogy üresen rakd el a mutatós retikülöket. Kicsi vagy nagy, nem árt megtömni néhány újságpapírral, de a legmegfelelőbb opció ez esetben pár régi textildarab volna, melyek igazodnak a holmi alakjához. Segítségükkel a táska megtartja eredeti formáját, és nem horpad be. Ha pedig teljesen biztosra mennél, a cipzárakat se felejtsd el behúzni.

 

Bár a bőr erős külső behatások hiányában is öregszik, ez a folyamat lassítható bizonyos ápolószerekkel. Azt azonban vedd figyelembe, hogy mely termék milyen felületen alkalmazható. Ugyanis egyes krémek és egyéb bőrtisztító folyadékok is, bár apró eltérésekkel, de más hatással lehetnek a fényes és a matt felületekre.

Így lassítható a bőr természetes elöregedése

Használatuk előtt töröld tisztára a táskát egy enyhén nedves, lehetőleg pamut törlőkendővel. Szükség esetén langyos szappanos vizet is használhatsz hozzá. Ezután töröld szárazra, majd egy másik ronggyal vidd fel egyenletesen az ápolószert, ügyelve arra, hogy ne kerüljön fel belőle túl sok. Ez egyfajta védőrétegként fog szolgálni, melyet szükség esetén érdemes újrakenni.

Még a nejlonból vagy más szintetikus anyagból készült táskákat se dobd be a mosógépbe. Szinte minden esetben ajánlott kézzel átmosni a holmikat, hogy ne essen bajuk.

 

A női táskák köztudottan különös dolgokat rejtenek magukban, olykor még mi magunk is találhatunk furcsaságokat. Az azonban kifejezetten rossz meglepetés, amikor kezünkbe akad egy kiborult kekszes zacskó, egy kupak nélküli rúzs vagy egy szétnyílt szemfestékes paletta, óriási felfordulást hagyva maguk után.

Egy-egy ilyen akciónak a végeredményét aligha lehet egyedül megoldani. Amennyiben elkerülnéd a kellemetlen szituációt, úgy nem is túl drágán tanácsos úgynevezett organizert, vagyis táskarendezőt beszerezni. Ezt könnyen lehet tisztítani, és a holmik is hamarabb meglesznek benne.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés