A smink eltávolítása egészen egyszerű feladat, ha az arcunkról van szó, ám a ruhából sem lehetetlen kiszedni a makacs foltokat. Bárkivel előfordulhat, hogy egy kis rúzs, alapozó vagy éppen szempillaspirál kerül a felsőjére, ám ez nem jelenti a kedvenc blúz halálát. A megfelelő praktikák alkalmazásával olyan lesz a ruha, mintha újjászületett volna. Még a legdurvább szennyeződésektől sem kell megijedni!

hirdetés

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy óvatlanságból vagy egy szimpla véletlennek köszönhetően összekente a ruháját valamilyen sminktermékkel. A reggeli készülődés idején nem nehéz elbénázni a procedúrát. Egy pillanat alatt megvan a baj, ha a rúzs vagy a spirál kicsúszik a kézből és a termék a blúzon landol, s egy látványos folt ékeskedik rajta.

Az sem feltétlenül megoldás, ha valaki csak a sminkelés után öltözik fel, ugyanis amikor felveszi a szűkebb nyakú felsőt, szinte biztos, hogy az alapozó nyomot hagy majd az érintett területen. Többen jártak már úgy is, hogy a leárazásokon találtak egy remek inget, amelyet szuper áron kínált az üzlet, ám egy csúnya alapozófolt díszelgett a gallérján. Kérdés, hogy ilyenkor célszerű-e megvásárolni a leértékelt darabot, vagy otthon könnyedén orvosolható-e a probléma.

Utánajártunk, hogy milyen praktikákat érdemes bevetni, ha valamilyen sminktermék kerül a ruhára. Ezekkel garantáltan halványíthatod a látványos foltokat, a megfelelő mosószer és program segítségével pedig még a legmakacsabb nyomoknak is búcsút inthetsz.

 

A smink eltávolítása a ruhából nem nagy feladat, ha így csinálod

Borotvahab

Az alapozófoltok ellen remek választás a borotvahab, amely tisztító hatásának köszönhetően szépen halványítja a barnás pecsétnyomot. A habot nyomd közvetlenül a foltra, majd hagyd állni egy picit. Ezután fogj egy olyan fogkefét, amit már nem használsz, s óvatosan kezdd el kiszedni a foltot a ruhából. Miután nagyjából eltűnt, dobd a mosógépbe a felsődet, s indítsd el a szokásos mosási programot.

Sminklemosó

Manapság egyre elterjedtebbé válnak a tartós sminktermékek, amelyek nem csak az arcon, a ruhán is hosszan megmaradnak. Ha egy ilyen szempillaspirál került a blúzodra, mindenképp szükség van előkezelésre, ugyanis a szimpla mosás aligha fogja eltávolítani a csúnya fekete foltot. Használj egy kevés sminklemosót a lenyomat halványítására, csak arra figyelj, hogy ne olajos változatot vess be, ugyanis az még inkább elkeni majd, sőt, zsíros foltot generál.

Szódabikarbóna

Fehér ruhák esetén remek megoldás, ha a szódabikarbónát hívod segítségül. A filléres csodaszer hatékonyan veszi fel a kesztyűt a makacs foltok ellen, a ruhák fehérítésénél gyakran alkalmazzák. Hatalmas előnye, hogy a különböző vegyszerekkel ellentétben nem tesz kárt a ruha anyagában. Keverj össze egy evőkanálnyi szódabikarbónát egy kis vízzel úgy, hogy kenhető masszát kapj eredményül. Helyezd a kencét a foltra, majd hagyd hatni legalább egy órán keresztül. Ezután puha fogkefe – amit nem használsz már – segítségével súrold át a sminkfoltot, s végül tedd be a mosásba a ruhadarabot.

 

Sampon

Alapozó-, valamint rúzsfoltok esetén remek megoldás, ha samponnal próbálod kiszedni a nyomatokat a ruhából. Kenj az érintett területre egy kevés sampont, majd dörzsöld át vele a felsőt. Ezután csak dobd be a mosásba, s voilà, volt folt, nincs folt.

Hajlakk

Noha igencsak furcsán hangzik, a hajlakk nem csupán a frizura beállítására alkalmas. A makacs sminkfoltok ellen szintén bevetheted, a legtöbb nyomatot képes halványítani, feloldani. Fújj egy kevés lakkot az érintett területre, majd hagyd állni tíz percig. Ezután tedd a ruhát a mosásba.

Azt azért nem árt tisztázni, hogy a legtöbb házi praktika nem távolítja el teljes egészében a foltokat, önmagukban kevésnek bizonyulhatnak ahhoz, hogy hordhatóvá varázsolják a szennyezett ruhát. Mindenképpen szükség van egy alapos mosásra, amit célszerű olyan mosószerrel elvégezni, amely kifejezetten folttisztításra is alkalmas. Ha egyáltalán nem működnek a trükkök, tanácsos beszerezni valamilyen folttisztító szert vagy szappant, ezekkel már bizonyára eltűnnek majd a sminkfoltok a ruhából.

Azt is tartsd szem előtt, hogy mit bír el a ruha anyaga. A selyemblúz például nem biztos, hogy sérülés nélkül kibírja az otthoni praktikákat és az erős vegyszereket tartalmazó folttisztítókat.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés