Az októberről elsőként az őszi hangulat, a vastag pulcsik és csizmák, valamint az ínycsiklandozó sütőtökös kreációk jutnak eszünkbe. Azonban ennek a hűvös időt hozó hónapnak nagyon fontos üzenete van, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Habár a mellrák elleni küzdelem ilyenkor kerül fókuszba, az év minden napján legalább ekkora hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre.

hirdetés

Az október legfontosabb témája a mellrák elleni küzdelem

A rózsaszín hónap kardinális mondanivalójával igyekszik felhívni a figyelmet a mellrák elleni harcra, a szűrővizsgálatok fontosságára. Hazánkban is rendkívül sok nőt érint ez a fajta daganatos megbetegedés, mely korai felismerés esetén jó eséllyel gyógyítható, ugyanakkor a prognózis nagyban függ a rosszindulatú daganat típusától és a betegség stádiumától, illetve a szervezet egyéni rekciójától, így a gyógyulási esélyek sajnos nehezen számíthatók ki előre, a diagnosztizálást követően.

Súlyos esetben szükségessé válhat a masztektómia, ami a legtöbb nő önbizalmát abszolút a földbe tiporja, hiszen úgy érezhetik, ezzel elveszítik nőiességüket. Az emlőeltávolító műtét azonban életmentő beavatkozás lehet, és nem feltétlenül hat negatívan a nőiesség megélésére. Ez a három színésznő szembenézett a mellrák fenyegetésével, és masztektómia segítségével győzte le a betegséget. Nőies kisugárzásuk és megjelenésük azonban cseppet sem árulkodik a borzalmas harc nehézségeiről, erőt merítettek a megpróbáltatásokból, pozitív jövőképük és akaraterejük pedig rendkívül motiváló.

Rita Wilson felvállalta a mellrákot

A 65 éves színésznő fantasztikus formában van. Képeit nézegetve senki sem mondaná meg róla, hogy kétoldali masztektómiának vetette alá magát 2015-ben. A sztárvilágban sokáig tabu volt a melleltávolító műtétről őszintén beszélni, azonban Angelina Jolie példáját követve Rita Wilson szintén felvállalta a nyilvánosság előtt, hogy a súlyos kór következtében testének radikális változáson kellett keresztülmennie.

A színésznő orvosai eleinte úgy gondolták, hogy nem rákos elváltozásról van szó, egy másodvéleménynek köszönheti, hogy időben megtörtént az intervenció. Wilson minden bizonnyal erőt ad azoknak a nőknek, akik hasonló helyzetbe kerültek az egyik leggyakoribb női daganatos megbetegedés, a mellrák miatt, valamint története felhívja a figyelmet a gyakori szűrések fontosságára és a második orvosi vélemény életmentő erejére is.

Jane Fonda nem csupán emlőrákkal küzd

A 84 éves Oscar-díjas színésznő sikkes megjelenése a fiatalokat is lenyűgözi. Az észbontóan csinos Jane Fonda évtizedek óta küzd különböző rákos megbetegedésekkel, azonban sokáig nem szívesen beszélt nehézségeiről. Végül úgy döntött, nem titkolja tovább harcait, s ezért nők milliói hálásak neki. Rákkal küzdő sorstársainak minden bizonnyal hatalmas erőt ad őszintesége. 2016-ban, a Golden Globe-gálán viselt fodros ruhájának szabása nem csak az elegáns megjelenés célját szolgálta, a masztektómia utáni kötéseket volt hivatott eltakarni.

Erről a színésznő évekkel később vallott a Vogue magazinnak, mindaddig senki nem sejtette, hogy elképesztően magabiztos megjelenése mögött az életéért folytatott folyamatos küzdelem áll. Jane Fonda ragyogó kisugárzású, erős nő, aki csodásan néz ki mind a mai napig, ezért szinte senki fejében nem fordul meg, milyen nehézségekekkel kellett szembenéznie élete során, és milyen belső csatát vív manapság. Nemrég szomorú hírt közölt rajongóival az Instagram-oldalán. A nyirokrendszert érintő Non-Hodgkin limfóma alakult ki nála, de ezúttal is bizakodó a felépülésével kapcsolatban, pozitív energiáit a betegség sem tudja legyűrni.

Christina Applegate színészi játékával is a mellrák elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet

Christina Applegate még 2008-ban esett át kettős melleltávolító műtéten. Az ötvenéves színésznő arról számolt be, hogy minden egyes nap eszébe jut mindaz, amin keresztül kellett mennie a súlyos kór miatt. Csodás megjelenése cseppet sem árulkodik arról a küzdelemről, amit a rákkal szemben vívott. Mind a mai napig aktív életet él, kifogástalanul fest a vörös szőnyegen, valamint a televízióképernyőn egyaránt.

Christina Applegate olyannyira szeretné felhívni a figyelmet a mellrákszűrés fontosságára, valamint a masztektómiát követő érzésekre, hogy a Netflixen futó sorozatának, a Dead to Me-nek történetébe is beleírta azt. Az általa megformált szereplő megelőzésképp döntött úgy, hogy vállalja a műtétet, miután édesanyja mellrákban hunyt el. A színésznő úgy véli, egy ilyen platformon több nőt érhet el ez az égető fontosságú üzenet.

 

Kiemelt kép: NBC/NBCU Photo Bank/Getty Images.

Cikk képei: Rich Fury/Matt Winkelmeyer/Getty Images for Critics Choice Association/Dominique Charriau/WireImage/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés