A koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ám a lehelet útján levegőbe került cseppek könnyen átkerülhetnek bizonyos felületekre. A szemüveg és a kontaktlencse körültekintőbb tisztítása most azért ajánlott, mert ezeket állandó viselésükből adódóan, gyakrabban megfogja, igazgatja az ember.

hirdetés

Ha szemüveges vagy, valószínűleg neked is feltűnt már, hogy milyen sűrűn kell áttörölni a lencséket azért, mert ujjlenyomatosak, zsírosak, vagy porosak. A szemüveg felületén nem csak a levegőben szálló porréteg rakódhat le, éppúgy megtapadhatnak rajta a fertőző cseppek, vagy érintés útján, a kezeddel kenheted össze.

A kontaktlencse bizonyos szinten védett helyen van, amíg viseled, ám nyilván, ehhez az kell, hogy mosatlan kézzel ne nyúlkálj hozzá, ne igazgasd az utcán, ha kényelmetlen. A tisztítását mégis komolyan kell venni – ez járványhelyzeten kívül sincs másként -, hiszen a behelyezésekor és kivételekor szennyeződhet.

Nem árt figyelembe venni, hogy a cseppfertőzés lehetősége nem csupán akkor adott, ha valaki a közelünkben tüsszenti vagy köhögi el magát. Az így szétszóródott cseppek ugyanis még egy darabig a levegőben maradnak, különösen kevésbé szellőztetett zárt térben, és ebbe a fertőző aurába gyanútlanul belesétálhat az ember.

Ugyanakkor a kezünk érintésével is könnyen bevihetjük a vírust a szervezetünkbe, ha meggondolatlanul piszkáljuk a szánk, az orrunk, vagy a szemünk környékét. Ezért fontos a gyakori kézmosás, illetve az otthonunkon kívül viselt ruhák, valamint a telefon gyakori tisztítása. Ám a szemüveg, kontaktlencse viselésekor is fokozottabban oda kell figyelni a higiéniára.

Erre figyelj a szemüveg viselésekor a járvány idején

Sokan öntudatlanul is állandóan a szemüvegüket igazgatják, hiszen gyakran lecsúszik az ember orrán. Ha kénytelen vagy kimozdulni otthonról, figyelmeztesd magad többször, hogy most nem piszkálhatod az okulárédat. Előfordulhat, hogy mégis muszáj hozzányúlni az utcán vagy a boltban, ezért az ilyen esetekre tarts magadnál tiszta zsebkendőt, amivel óvatosan megfoghatod a szárakat, kéz érintése nélkül.

Az is jó, ha a mozdulat előtt kézfertőtlenítő szerrel megtisztítod a kezed, és csak azután nyúlsz hozzá a szemüveg két széléhez. A lencsét inkább ne érintsd meg. Vannak, akik gumikesztyűben bonyolítják a heti vásárlást, de nem árt észben tartani, hogy a kesztyű csak a kezeket védi a szennyeződésektől. Ha azzal tolod a kézről-kézre járt bevásárlókocsit, ugyanúgy figyelned kell arra, hogy a gumikesztyűvel se nyúlj az arcodhoz.

A szemüveget – különösen a lencséket – soha ne tisztogasd meg kézfertőtlenítővel, még akkor sem, ha az van kéznél nálad az utcán. A lencsék könnyen tönkremehetnek a nem megfelelő tisztítástól. A ruhád és a sálad nem jó arra, hogy áttörölgesd velük a szemüveglencséket. Egyrészt karcolhatják, megsérthetik a felületet, másrészt több szennyeződést rakhatnak rá.

Erre alkalmasak a steril tasakokba zárt, alkohollal átitatott speciális törlőkendők, melyek elférnek zsebben, pénztárcában, így bárhol előkaphatóak. Mivel ezek a kendők megnedvesítik a felületet, a szemüveg használata előtt érdemes megvárni, amíg teljesen megszáradnak a lencsék. A száraz mikroszálas törlőkendők használata most nem elegendő, hiszen azok csak a koszt távolítják el. Napszemüveg esetén is ügyelj arra, hogy ne told fel a fejed tetejére, azután pedig vissza az arcodra. Amikor nincs rá szükség, töröld át nedves szemüvegtisztító kendővel, és amikor megszárad, tedd el egy zárható tokba. A szemüveg tisztítására alkalmas alkoholos kendőket és spray-ket drogériák és optika szaküzletek webshopjából is megrendelheted.

Szemüveg tisztítása a járvány idején

A szemüveget nem szabad durva fertőtlenítőszerekkel tisztítani, mert azok súlyosan károsíthatják a lencséket. Vegyszeres súrolás esetén a karc- és páramentesítő védőréteg megsérülhet, és a műanyag vagy üveg felület egyaránt homályossá válhat.

A szemüvegtisztító spray-k többsége nem tartalmaz alkoholt, ezért most érdemes inkább folyó csapvíz alatt megmosni a szemüveget – már amennyiben olyan a keret anyaga, hogy ez nem tesz benne kárt. Először alaposan moss kezet, azután egy csepp pH-semleges mosogatószert habosíts fel az ujjaid közt, majd finoman mosd át vele a szemüveget, beleértve a lencséket is. Öblítsd le vízzel a habot, végül óvatosan törölgesd át mikroszálas törlőkendővel. Ezt a műveletet mindig végezd el, amikor hazaérsz.

Kontaktlencse viselése a járvány idején

A kontaktlencse használatára nem csak a járványhelyzet idején vonatkozik fokozottabb higiéniai eljárás, ám bizonyos dolgokra most külön oda kell figyelni. Az optikusok ebben az időszakban inkább a napi lencséket ajánlják, mert ezek higiénikusabbak a havi vagy kétheti lencséknél. Ha mégis az utóbbiak valamelyikével rendelkezel, fontos, hogy jó tisztítószert alkalmazz. A peroxidos tisztítófolyadékok most biztonságosabbak, hiszen fertőtlenítő hatással bírnak.

A kontaktlencse behelyezése és kivétele előtt is alaposan moss kezet, legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szappannal. A körmeidet is tartsd tisztán, amennyire csak tudod. Ha klóros, peroxidos, vagy erősen alkoholos szerrel tisztítod meg a kezeidet, fordíts gondot az alapos öblítésre, és tartsd be a szükséges várakozási időt, mielőtt a szemedbe nyúlsz. Ezek a vegyszerek ugyanis szembe kerülve veszélyes sérüléseket okozhatnak.

Akár szemcseppre, akár új kontaktlencsére vagy tisztítófolyadékra van szükséged, inkább az interneten keresztül rendeld meg, és kérd házhoz szállítással. Csak akkor viselj kontaktlencsét, amennyiben biztonsággal be tudod tartani az előírt higiéniai szabályokat. Ha olyan helyen tartózkodsz – például kórházban – ahol ez nem mindig lehetséges, akkor inkább válts át szemüvegre. Továbbá mosatlan kézzel soha ne nyúlj a szemedhez, kontaktlencsédhez, szemüvegedhez.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás: