Bár a kézmosás minden körülmények között hasznos, érthető okokból most még nagyobb hangsúly került rá, hiszen a higiéniai előírások betartásával csökkenthető a fertőzésveszély. A zsebben hordozható kézfertőtlenítő különösen praktikus lehet, ha kilépsz az utcára, ráadásul otthon is elkészítheted, amennyiben megcsappant a készlet a boltok polcain.

A koronavírus elleni védekezés egyik kulcsfontosságú alapja a gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés, melynek helyes lépéseit betartva, te is mérsékelheted annak az esélyét, hogy elkapd, vagy továbbterjeszd a fertőzést.

Nyilván az otthon tartózkodás a legbiztosabb védelem, ám ha muszáj kimozdulnod, praktikus megoldás lehet egy táskában hordozható kézfertőtlenítő arra az esetekre, amikor a kézmosásra nincs lehetőség.

Ezt a hasznos szert te magad is elkészítheted. Bár sok recept kering az interneten, nem árt tudni, hogy a hatékonyság érdekében a gyógyszertári alkoholt nem érdemes kispórolni a hozzávalókból.

Kézfertőtlenítő gél házilag

A bolti kézfertőtlenítők alapja az alkohol, ami hatékonyan elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és gombákat. A gyógyszertárakban kapható, legalább 70%-os alkoholt sebkörnyék fertőtlenítésre, valamint az újszülött csecsemők köldökcsonkjának kezelésére egyaránt ajánlani szokták az orvosok, ám sokan smink- vagy manikűreszközök sterilizálására is használják.

Kizárólag külsőleg, nagyobb mennyiségben – ha nem egy-két cseppet teszünk vattára – desztillált vízzel feloldva alkalmazható, ráadásul rendkívül gyúlékony is, ezért nagyon körültekintően kell bánni vele.

Hozzávalók:

  • 100 ml legalább 70%-os alkohol
  • 200 ml desztillált víz
  • 4-5 evőkanálnyi tiszta, adalékmentes aloe vera gél
  • néhány csepp teafa vagy citrom illóolaj
  • néhány csepp E-vitamin

Bár kicsit időigényes, de ha nem tudsz drogériákból, vagy hipermarketekből beszerezni desztillált vizet, otthon is elkészítheted. Egy tiszta edénybe engedj vezetékes ivóvizet, majd kezdd el fedő alatt forralni. A forrás után, a fedő aljára lerakódott pára tulajdonképpen a desztillált víz, amit türelemmel és csorgatással összegyűjthetsz egy másik, steril edényben, vagy pohárban. A vezetékes vízben ugyanis rengeteg az oldott ásványianyag-tartalom, amitől desztillálás útján lehet megszabadulni.

Egy tálkában keverd össze az alkoholt a desztillált vízzel, majd add hozzá az aloe vera gélt. E-vitaminra a bőröd védelmében lehet szükség, hiszen az alkoholos kézfertőtlenítő kiszáríthatja a hámréteget. A teafa és citrom illóolaja szintén fertőtlenítő hatású, de nem annyira, mint az alkohol, így az elengedhetetlen. Kis adagolóflakonokat webshopokból is beszerezhetsz, amikbe beletöltheted a készítményt.

Így használd a kézfertőtlenítő szert, hogy hatékony legyen

A kézfertőtlenítő gélt vagy spray-t csak akkor használd, ha nincs lehetőséged kezet mosni. A gyakori alkalmazása ugyanis kiszáríthatja, ekcémássá teheti a bőrt, ezáltal még inkább meggyengül a védekezőrendszere. A repedezett, barázdált bőrfelületeken jobban megtapadnak a kórokozók, tehát a legjobb, ha csak indokolt esetekben alkalmazod az alkoholos készítményeket.

A kézfertőtlenítő szerek nagyjából egy-két perc után fejtik ki hatásukat, tehát rögtön felkenés után még nem érdemes az arcodhoz nyúlkálni. Alaposan át kell dörzsölni a géllel vagy folyadékkal a kéz mindkét oldalát, illetve az ujjak közötti részeket, különös figyelmet fordítva a tenyér barázdáira.

Tulajdonképpen a helyes kézmosás alaplépéseit kell követni, csak ez a művelet víz nélkül történik. Meg kell várni, hogy a szer teljesen megszáradjon a bőrön, addig jobb, ha nem érsz semmihez. Ez a használati módszer megnöveli ugyan a kézfertőtlenítő hatékonyságát, de nem nyújt teljes biztonságot. Szintén csökkenti a szer hatóerejét, ha a kezeden zsíros krémbevonat, vagy látható piszok van. Ezeket ugyanis nem tudja teljes mértékben eltávolítani. Az a legjobb, ha minél előbb olyan helyre mész, ahol kezet tudsz mosni.

Vannak olyan helyzetek, amikor kézmosás mellett is indokolt lehet a kézfertőtlenítés, például orrfújás, tüsszentés, köhögés után, illetve evés előtt. Önmagában a házi kézfertőtlenítő nem nyújt teljes körű védelmet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés