Sinéad Burke az egyik legismertebb alacsony növésű nő, aki határozott kiállásával rövid idő alatt nagy változást idézett elő a divatiparban. A 104 centis írónő egyre több ismert tervezővel dolgozik együtt, és szeretné, ha a trendi fazonok mindenki számára elérhetőek lennének.

hirdetés

A 31 éves Sinéad Burke achondroplasia autosomalisban szenved, ami egy domináns módon öröklődő fejlődési rendellenesség. Az írónő az átlagosnál rövidebb lábakkal és kisebb termettel rendelkezik, a magassága mindössze 104 centiméter.

Sinéadot a betegsége sosem zavarta, rengeteg önbizalommal rendelkezik, mindig elfogadta az adottságit. Már gyerekként is szenvedélyesen szerette a divatot, egyik kedvenc elfoglaltsága a ruhák vásárlása volt. Ám a növése miatt sokszor nehézségekbe ütközött: a lábmérete sokkal kisebb, mint az átlagos felnőtt nőknek, ezért csak a gyerekosztályon tud magának cipőt választani.

A ruhadarabok kialakítása úgyszintén komoly próbatétel elé állította a 31 éves írónőt, mivel a szabásvonalak nem passzoltak tökéletesen a gerincvonalára, ezért megnehezítették számára a mozgást, illetve az ülést. Ennek hatására kezdett el komolyabban foglalkozni a divatvilág kirekesztő kategorizálásával. A plus size és a petite – vagyis a nagy- és kisméretű – kollekciók ugyanis csak a nagy átlagot veszik alapul. A kétméteres magassághoz közeli, valamint a 150 centiméter alatti felnőttek termetéhez nem igazán igazodnak a szabványméretsorok.

Blogot indított, majd egyre többször szólalt fel az apró növésű nők mellett. Határozott fellépésével még azt is elérte, hogy az ír nyelvben egy új szót kezdtek el használni az alacsony termetre. Úgy érezte, hogy folyton korlátokba ütközik a ruhavásárlás során, hiszen csakis a gyerekosztályon tudott válogatni. Mivel többségében a fiataloknak kreált fazonokat viselte, sokan nem vették őt komolyan öltözékei miatt.

Szuperelegánsan öltözködik az alacsony növésű nő: imádjuk a stílusát

Sinéad évről évre egyre több ember figyelmét keltette fel, később Barack Obama is meghívta a Fehér Házba, egy divattal kapcsolatos eseményre. A 31 éves írónő a divat inkluzivitására hívta fel a figyelmet, és arra, hogy a tervezőknek hatalmas a felelősségük a ruhák megalkotásánál.

A 104 centis alacsony növésű nő, azóta már számos márkával dolgozott együtt, mindig részt vesz a divatbemutatókon, és szerepelt a British Vogue címlapján. 2019-ben ő volt az első kis termetű hölgy, aki részt vehetett a Met-gálán. Gucci-ruhában jelent meg, amit kifejezetten neki készítettek.

 

Bár az alkatát és a termetét sohasem tekintette akadálynak a nőies stílus kialakításában, az elképzelései megvalósításához nagy adag kreativitásra volt szüksége, hiszen ritkán talált olyan ruhákat, melyek tökéletesen passzoltak rá, és a divatigényeinek is megfeleltek.

A beszerzési nehézségek ellenére nagyon nőiesen öltözködik, legtöbbször csinos ruhákat, szoknyákat és bő szárú nadrágokat visel. Szereti a romantikus részletekkel kiegészített fazonmegoldásokat, melyek sokkal bájosabbá teszik a megjelenést. Kedveli a színeket, például gyakran látni mintás vagy élénk árnyalatú kreációban.

Ám az egyszerűség is jelen van a repertoárjában, előfordul, hogy csakis feketét visel, ilyenkor a különleges szabásvonalakkal igyekszik feldobni a szerelését. A kiegészítőkkel sem fukarkodik, a retikülökkel, ékszerekkel teszi igazán teljessé a szettjeit.

Sinéad rendkívül fontos munkát végez, hiszen pontosan tudja, hogy mennyire nehéz megtalálnia egy alacsony növésű nőnek az ideális ruhadarabokat. A mozgalmával a divatvilág kirekesztő ruhaméretezésére szeretné felhívni a figyelmet, hiszen a méretsorokat mindig a nagy többséghez igazítják. Legnagyobb vágya, hogy tartós változást érjen el ez ügyben.

 

Kiemelt kép: David M. Benett / Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.  

  • Megosztás:
hirdetés