A Fabergé-tojások a világ legdrágább csecsebecséi, emellett számtalan legenda kering a remekművekről. Az eredeti, listázott darabok nagy része Oroszországban, múzeumokban tekinthető meg. A műalkotásokat egy orosz ékszerész, Peter Carl Fabergé alkotta meg.

hirdetés

Peter Carl Fabergé 1846-ban született. Az édesapja aranyművesként dolgozott, így Peter Carl ezt a mesterséget kezdte el kitanulni. A család egyidőben sokat költözött, számos országban megfordultak. Sok technikával megismerkedhetett, újdonságokat sajátíthatott el, melyek nagyban hozzájárultak a szakmai fejlődéséhez.

1872-ben tért vissza Szentpétervárra, és az Ermitázsban kezdett el dolgozni. Az ott található tárgyakat kategolizálta, restaurálta. 1882-ben vette át a családi vállalkozás vezetését, amikor édesapja meghalt. Ebben az évben vett részt az összorosz kiállításon Moszkvában, ahol III. Sándor orosz cár figyelmét felkeltették Fabergé különleges ékszerei.

A különleges tojásokért a cári udvarban is rajongtak

Hamarosan a cári család hivatalos ékszerészévé vált, korlátlan belépést kapott az Ermitázsban, így az ott található műremekeket aprólékosan szemügyre vehette. III. Miklós cár 1855-ben bízta meg az első tojás elkészítésével, az uralkodó a feleségének adta ajándékba húsvétra. Az első Fabergé-tojást az ékszerész fehér zománccal vonta be, ám a belseje különleges volt, mivel egy apró aranygömböt, tyúkot és egy cári koronát rejtett.

Mária Fjodorovna cárné rajongott az apró meglepetésért, ezért III. Sándor cár minden évben meglepte a feleségét egy tojással. Csupán egyetlen kikötése volt, hogy az ékszernek mindig tartalmaznia kell egy meglepetést. A hagyományt a cár fia, II. Miklós is folytatta. Ő az édesanyját és a feleségét egyaránt meglepte a drága ajándékkal.

 

A Fabergé-tojások mindig a műhelyben készültek, és egy ötvösökből álló csapat alkotta meg. Hónapokon keresztül tervezték a műremekek kinézetét, illetve a tojás belsejében rejlő meglepetéseket. Egyes feljegyzések szerint egy tojás elkészítése majdnem egy évbe tellett. Mindegyik aranyból vagy ezüstből készült. A különleges darabokat a drágakő és a zománcdíszítés teszi még egyedibbé. Az ékszerműves a tökéletesség megszállottja volt, ezért a számára nem megfelelő tojásokat megsemmisítette, annak ellenére, hogy igencsak drága alapanyagokból készültek.

 

Nagyjából 50 tojást készített a cári család számára, korabeli feljegyzések szerint ez a szám 52, míg mások úgy gondolják, hogy 54 remekmű született. A forradalmat 43 darab élte túl. Ezeknek a nagy része Oroszországban tekinthető meg. Az uralkodó mellett más családoknak egyaránt készítettek tojásokat, a Rothschildok ugyanúgy a megrendelők közé tartoztak.

A Fabergé neve még mindig egyet jelent a minőséggel

Fabergé a tojások mellett különleges ékszereket, egyéb dísztárgyakat éppúgy tervezett és készített. A forradalom után elhagyta Oroszországot, majd Svájcban telepedett le, 1920-ban hunyt el. A cég megmaradt, és manapság is ékszereket gyártanak. A különleges darabokon sokszor megjelenik a tojás, mint egyfajta ismétlődő motívum, utalva ezzel a híres műremekekre.

 

Az évek során a Fabergé sok mindennel foglalkozott, parfümöt, kozmetikumot egyaránt piacra dobtak. Bár a fő profil továbbra is az ékszer maradt. A különleges tojások készítésével sem hagytak fel, bizonyos alkalmakként előrukkolnak egy-egy újdonsággal.

Fabergé egyediségével, kivételes tehetségével és kreativitásával felvirágoztatta a családi ékszervállakozást. A nevét a világon mindenhol ismerik, mivel a különleges tojásokat az ékszerészet csúcspontjának tartják.

 

Kiemelt kép: John Phillips, Sovfoto / Getty Images. 

Képek a cikkben: Sergei Fadeichev, ullstein bild, The Sydney Morning Herald / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés