A melltartó manapság már korántsem annyira kényelmetlen, mint negyven vagy ötven évvel ezelőtt. Számtalan verzió közül választhatnak a nők, vagy akár úgy is dönthetnek, hogy mellőzik a fehérneműt. Ám azt kevesen tudják, hogy a melltartó története évszázadokra nyúlik vissza, az elmúlt időben pedig rengeteget változott, míg elnyerte a mai formáját.

hirdetés

A melltartó az elmúlt évszázadokban már sok mindent szimbolizált. Egyidőben a nők ezzel szerették volna kiemelni a nőiességüket, míg máskor a domborulatok elrejtése volt a cél. A múlt században pedig politikai eszközt formáltak belőle, a nők a melltartók levételével szerették volna kifejezni a szabadságukat. Bárhonnan is nézzük, egy fontos eleme az öltözködésnek, amit vannak, akik szeretnek, míg mások inkább szükséges rossznak tartanak. Az biztos, hogy ez a fehérnemű sokat fejlődött az elmúlt évszázadokban, ennek pedig csak örülhetünk.

Az ókor óta kötelező darab

A legelső melltartó az ókorban jelent meg. A fennmaradt freskók, mozaikok szerint már ekkor is viseltek a hölgyek különféle pántokat, anyagokat a dekoltázsukon, bár ezek nem igazán hasonlítottak a mai fehérneműre. Ekkoriban a mellek kiemelése volt a cél, ezért a vékony anyagon keresztül gyakran felsejlettek az idomok. Az sem volt ritka, hogy a ruhán keresztülfutott egy öv, ez szintén hangsúlyosabbá tette a dekoltázst.

A nőiesség kiemelésének a középkor vetett véget, hiszen ekkor a puritán öltözködés és a visszafogottság jött divatba. Ennek megfelelően a hölgyek sem hangsúlyozhatták kedvükre az idomaikat. Ezért melltartót nyilvánvalóan nem viseltek. Az első nagyobb változás a tizenhatodik században történt, mivel ekkor vált elterjedtté a fűző.

A fűző eleinte az egész mellkast lenyomta, ám idővel elkezdtek olyan fehérneműket gyártani, melyek lehetővé tették a dekoltázs kiemelését. A fűző roppant nőies testalkatot csinált, melynek a része volt a felpolcolt, dúsabbnak ható kebel. Ennek a hatását a kosztümös filmekben manapság is megfigyelhetjük. Idővel a szakemberek elkezdtek kísérletezni az egyes verziókkal, és egyre több olyan fűző jelent meg, ami megtartotta a melleket, miközben összeszorította a derekat és a hasat.

Megszületik a modern értelemben vett melltartó

Az 1800-as években született meg az első modern értelemben vett melltartó. Mint sok minden, ez is Franciaországhoz köthető. Hermine Cadolla szétvágott egy fűzőt, majd úgy szabta át, hogy két külön darab szülessen belőle, így kapott egy melltartót és egy fűzőt. Sokan Herminét tartják a melltartó feltalálójának. 1905-ben már ezt a melltartót kezdte el árusítani, akkor a fűzőrész már nem társult hozzá.

A mai melltartó fazonja Mary Phelps Jacob nevéhez fűződik. A nő egy estélyre készülődött, amikor észrevette, hogy a fűzője miatt a ruhája nem mutat szépen. Ekkor megkérte a szobalányát, hogy hozzon neki két kendőt és pár szalagot. A kendőkből gyorsan összeöltött két háromszöget, ami tökéletesen mutatott az estélyi alatt.

A melleket kiemelő melltartó nem sokáig maradt divatban, hiszen a húszas években jött a flapper stílus és a kisfiús megjelenés. A nők megpróbáltak minél törékenyebb hatású, gyakran fejletlen testalkatot elérni. Ezért pánt nélküli, feszes melltartót viseltek, ezek a fehérneműk inkább lelapították a kebleket.

Sorozatgyártás és a push up melltartó

Az első nagyobb változás az 1930-as években történt. Ekkor kezdődött a melltartó nagyüzemi gyártása, és ekkor születtek meg a mai ismert kosárméretek. Korábban rugalmas anyagból gyártották a melltartókat, melyek többféle mellméretre voltak ideálisak. Ezek a melltartók már pántokat és kapcsokat is kaptak.

A melltartó a II. világháború alatt vált széles körben elterjedtté. Akkoriban általánossá vált a vélekedés, hogy a hölgyek ne viseljenek fűzőt, mivel a fémre szüksége van a hadiiparnak. A hegyes melltartó úgyszintén ekkortájt terjedt el, ezt a fehérneműt később Jane Russel és Marilyn Monroe is viselte, ami hozzájárult a divatosságához.

A szivacsos melltartók a hatvanas években jelentek meg, majd nem sokkal később feltűntek az üzletekben a puha, kényelmes sportmelltartók. A fehérneműk forradalmi változása 1977-ben történt, amikor megjelent a Victoria’s Secret a piacon. A márka évtizedekig formálta a melltartódivatot, és szó szerint mindent megalkotott, amit csak el lehet képzelni. A fehérnemű-óriás még több millió dollár értékű gyémánt melltartókkal is megörvendeztette a hölgyeket.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

Képek a cikkben: picture alliance, Herbert Dorfman, Bettmann / Getty Images.  

  • Megosztás:
hirdetés