Virgil Abloh halálhíre az egész divatvilágot lesújtotta. A tehetséges amerikai divattervező, a Louis Vuitton férfirészlegének első afroamerikai művészeti igazgatójaként, valamint az Off-White márka alapítójaként és kreatív dizájnereként vált igazán ismertté, de kiemelkedő munkásságával már előtte is nagy hatással volt a szakmára. Legutóbbi két kollekciójában az általa gyakran alkalmazott merész és innovatív stíluselemek bukkannak fel. Évek óta küzdött súlyos betegségével, de a munkájához fűződő szenvedélyes viszonyán ez semmit sem változtatott.

hirdetés

 

Virgil Abloh innovatív ötleteivel robbant be a divat világába

Virgil Abloh újító és különleges dizájnjaival hamar elérte, hogy felfigyeljen rá a divatszakma krémje. Abloh eredetileg építésznek tanult, már ekkoriban is szeretett rajzolni, ez pedig tulajdonképpen nem áll olyan messze a tervezéstől. Kamaszként a zene világa úgyszintén vonzotta, egy darabig DJ-ként élte ki a benne rejlő sokrétű kreativitást, de mindeközben már kibontakozni látszott karrierje, hiszen a pólótervezéssel elindult a divat vonalán.

 

2009-ben Kanye West mellett ő is gyakornokként dolgozott a Fendinél, itt szövődött barátság közöttük, bár Abloh már korábban is dolgozott a híres rapper oldalán. Munkakapcsolatuk még szorosabbá vált, amikor Kanye West 2010-ben kinevezte Virgil Abloh-t a kreatív vezetőjének.

Elképesztő kreativitásával hódította meg a kifutót

2013-ban Abloh megalapította az Off-White márkát Milánóban. A párizsi divathéten debütáló, hatalmas reformot hozó kollekciónak köszönhetően Virgil Abloh gyakorlatilag berobbant a szakmába. Elképesztő módon alakította luxuscikké az utcai viseletet, újszerű, különleges látásmódjára több nagy márka azonnal le is csapott. Ezután sokáig dolgozott együtt a Nike-val, akikkel az együttműködés hasonló elven működött.

Virgil Abloh újabb mérföldkőhöz érkezett, amikor 2018-ban megkapta a Louis Vuitton vezetői posztját: a férfirészleg kreatív igazgatója és fő tervezője lett. Mindeközben az Off-White a legnagyobb divatcégeket is túlszárnyalta mind bevétel tekintetében, mind pedig hírnevét illetően. Nemcsak a divatrajongók körében, hanem a szakmán belül is népszerűvé váltak kreációi, melyeknek különlegessége az egyszerűségében rejlik.

Rihanna még egy neves eseményen is viselte Abloh szimpla fekete csizmáját, amin a sétáláshoz felirat volt látható. A provokatív, zseniális és sokak által trollkodásnak vélt feliratok nagyban jellemezték Virgil Abloh stílusát. Az általa tervezett rövid ujjú kreációkon gyakran látni a póló, gumicsizmáin pedig az esős napokra feliratot. Az esetenként már-már polgárpukkasztó ötleteivel sokakból ellenérzést váltott ki, míg mások több ezer dollárt költöttek ezekre az ötletes és egyedi dizájnercuccokra.

Zsenialitása legutóbbi két kollekciójában is megcsillan

Abloh a modern, sikkes fazonjaival és ötletes dizájnjaival hamar a fiatalok kedvencévé vált. A hírességek gyorsan lecsaptak az egyedi tervezésű darabokra. A modellek úgyszintén szívesen dolgoztak vele, hiszen a divat iránti szenvedélyét rendszerint profizmussal karöltve tálalta a kifutón. Az Off-White 2021-es kollekciójának bemutatóján Bella Hadid és Amber Valletta is viselte kreációit a kifutón. A hihetetlenül merész kivágások, valamint a különleges vonalvezetési technikák miatt tulajdonképpen minden darab egyedi, akár egyszerű, letisztult fazonról, akár trükkös szabásmegoldásokról van szó. A márka legutóbbi napszemüveg-kollekcióját Helena Christensen is népszerűsítette.

 

A 41 éves korában elhunyt tehetséges tervező, Virgil Abloh óriási változást hozott a divatvilágba. Ötleteivel egy új, modern és sikkes irányvonalat vezetett be a piacra. Bár az elmúlt években minden erejét bevetve küzdött a rákkal, kreativitásának nem szabott gátat a betegség. Hihetetlenül egyedi és sikkes kollekciókat tervezett ebben az időszakban is. Az Off-White 2021-es őszi-téli kollekciójának néhány darabja, valamint a Louis Vuitton menswear 2022-es tavaszi kollekciójának pár kreációja megtekinthető a képgalériában.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés