A vörös káposzta sok családnál található meg az ünnepi asztalon, remekül passzol a különböző sült húsokhoz. Nem csupán az íze miatt éri meg fogyasztani ezt az élénk színű zöldséget, rengeteg pozitív hatással rendelkezik, amelynek köszönhetően az emésztésre, valamint a bőr állapotára szintén befolyása van. Ha rendszeresen kerül bele az étrendbe, hozzájárul az öregedés folyamatának lassításához, valamint helyreteszi a belassult emésztést.

hirdetés

A vörös káposzta valóságos vitaminbomba

A vörös káposzta, vagy ahogy sokan hívják, a lila káposzta rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amely a téli hónapokban különösen fontos az immunrendszer erősítéséhez. Dúskál a B-, C-, valamint K-vitaminban, illetve kálium, kalcium, magnézium és foszfor szintén található benne.

Élénk lilás-vöröses színét az antociánoknak köszönheti, melyek erős antioxidáns tulajdonságú pigmentek. Jótékony hatásuk révén segít megfékezni a szabad gyökök pusztító hatását, valamint a legyengült immunrendszert is gatyába rázza, feltölti a vitaminraktárakat.

Pozitív hatással van a koleszterinszintre, a vérnyomásra, valamint gyulladáscsökkentő hatása miatt szintén sokan kedvelik. Salátaként, esetleg párolt formában is fogyasztható, remekül megállja a helyét az ünnepi asztalon, karácsonykor szinte kötelező eleme a családi menünek.

 

Lassítja az öregedést

A vörös káposzta kimagasló vitamintartalmának köszönhetően a bőrt is széppé, üdévé varázsolja, ráadásul még az öregedés látható jeleinek kialakulását is képes lassítani. A benne található C-vitamin nélkülözhetetlen a zökkenőmentes kollagéntermeléshez, ami pedig a hámréteg rugalmasságáért felel.

A B-vitaminok serkentik a bőr alatti mikrokeringést, hozzájárulnak a sejtek megfelelő anyagcsere-folyamataihoz. Ha megfelelő mértékű B-vitamin kerül a szervezetbe, a bőr sokkal üdébb, egészségesebb hatást kelt.

A benne található antioxidánsok hatékonyan küzdenek a szabad gyökökkel pusztító, sejtromboló hatása ellen, így csökkentik az oxidatív stresszt, ami a korai ráncok megjelenéséhez vezet. Érdemes gyakran belecsempészni az étrendbe a vörös káposztát, nem csak karácsonykor ajánlott az asztalra tenni, hiszen remek tulajdonságai az egész év során hozzájárulnak a ragyogó bőrfelszínhez.

 

Az emésztésnek is jót tesz

Az ínycsiklandozóan finom káposzta az emésztésnek legalább annyira jót tesz, mint a bőrnek. Valljuk be, ez a tulajdonsága talán a leghasznosabb a karácsonyi időszakban, amikor a legtöbben mindenféle ételt megkóstolnak, s sokan érzik úgy a lakoma után, hogy majd kidurrannak. A közérzet javításáért elsődlegesen emésztésserkentő hatásával tesz.

Kimagasló rosttartalmának köszönhetően beindítja a bélműködést, ráadásul támogatja a méregtelenítő folyamatokat, ugyanis kisepri a letapadt salakanyagokat a bélrendszerből. A székrekedés megelőzésében is jeleskedik, valamint diétás étrendben szintén ott a helye, mivel kalóriatartalma igencsak alacsony.

A vörös káposzta szuper vízhajtó élelmiszer, hiszen jelentős mértékben tartalmaz káliumot. A karácsonyi túlevés időszakában ez is hasznos lehet, hiszen számos olyan étel kerülhet az asztalra, amelyek a folyadék megkötésére ösztönzik a szervezetet.

Ha még nem készítettél párolt káposztát, ám a fantasztikus tulajdonságait olvasva mindenképpen szeretnéd kipróbálni, kattints ide a fantasztikus receptért.

Zsíros, kalóriadús ételek mellett tálalva ugyan csökkenti a gyomorpanaszokat, de számos jótékony hatása kevésbé érvényesül. Egy egészséges étrend részeként fogyasztva jobban érzékelhetők pozitív tulajdonságai, sőt, nyersen is érdemes minél gyakrabban fogyasztani, így ugyanis minden tápanyagát megőrzi.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés