Egy fiatal magyar tervező, Horányi Kinga ékszereit is beválogatták a New York City Jewelry Week „Jewelry off the Grid” című kiállítására. A rangos tengerentúli rendezvényre idén a szervezők a világ minden tájáról olyan alkotásokat vártak, amelyek speciális anyagokból vagy különleges eljárással készültek. A hazai tervező az IKIIKI márkanévvel, káprázatos nemesfém haböntéses technológiájával készült brossaival képviselte egyedüliként hazánkat az Amerikai Egyesült Államokban.

hirdetés

Horányi Kinga 2013-ban végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fémműves szakán, 10 éve találkozott először az alumíniumhabbal, amely azonnal megragadta a figyelmét. Az ipar több területén használatos innovatív anyag művészi felhasználása nem szokványos, talán pont ezért keltette fel a New York-i szakmai kör érdeklődését. A fémhab rengeteg új, a fémművesség számára eddig kihasználatlan esztétikai lehetőséget nyújt, amellett, hogy önmagában is látványos.

Különleges színek és innováció: a magyar tervező ékszerei több szempontból is egyediek

Az ötvösművész a fémhab formai sajátosságát különböző felületkezeléssel, festéssel hangsúlyozza ki, érzékeltetve a felszín és a járatok mélységeinek kontrasztját. Az IKIIKI ékszerek vidám hangulatát, színpompásságát különböző színű festékek felvitele, visszacsiszolása, majd ezeknek szükségszerű megismétlése adja. A márkanév is a rendkívül színes látványból ered, az ikiiki egy japán szó, aminek a jelentése élénk, élettel teli.

Horányi Kinga ékszerkészítő munkásságának első állomása, egyben legnagyobb kihívása az alumíniumötvözet megismerése és felhasználása volt. Eleinte minden ékszerét egyesével, saját kezűleg vágta darabokra, esztergálta, festette, polírozta. A folyamatokat idővel újragondolta, fejlesztette, így találta meg a lehetőséget az anyag leöntésére.

A többi munkafolyamatot továbbra is kézzel, egyedileg végzi, hogy minden ékszere megismételhetetlen, egyedülálló darab legyen. Kinga kezdetben kizárólag alumíniummal dolgozott, mostanra pedig technikáját nemesfémre is átültette, így ékszereit ezüstből és aranyból készíti. Mára a művész védjegyévé vált a színes összhatás, amelynek alapja a kezdetek óta változatlan: akrillal színez. Az ékszerek jókedvre hangolnak, emellett strapabírók, ellenállnak a mindennapok igénybevételének.

Inspiráció a mindennapokra

Kinga pályája indulásakor kizárólag kiállításokra és galériákba készített ékszereket, installációkat, amelyekkel kifejezhette gondolatait és megmutathatta, hogyan inspirálja egy anyag vagy ötlet. Ahogy teltek az évek, úgy érezte, hogy művészetének kiteljesedéséhez már nem elég, hogy „csak nézzék” az alkotásait, vágyott rá, hogy olyan tárgyakat készíthessen, amelyeket a mindennapokban is szívesen hordanak az emberek. Megtartotta mind a két vonalat, art darabjaival megmozgatja minden érzékszervünket kiállításain, az ékszereivel pedig a hölgyek viselhetik a művészetének egy kis darabját.

Ha az ékszereimre nézek, mindig újat adnak. Egy organikus, szinte élő anyag egy zárt, geometrikus és letisztult formába öntve, amit a színek még vibrálóbbá tesznek – összegezte Horányi Kinga.

 

Forrás IKIIKI. 

Képek: Mohai Balázs / IKIIKI. 

  • Megosztás:
hirdetés