A divatvilág hatalmas ütemben változik, tulajdonképpen olykor-olykor meg is előzi a korát. Egyes márkák a technológiában és a digitalizációban látják a jövőt, míg mások a fenntarthatóságot, illetve a természetközeli anyagokat, előállítási módszereket helyezik előtérbe. Utóbbihoz tartozik a spanyol luxusmárka, a Loewe. A divatház egy különleges kollekciót készített el, hihetetlen, de a ruhákon élő növények növekednek.

hirdetés

A Loewe az egyik legrégebben alapított spanyol luxusmárka. A céget 1846-ban hozták létre, azóta pedig számos változáson átesett. Az utóbbi időben a divatvilág felkapta a Jonathan Anderson által kreált darabokat. A Loewe neve ma már egyet jelent a trendi, minimál, sokszor kicsit merész kreációkkal. A kollekciók mindig tartogatnak valami izgalmat, most például a divat körforgására szerették volna felhívni a figyelmet, ehhez egy igazán különleges eszközt választottak.

A Loewe Menswear darabjai idén a természet és a technológia viszonyára hívják fel a figyelmet. Jonathan Anderson számára az egyszerű, könnyen kombinálható alapdarabok jelentették a kiindulási alapot. A márkára jellemző különleges megoldások és az oversize kialakítások sem maradtak el, ám a jól ismert fazonokat nem merész kivágásokkal vagy mintákkal dobta fel a tervező, hanem élő növényekkel, melyeknek a kabátok, cipők a táptalajai. Nem csupán díszként funkcionálnak a növények, ugyanis élnek, növekednek.

Ilyen kabátok nem jönnek szembe az utcán: a Loewe új kollekciójában a növények a főszereplők

Minden kreációt hónapokon keresztül teszteltek, megfigyelték az anyagok, illetve a növények tulajdonságait. Végül macskafű és chia növény került a kreációkra, mert ezek voltak a legstrapabíróbbak. A ruhákat Spanyolországban készítették el, majd onnan Párizsba küldték őket. Itt a bemutató előtt 20 nappal elhelyezték a magokat az anyagokon, hogy a show kezdetére hajtások serkenjenek belőlük.

Egy alagútban nevelték a növényeket, speciális körülmények között, nagyon odafigyeltek a locsolásra és a páratartalomra. A meleg miatt nagyon nehéz volt életben tartani a ruhadarabokon megtelepedő organizmusokat, de szerencsére minden kreáció elkészült a bemutatóra. A növények kabátokon, cipőkön és nadrágokon fejlődtek ki.

A tervező célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a divat és a természet kapcsolatára. Anderson szerint itt az ideje ismét kapcsolatba lépni a természettel, és olyan anyagokat felhasználni, melyek hamarabb, könnyebben lebomlanak és nem terhelik meg túlságosan a környezetet.

A Loewe darabjai nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, a projekt metaforaként funkcionál. Szeretnék vele kifejezni, hogy mennyire fontos a növényi alapú anyagok létrehozása, melyek sokkal kedvezőbb hatást gyakorolnak a bolygóra. Érdekesség, hogy a kreációkon kifejlődött minikertek életben tarthatóak, megfelelő öntözés, páratartalom mellett akár több hónapig is képesek fejlődni.

 

A Loewe új kollekciója első blikkre vicces furcsaság, ám annál komolyabb dologra hívja fel a figyelmet. A divat fenntarthatóvá formálása egyre égetőbb fontosságú, és új feladatokat állít az iparág elé, mely roppant pazarló. Reméljük, hogy a jövőben egyre többször készülnek majd efféle projektek, ezzel ösztönözve a fogyasztókat a tudatosabb vásárlásra.

 

Képek: Loewe. 

  • Megosztás:
hirdetés