Karl Lagerfeld több évtizeden keresztül volt a divatvilág egyik meghatározó alakja. A Chanel kreatív igazgatójaként csúcsosodott ki a karrierje, álomszép ruháit nehéz feledni. Talán ezért sem lepődött meg senki, amikor a Metropolitan Múzeum bejelentette, hogy a 2023-as kiállítás tematikája Karl munkássága lesz. Most felidézzük a legszebb darabjait!

hirdetés

Karl Lagerfeld páratlan karrierutat járt be. Pályája a Balmain divatháznál kezdődött, dolgozott a Givenchynél, később a Fendi majd a Chloé márkáknál találkozhattak a divatrajongók a ruháival. A valódi áttörést a Chanel hozta meg számára, a divatcsászár 1982-ben kapta meg a kreatív igazgató pozíciót.

Karl újraértelmezte a nőies eleganciát, merész, provokatív darabokat alkotott. A divatszakemberek eleinte kritikus szemmel figyelték a munkásságát, voltak, akik túl soknak tartották. Ám idővel a tervező bebizonyította a rátermettségét. A bemutatók hatalmas tömegeket vonzottak, a Chanel pedig ismét elfoglalta méltó helyét a francia divat élvonalában.

Karl Lagerfeld kreációit nehéz felülmúlni: ezek a legemlékezetesebb darabok

A tervező kreatívitása nem ismert határokat. Mindig igyekezett valami teljesen egyedülállót alkotni, miközben szem előtt tartotta a Coco Chanel által lefektetett irányvonalakat. Innovatív ötletei voltak, számtalanszor bebizonyította, hogy a bukléanyag mennyire sokoldalúan felhasználható, a kiskosztümök mellett még az estélyiken is megjelenítette.

 

Lagerfeld legemlékezetesebb darabjai jellemzően a vörös szőnyegre készültek. Sok hírességnek alkotott egyedi darabot, ám ki kell emelnünk a kézzel készült couture ruhákat, amelyek a magas minőséget és az egyediséget képviselik. A tervező által alkotott darabokat valódi kiváltság volt viselni.

Karl Lagerfeld egyedi látásmódjával beírta magát a divattörténelembe. Amellett, hogy megújította a Chanelt, többek között hozzá köthető a Fendi baguett táskája, és a rövidebb fazonú kosztümkabát. Lélegzetelállító bemutatókat álmodott meg, volt, hogy repülőbelsőben, míg máskor egy kastélyban mutatta terveit a közönségnek.

A Met-gála 2023 májusában úgyszintén a divatcsászár munkássága előtt fog tisztelegetni, a divatintézet Karl Lagerfeld: A Line of Beauty címmel nyit kiállítást. Az érdeklődők 150 egyedi darabot tekinthetnek majd meg. Az biztos, hogy a vörös szőnyegen sok lélegzetelállító kreáció fog felbukkanni.

 

Kiemelt kép: Jacopo Raule/WireImage / Getty Images. 

Képgaléria képei: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés