André Leon Talley nem csupán sokoldalú és kiemelkedő alakja, hanem szemléletformáló úttörője volt a divat világának. A szakember évtizedekig tevékenykedett az amerikai Vogue vezető szerkesztőjeként, emellett stylistként, újságíróként dolgozott. Sok híresség mellett Karl Lagerfeld és Michelle Obama is sokat adott a véleményére, bizalmi pozícióját és befolyását pedig gyakran arra használta fel, hogy új tehetségeknek, tervezőknek és modelleknek segített beindítani a karrierjét.

André Leon Talley eleinte francia irodalmat szeretett volna tanítani. Tanulmányait is ebben az irányban folytatta, francia irodalomból diplomázott, majd a Brown Egyetemen megszerezte mesterdiplomáját. A divat is foglalkoztatta, gyerekként gyakran lapozgatta a Vogue magazint, ám akkoriban valószínűleg még ő maga sem gondolta, hogy egyszer majd az élére kerül.

André Leon Talley divatkritikáit szinte minden magazin nagyra tartotta

1974-ben találkozott Diana Vreelandel, ő vezette a Metropolitan Múzeum Costume Institute részlegét. Talley gyakornoki állást kapott, Vreelandet pedig lenyűgözte az egyedi látásmódja, így beajánlotta Andy Warhol stúdiójába és az Interview magazinhoz. Ezután több újságnál is dolgozott, majd állást kapott a Vogue-nál.

André Leon Talley Tyra Bankssal és Naomi Campbellel. A divatmogul jó kapcsolatot ápolt a modellekkel.

 

André Leon Talley volt az első afroamerikai férfi, aki megkapta a kreatív igazgatói posztot. Az amerikai Vogue után három évre Párizsba költözött, ott a W magazinnál helyezkedett el. 1998-ban tért vissza New Yorkba, és egészen 2013-ig vezető szerkesztőként dolgozott a divatmagazinnál.

Oscar de la Renta és André.

 

A divat világára nem csak kívülről volt rálátása, a szakmabeliek legbelsőbb zárt köreiben mozgott, ahol sokan bizalmas személyként tekintettek rá. Újító ötleteire, meglátásaira sokan adtak, így a divatkritikáin túl személyes jótanácsaival is nagyban formálta a divatot. A háttérben folyamatosan ösztönözte a tervezőket, hogy dolgozzanak együtt színes bőrű modellekkel. Így például sok manöken karrierjéhez hozzájárult, és munkája során baráti viszonyt ápolt többek között Tyra Banks, Kristen McMenamy és Naomi Campbell modellekkel.

A tervezők úgyszintén fontosnak tartották a véleményét, szoros baráti kapcsolatban állt Yves Saint Laurent-nal, Karl Lagerfelddel és még számos tervezővel. Egyik bemutató első sorából sem hiányozhatott, a Met-gálára pedig legtöbbször divattervezőkkel együtt érkezett. Ő volt az első, aki cikket írt LaQuan Smith dizájnerről, ezzel, mondhatni, elindította pályafutását.

Minden jelentősebb tervezővel jó viszont ápolt, John Galliano és Carolina Herrera is közeli barátai voltak.

A véleményére még Karl Lagerfeld is adott

Karl Lagerfelddel különösen szoros kapcsolatban állt, évtizedeken keresztül barátok voltak, Karl meglátta benne a tehetséget, ezért szívesen mentorálta, amikor Párizsba költözött. Lagerfeld számtalan alkalommal tervezett számára egyedi ruhát, a nagy köpenyek, amiket gyakran viselt, többek között a dizájner rajzaiból születtek.

Amikor a tervező 1983-ban megkezdte munkáját a Chanelnél, és mindenki azt várta, milyen nagy újításokkal fog előrukkolni, szükségét érezte, hogy elsőként jó barátjának mutassa meg a kollekciót. Ezért meghívta őt saját birodalmába, Párizsba, hogy a nagy debütálás előtt beavassa a terveibe. André Leon Talley az egyik legnagyszerűbb tervezőnek tartotta Lagerfeldet, aki zsenialitásával új színt vitt a Chanelbe. A műveltségét és a tudását is nagyra méltatta, a tervező halála után írt cikkében bevallotta, hogy sok mindent tőle tanult.

André Leon Talley, Anna Wintour és Karl Lagerfeld beszélgetnek az egyik divatbemutató után.

 

A Vogue mellett számos területen megfordult, többek között könyveket írt. Jó kapcsolatot ápolt Michelle Obamával, ő mutatta be Jason Wu dizájnernek, illetve segített kialakítani a first lady személyes stílusát. 2009-ben, a beiktatási ceremónia után Barack Obama neje Jason Wu elefántcsonszínű, virágokkal borított ruhájában mutatkozott be a first lady szerepében. Senki nem tudta, milyen ruhát fog választani a beiktatási bálra, így óriási volta a meglepetés, a későbbi kritikák pedig máris stílusikonként emlegették őt.

Talley önéletrajzi könyve két éve jelent meg, mellyel sokakat meglepett, mivel kegyetlennek és emberi érzésekre képtelennek nevezte benne Anna Wintourt. Úgy gondolta, hogy sosem a divat volt a szenvedélye, hanem a hatalom. Talley és Wintour éveken keresztül dolgoztak együtt, rengeteg divatbemutatón kapták őket lencsevégre, ahogy vidáman diskurálnak, a kezdetek után azonban már érezhető volt, hogy meglehetősen fagyossá vált a munkakapcsolatuk.

André sokáig műsorvezetőként jelentkezett be a Met-gálák vörös szőnyeges bevonulásainak élő közvetítéseiről, ám 2018-ban Anna Wintour egy YouTube-sztárra cserélte le őt, amivel mélyen megsértette a divatszakembert.

Anna Wintour és André évtizedeken keresztül dolgoztak együtt, a luxusmárkák bemutatóit mindig az első sorból, kiemelt helyről tekinthették meg.

 

Talley munkássága, újításai és kitartása mellett legendás stílusával is beírta magát a divattörténelembe. Elképesztően egyedi volt, színes, mintás ruháival és lenyűgöző kiegészítőivel mindenhol feltűnést keltett. Egy valódi jelenség volt, nem csoda, hogy sok tévéműsorban, sorozatban szerepelt, még a Szex és New Yorkban is feltűnt.

André különleges stílusához hozzátartoztak a hatalmas köpenyek.

 

Számos díjjal kitüntették, az elmúlt évtizedekben a divatvilág megkerülhetetlen alakjává vált. André Leon Talley 2022. január 18-án, 73 évesen hunyt el New Yorkban.

 

Kiemelt kép: Pascal Le Segretain / Getty Images. 

Képek a cikkben: Larry Busacca, Randy Brooke, Neilson Barnard, Dimitrios Kambouris, Michael Loccisano, Michel Dufour, John Lamparski / Getty Images.  

  • Megosztás: