Honnan lehet tudni, hogy egy táska hamisítvány? Az apró részletek, a finom jelek hamar elárulják, hogy egy minőségi koppintást vagy épp egy eredeti, márkás darabot tartasz a kezedben.

hirdetés

A másolatok már hosszú évek óta jelen vannak a piacon. Korábban szemmel látható különbség volt egy hamisítvány és egy eredeti ruhadarab vagy éppen kiegészítő között, azonban a replikák mára profi szintre emelkedtek, s gyakorlatilag megszólalásig hasonlítanak a dizájnertermékekre. Ha valaki egymás mellé teszi az eredeti, illetve a másolt táskát, egyértelműen meg lehet mondani, hogy a kettő közül melyik a koppintás. Ám vásárláskor aligha van kéznél egy ugyanolyan márkás darab, amihez viszonyítani lehet az újonnan kiszemelt kiegészítőt, éppen ezért nem árt tisztában lenni az apró jelekkel, amelyek igencsak árulkodóak tudnak lenni.

A tengerpartokon, az aluljárókban számtalan Chanel, Louis Vuitton vagy éppen Dior darabbal lehet találkozni, mármint azoknak a megtévesztő másolatával. Ezeken a helyeken az ember valószínűleg pontosan tudja, hogy nem egy eredeti darabot vásárol, azonban az interneten már sokkal rizikósabb a helyzet.

A használt holmik eladása igencsak fellendült az elmúlt időszakban, ami kifejezetten jó, hiszen ezáltal csökken a pazarlás, a megunt ruhák nem a kukába, hanem új tulajdonoshoz kerülnek. Ilyenkor töredékáron lehet hozzájutni egy-egy márkás darabhoz, azonban fennáll az átverés lehetősége is. A manapság gyártott replikák abszolút megtévesztik a szemet, első blikkre aligha lehet rávágni, hogy ez a táska bizony nem eredeti. Vannak azonban olyan apróságok, amelyekből könnyedén ki lehet deríteni, hogy valóban egy dizájnerdarabot tartasz-e a kezedben.

 

A táska eredeti vagy hamisítvány? – Ezek az árulkodó jelek

Az ár

A dizájnertáskák nem véletlenül kerülnek többe a fast fashion üzletek polcain látható daraboknál. A finom részletek rendkívül kidolgozottak, gyakorlatilag minden egyes cérnaszál a helyén van, ráadásul a márkák abszolút kimagasló minőségű anyagokkal dolgoznak. Az mindig árulkodó jel, ha túlzottan, már-már meglepően olcsón kínálnak egy tervezői táskát. Persze lehetséges, hogy az adott darab már használt, netán sérülések is vannak rajta, az áron alul kínált termékekkel célszerű körültekintőnek lenni. Általában a nyomott ár sem kevés, s sokkal több annál, mint amit a másolat megér.

 

Az anyag

A dizájnerdarabok kivétel nélkül minőségi, gyönyörű anyagokból készülnek, míg a hamisított táskák esetében már sokkal silányabb a tapintás, de még a megjelenésen, az anyag mintázatán is észlelhető némi eltérés. Általában már a külső anyag is árulkodó, ám sokszor a belső kidolgozottság az, ami hamar lebuktatja a koppintásokat.

 

A varrás

A varrás lehet elnagyolt, egészen más módszerrel elkészített a dizájnerdarabokhoz képest. Egy hamisítvány esetében gyakran más árnyalatú cérnát használnak, ami akár el is üthet a bőr színétől. Erre a luxusmárkák hatalmas hangsúlyt fektetnek, így igencsak szembetűnő tud lenni egy hasonló hiba.

 

A márkajelzés

Sokszor maga a márkajelzés sem stimmel, vagy kizárólag egyetlen, a legláthatóbb helyen szerepel a táskán. Érdemes alaposan megvizsgálni a logót, ugyanis lehetséges, hogy a forma és a dizájn egyezik, ám a méret, a szín és a táskán való elhelyezkedés nagyban eltér az eredetitől.

 

A színek

Célszerű alaposan szemügyre venni a táska színeit. Egy dizájnerdarabot általában sokáig nézeget az ember, így pontosan lehet tudni, hogy nagyjából milyen árnyalatú is a kiszemelt táska. Egy hamisítvány esetében a mintázat, de még a fémcsat tónusa is eltérhet az eredeti változatétól, az arany például lehet sárgásabb, az ezüst sötétebb. A különbséget nem egyszerű észrevenni, különösen úgy, hogy nincs viszonyítási alap.

 

Silány részletek

Noha a legújabb replikák valóban megtévesztik a szemet, a részletekkel a gyártás során mégsem foglalkoznak olyan kimagaslóan, mint a luxusmárkák esetében. Nagyon árulkodó tud lenni, ha a mágneses csat túlzottan gyenge, esetleg elengedi a táskát, vagy az apró részletek nem illeszkednek megfelelően, netán a cipzár akad, esetleg nem is működik. Ezek az apró hibák sokszor azt jelentik, hogy a kiszemelt táska bizony hamisítvány, hiába látod rajta egy luxusmárka jelét.

 

Kiemelt kép és cikkfotó: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés