Az amerikai first ladyk stílusa mindig is nagy hatást gyakorolt a nők öltözködésére. Már évtizedekkel ezelőtt stílusikonnak számítottak, és vannak, akiktől még most is megéri inspirációszikrát nyerni. Jackie Kennedy összeállításai a hatvanas évek óta formálják a divatot.

hirdetés

A first lady elnevezés mindig is egy rangos státusz volt, amit valami mitikus, megfoghatatlan légkör lengett körül. A pozíció sok elvárással, nyilvános megjelenéssel és protokolláris feladattal jár együtt. Így szinte megkerülhetetlen a reflektorfény, egy first lady megjelenését mindig nagyítóval figyeli a sajtó, a szakértőgárda, illetve a nagyközönség.

Az elnöki posztra esélyes politikus felesége már a kampány során reflektorfénybe kerül, melyet a beiktatási ceremónia és a bál követ. Utóbbi kettőre mindig nagyon körültekintően választanak öltözéket a nők, hiszen a róluk készült felvételek másnap az egész világsajtót bejárják, ezért fontos, hogy alkalomhoz és alkathoz illő legyen az adott darab, de legtöbbször a színe sem mindegy.

Jackie Kennedy a hetvenes években is imádott divatikonnak számított, Betty Ford pedig a nyolcvanas években formálta a trendeket a színes ruháival.

6 sikkes first lady, aki stílusával is beírta magát a történelembe

A történelem során rengeteg sikkes first lady megfordult a Fehér Házban, a hölgyek rövidebb vagy épp hosszabb ideig stílusikonnak számítottak. Az egyik első Eleanor Roosevelt volt, aki a díszes kalapjaival írta be magát a divattörtbelembe. Roppant konzervatív stílust képviselt, a megjelenése mégis mindig lehengerlő volt.

 

Eleanor a saját kora stílusikonja volt, míg Jackie Kennedy kedvenc összeállításai máig gyakran felbukkannak az aktuális trendek között. A first lady részt vett az estélyi ruhák tervezésében, ezért a saját ízlése is tetten érhető a kreációkban. Még a hétköznapokon is kifogástalan volt a megjelenése, a capri nadrágot és a kötött pulóvert is lehengerlő eleganciával tudta viselni.

Betty Ford például a színekkel bánt mesterien, míg Nancy Reagan a kiegészítők variálásában jeleskedett. A hölgyek emlékezetes szerelései időről időre újra előkerülnek. Ám nem maradhat ki a felsorolásból Michelle Obama sem, aki mindig elkápráztatta a fotósokat különleges összeállításaival, melyek az utóbbi időben csak még látványosabbak lettek.

Az Amerikai Egyesült Államok first ladyjeinek stílusa mindig is formálta a divatot, voltak, akik csak a saját korukban számítottak divatikonnak, míg mások emlékezetes összeállításai manapság is inspirációként szolgálnak.

 

Kiemelt kép: Bettmann / Getty Images.

Képek a cikkben: Tom Wargacki, Bob Riha Jr / Getty Images. 

Képgaléria képei: Getty Images. 

  • Megosztás: