A magyar származású Ernő László neve még manapság is egyet jelent a minőségi kozmetikumokkal és a különleges kezelésekkel. A múlt században hosszú várólistán keresztül vezetett az út a bőrgyógyászhoz, vagyis nem volt egyszerű az intézetébe bekerülni. A tengerentúlon hatalmas rajongótábora volt, sok híresség mellett Audrey Hepburn is imádta a kencéit.

hirdetés

Ernő László Nyitrazsámbokréten született 1897-ben. A Magyar Királyi Orvostudományi Egyetemen tanult, a bőrgyógyászat volt a szakterületete. Ezután Berlinben folytatta tanulmányait, a kor leghíresebb bőrgyógyászánál képezte tovább magát. Főként a bőrbetegségekre fókuszált, és már a kezdetektől fogva szívesen kísérletezett különféle kémiai anyagokkal, gyakran kevert ki egyedi kencéket.

Ernő László az arisztokrata hölgyek bőrét gyógyította

A személye körüli mítoszt az 1920-as években alapozta meg, amikor két híres hölgyet is kezelt. Az egyik Stefánia belga királyi hercegnő volt, aki olyan súlyos, aknés bőrbetegséggel rendelkezett, ami már a mindennapi tevékenységeiben is akadályozta, és jelentősen visszavetette az önbizalmát. Ernő László hatékony eljárásának köszönhetően a hercegnő tünetei idővel mérséklődtek, és szinte teljesen megszűnt a bőrproblémája.

A másik ismert páciense Gombaszögi Frida volt, aki a húszas évek ünnepelt színésznőjének számított. Fridát egy rajongója sebesítette meg az arcán egy lövedékkel. Súlyos bőrkárosodást szenvedett, amelyet Ernő László kezelései, illetve kencéi hoztak helyre. A hegek szinte teljesen eltűntek, és hamarosan ismét színpadra állhatott.

A híres bőrgyógyász 1927-ben nyitotta meg az első Tudományos Kozmetológiai Intézetét a testvérével közösen. A magyar nők szinte sorban álltak a szakember ajtaja előtt, és hamarosan az európai felső tízezer hölgyei is mindent megtettek, hogy bekerülhessenek Ernő László páciensei közé. A bőrgyógyász rendszeresen megválaszolta a hozzá érkező leveleket, és részletes leírást kért az egyes bőrbetegségekről. Később ezeknek az információknak a segítségével alkotta meg az Ernő László kérdőívet, amely pontosan besorolja az egyes bőrtípusokat.

Úton a világhírnév felé

1939-ben emigrált az Amerikai Egyesült Államokba, ahol már egy korábban tett látogatásának köszönhetően igazán jó kapcsolatokat alakított ki. Az 1940-es évek elején nyitotta meg több társtulajdonossal közösen az Erno Laszlo Institute-ot New Yorkban.

Ernő László a gazdag, befolyásos réteget célozta meg a kezeléseivel, mivel a konzultáció és a hónapokig elhúzódó kezelés kiemelten drágának számított. Az intézet exkluzivitását tovább növelte, hogy csakis ajánlással lehetett bekerülni, illetve a bőrgyógyász szigorúan elvárta az előírt előkészítő kezelés betartását. Rögtön észrevette, ha a vendége nem tartotta be a szabályokat, ez akár az időpont elvesztéséhez is vezethetett.

Már a kezdetekkor híres vendégei voltak, hozzá járt a windsori hercegné, Audrey Hepburn, Greta Garbo és Jackie Kennedy. 1951-ben hozzájárult, hogy a termékei egy zárt hálózatban árusíthatóak legyenek, ám kötelező volt részt venni egy bőranalízisen, illetve konzultáción. Az új tagot csakis egy régebbi páciens hozhatta magával. Ezt a rendszert 1954-ben fagyasztották be, akkor 25 000 hölgy használta Ernő László kencéit.

Az Erno Laszlo 1966-ban lépett piacra, amikor a magyar származású bőrgyógyász eladta a céget. A munkát nem hagyta abba, a kutatásért és fejlesztésért továbbra is ő felelt. 1995-ben ismét gazdát cserélt a vállalata, akkor az Elizabeth Ardenhez került.

Forradalmi módszereivel megváltoztatta a bőrápolás alapjait

Ernő László azt vallotta, hogy a nőknek olyan kozmetikumokra van szükségük, amelyek nem elfedik a bőrproblémákat, hanem meggyógyítják azokat. A pácienseit alaposan megvizsgálta, felmérte a bőrük állapotát, és a bőrtípusra fókuszálva állította össze a speciális kezelést.

Rendszeresen új termékeken dolgozott, amelyek táplálóak voltak, és legtöbbször egy-egy konkrét problémára jelentettek megoldást. Minden kezelése személyre szabott volt, ezért volt szükség a gyakori konzultációkra. A kozmetikumokból napi rutint alakított ki a hölgyek számára, minden kencének megvolt a megfelelő sorrendje és ideje.

A filmcsillagok rajongtak a magyar bőrgyógyászért, Audrey Hepburn egyszer azt mondta, hogy szépségének a felét az édesanyjától örökölte, a többit pedig Ernő Lászlónak köszönheti. A színésznő arcát a nehéz, sok festék viselte meg, a megfáradt hámrétegét nyugtatták a gazdag kencék. Marilyn Monroe a súlyos bőrszárazságával szintén gyakorta kereste fel a manhattani intézetet.

Kétségtelen, hogy Ernő László meghaladta a korát, hiszen felismerte, hogy minden bőrtípusnak másra van szüksége, és bizonyos bőrproblémák csakis célzott kezeléssel orvosolhatók. Nagy hangsúlyt fektetett a személyes kapcsolatra, végig kísérte vendégeit a gyógyulási folyamaton. Odafigyelt a hámréteg apró reakcióira, így nem csoda, hogy mindenki elégedetten távozott tőle.

Ernő László kozmetikumai manapság már könnyedén megvásárolhatóak, vagy megrendelhetőek az internetről. Olyan termékeket találhatnunk a kínálatban, mint a Phormula 3-1, amelyet még a bőrgyógyász fejlesztett ki Stefánia hercegnő számára.

 

Kiemelt kép: George Rinhart/Corbis / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés