Kizárólag zöldségekből is készülhet remek rostos ital, mely salaktalanító hatásával lendületbe hozza a szervezet méregtelenítő folyamatait, ráadásul az emésztést is kedvezően befolyásolja. Ha reggelente nem szívesen kortyolgatsz édes smoothie-t, vagy szigorúan odafigyelsz a napi cukorbevitelre, ez a kalóriaszegény turmix bátran bekerülhet az étrendedbe.

hirdetés

A gyümölcscukor nem az ördögtől való, a gond csak akkor adódik, ha a napi bevitt cukormennyiség – és köztük az ételekben megbúvó, feldolgozott fruktóz összeadódik. Gyümölcsöket a diéta során is bátran ehet az ember, hiszen a szervezet számára rengeteg értékes vitamint, antioxidánst, és ásványi anyagot tartalmaznak.

Megéri odafigyelni a cukorbevitelre

A legtöbb gyümölcs alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, vagyis az inzulintermelés egyensúlyát nem borítja fel, ezáltal nem okoz rövid időn belül farkaséhséget. Vannak persze kivételek, melyekben több a cukormennyiség, viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a rostok miatt lassabban szívódik fel a szervezetben.

Általában nem is a gyümölcsök okozzák a hízást, legalábbis nem kizárólag. Míg sokan azon töprengenek, mennyi cukor lehet egy banánban, a feldolgozott ételek cukortartalma miatt nem aggódnak. A legtöbb diéta hátráltatója lehet, hogy az ember azt hiszi, csupa könnyű étel kerül az asztalra. Pedig nem mindegy, mivel édesítették meg őket.

 

Többnyire a készen kapható, instant zabkásában, a gyümölcsös joghurtokban, a salátaszószokban, a gyümölcslevekben, lekvárokban, és konzervgyümölcsökben is megtalálható a hozzáadott cukor. Az agavészirup és a méz pedig fruktózban bővelkedik, de például gyakori édesítőszer az élelmiszeriparban a glükóz-fruktóz szirup. A készételekben és italokban fellelhető fruktóz a gyümölcscukor kivont, feldolgozott formája, így egészen más a felszívódása.

A gyümölcscukor előnye, hogy a lebontásához és felhasználásához nem szükséges inzulint termelnie a szervezetnek, enzimek segítségével alakul át glükózzá. Így lényegesen lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint más cukorfajták. Viszont leginkább a máj hasznosítja, így amikor telítődik vele, zsírrá alakítja át. Vagyis nem a gyümölcsfogyasztás vezet hízáshoz, hanem az, hogy a szervezetbe bevitt cukormennyiség összeadódik, ami rossz hatással van az anyagcserére.

Az emésztőrendszer néha tehermentesítésre szorul

Egészséges metabolizmus mellett semmit nem kell teljesen megvonni a szervezettől, viszont nem árt a mértéktartás, és az étrend tudatos összeállítása is nagyon fontos. Ha a reggeli kávédat cukorral ízesíted, és mellé még egy pogácsát is elrágcsálsz, a salaktalanító italodat inkább már ne pakold tele édes gyümölcsökkel. Vagy megfordíthatod: ne cukrozd meg a kávédat, pogácsa helyett egyél meg egy főtt tojást, a gyümölcsturmixod pedig jó rostos legyen. A fruktóz egyeseknél puffadást, hígabb székletet is okozhat, különösen, ha nagyobb mennyiségben kerül be a szervezetbe.

Az alábbi ital kizárólag zöldségekből áll, melyek minimális, elenyésző cukortartalommal bírnak, viszont rengeteg értékes mikrotápanyagban bővelkednek. Ha mostanában gyakran került zsíros, vagy cukros étel az asztalra, ezzel a turmixszal támogathatod az emésztésedet, és ösztönözheted a salaktalanítást.

A bélrendszernek is jót tesz, ezáltal energikusabbnak érzed majd magad. Persze, ne csak ebből álljon a napi étkezésed, hiszen a túl kevés energiabevitel és a koplalás sosem vezet jóra. Próbáld könnyű, zsírban és cukorban szegény ételekkel kombinálni a zöld italt. Gyümölcsöt is tehetsz bele, ha úgy ízletesebbnek találod, egyáltalán nem tilos! Az alma például nagyszerű rostforrás, segít helyrebillenteni az emésztést.

Salaktalanító ital zöldségekből

A kelkáposzta rostjai kiseprik a bélrendszerből a lerakódásokat, és a fogyást is elősegítik. Az energiaértéke nagyon alacsony, ezért kedvelt alapanyaga a diétáknak, viszont vitaminokban igen gazdag. A-, B-, és C-, és E-vitamin található benne, és omega-3, valamint omega-6 zsírsavakat is tartalmaz.

A spenót szintén kalóriaszegény étel, de magnéziumban, cinkben, kalciumban, káliumban, vasban, illetve A-, C-, E-, és K-vitaminban bővelkedik. Emellett tele van antioxidáns tulajdonságú flavonoidokkal. A spenót segíthet egyensúlyban tartani a vércukorszintet, ezért érdemes beiktatni az étrendedbe, ha az utóbbi időben megszaladt az édesség utáni vágyad.

Hozzávalók:

  • 1 csésze kelkáposztalevél,
  • 1 csésze bébispenót,
  • 1 evőkanál friss petrezselyem zöldje
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 kisebb felkockázott uborka
  • 2 dl víz

Mindent alaposan moss meg, az uborkát szabadítsd meg a héjától, majd kockázd fel. A gyömbért reszeld le, azután tedd a hozzávalókat a turmixgépbe, és a vízzel összekeverve mixeld, amíg folyékony állagú nem lesz. Általában banánnal teszik sűrűbbé az efféle smoothie-kat, így most egy hígabb állagú italt fogsz kapni. Ha sűríteni szeretnéd, tegyél bele almát. Víz helyett cukormentes zabitalt is adhatsz a keverékhez.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés