Az ünnepi időszakban leterhelt emésztés akár napokon, rosszabb esetben heteken keresztül gyötörheti az embert. A nehéz, zsíros és szénhidrátban gazdag ételek fogyasztása felborítja a belső egyensúlyt, így a gyomorbántalmakat puffadás és folyamatos teltségérzet kísérheti. Ez az almás smoothie megoldás lehet a kínzó problémára, az már csak hab a tortán, hogy roppant egyszerű elkészíteni.

hirdetés

A leterhelt gyomor, a belassult emésztés egyértelműen a kiegyensúlyozott, kellemes közérzet ellen dolgozik. A puffadás, valamint a folyamatos teltségérzet nagyon zavaróvá tud válni, s elsődlegesen a táplálkozás átalakításával, rostos és vitaminokban gazdag ételek fogyasztásával szüntethető meg. A különböző gyümölcsös és zöldséges smoothie-k serkentik az emésztési folyamatokat, ráadásul könnyedén beiktathatók az étrendbe. A finom ízekről sem kell lemondani!

Az alma jelentős rosttartalmának, valamint savasságának köszönhetően segíti az emésztést, beindítja a bélmozgást, hozzájárul a letapadt salakanyagok eltávolításához, így alaposan kipucolja a bélrendszert. A benne található pektin javítja az anyagcserét, ám a legtöbb tápanyag a héjában van, ezért célszerű hámozatlanul beletenni a zamatos italba.

A forró almás pite ugyan rendkívül finom, ám fogyasztása durván megüli a gyomrot. A megfelelő fűszerekkel kombinálva azonban az alma egészséges, emésztéskönnyítő formában is belekerülhet a mindennapi étrendbe. A szegfűbors segít megszüntetni a puffadást, remekül működik emésztési problémák ellen. A fahéj és a szerecsendió szintén serkenti az emésztést, megelőzi a túlzott gázképződést.

 

Így készül a finom, forró almás smoothie

Hozzávalók

  • 1 nagyobb méretű kockára vágott alma
  • 0.5 csésze víz
  • 2 teáskanál méz
  • egy kevés vaníliakivonat
  • egy kevés őrölt fahéj
  • szerecsendió
  • szegfűbors

Minden összetevőt helyezz a turmixgépbe, a vizet növényi itallal is helyettesítheted, ha krémesebb eredményre vágysz. A fűszerekkel bánj óvatosan, ugyanis igencsak erőssé tehetik a smoothie aromáját. Miután elérted a kívánt állagot, öntsd a pépet egy hőálló bögrébe, majd tedd a mikróba két percre. Ez a lépés elhagyható, csak akkor van rá szükség, ha meleg italt szeretnél. Az ízek is jobban összeérnek ebben a formában.

Noha az ital sokat segít a leterhelt emésztésen és megkönnyebbülést hozhat, önmagában nem elegendő az érzékelhető változáshoz. Célszerű csupán mértékkel fogyasztani, s a teljes étrendet átalakítani, megreformálni egy kicsit, hogy több rostot, vitamint és fehérjét tartalmazzon, miközben a durva szénhidrátbombák, a zsíros és nehéz ételek parkolópályára kerülnek.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés