A legtöbb nő szereti a csinos kiegészítőket, melyek valósággal megkoronázzák a megjelenést. Nem csupán a táskákra, cipőkre érdemes figyelmet fordítani, hiszen a csillogó nyakláncok, fülbevalók, karkötők és gyűrűk szintén sokat tesznek az összképhez. Éppen ezért fontos az ékszerek megfelelő tárolása és tisztítása, hogy sokáig megőrizhessék eredeti állapotukat.

hirdetés

Az ékszerek megfelelő tárolása és tisztítása rengeteget számít

A különféle fémekből készült ékszerek akár hosszú évekig, évtizedekig megőrzik a csillogásukat. Természetesen ehhez szükség van megfelelő körülményekre, hiszen az egyes anyagok teljesen másként reagálnak a vízre vagy a párára. Egyes esetekben a kiegészítők elveszíthetik fényüket, ami csak nehezen állítható vissza.

Így viseld a darabokat

Bár az ékszerek viselése nem igényel különösebb útmutatót, vannak olyan helyzetek, melyekben mégsem ajánlatos felvenned a kedvenc darabjaidat. Takarításhoz, sportoláshoz például kifejezetten tanácsos őket levenni. Utóbbi esetében nem csak a sérülésektől kell tartani, hiszen az állandó izzadtság sem használ a finom kreációknak.

A különféle vegyszerek, jellemzően takarítószerek, gyakran roncsolhatják az ékszerek állapotát, ezért mindenképp viselj kesztyűt, vagy vedd le a kiegészítőket. Ám a hidratálók, parfümök úgyszintén okozhatnak kárt, ami főként az illatanyagok miatt történik. Jobb, ha testápoló- vagy parfümhasználat után megvárod, amíg a kence teljesen megszárad, és csak utána kerülnek fel a kiegészítők.

Tisztítás

Minden ékszert másként kell tisztítani, az értékesebb darabokat érdemes szakemberre bízni. A megfelelő vegyszerekkel eltávolíthatók a különféle szennyeződések, ám nem árt óvatosnak lenni, hiszen ezek károsíthatják a bőrt vagy a kiegészítő felületét.

Ha az ezüstön lévő foltoktól, szürkeségtől szeretnél megszabadulni, akkor használhatsz ezüst tisztítókendőt. A hasznos eszközt sok helyen megvásárolhatod, és viszonylag könnyedén eltüntetheted vele a kisebb szennyeződéseket. Ehhez mindenképp viselj kesztyűt, mivel kiszáríthatja a bőrt. Mielőtt belekezdesz a tisztítási folyamatba, mindig töröld át az ékszereket. Ne legyenek rajta porszemcsék vagy bármi más.

Egyes ajánlások szerint az arany ékszereket lehet mosogatószeres vízzel, illetve fogkefével tisztítani, de érdemes óvatosan bánni az otthoni praktikákkal, és inkább szakemberre bízni a dolgokat.

Tárolás

Az ékszerek könnyedén összegabalyodhatnak, sérülhetnek tárolás során. Éppen emiatt lehetőség szerint mindent külön kell elrakni. Próbáld meg légmentesen lezárni a dobozkákat, és sose tedd el őket nedvesen. Óvd a napfénytől és a magas páratartalomtól, így elkerülheted az idő előtti elszíneződéseket.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés